krst-obred
Punce, bralo se bo res butasto, ampak jaz bi prosila za malo vašega časa in tipkanja.
Se da kateri napisat kako poteka obred krsta, kaj je potrebno upoštevat, kaj prinesti zraven. Vem, da sodi sveča zraven. Govori se še o prtičku, kar sem prebrala v vaših prejšnjih postih. Mene zanima enostavno vse.
Najin sonček je najin prvi otrok, v sorodstvu nimamo malih otrok, tako da niti jaz niti moj mož še nisva bila na nobenem krstu.
Prav zaradi tega krst prelagava in prelagava…zelo bi nama pomagale. Hvala vam.
1. Izberite botre( eden ali dva), ki bodo morali prinesti potrdilo, da so “sposobni” za botra od svojega župnika, če niso iz iste župnije kot vi.
2. Pojdite na pogovor k župniku, da se dogovorite glede krsta. Odvisno od župnije, nekateri imajo krste na določen dan v mesecu, nekateri med mašo, drugi po maši. večinoma pa se da tudi dogovriti. Nekateri župniki imajo pred krstom pripravo za starše in botre cca 1 do dve uri.
3. Potrebujete krstno svečo in bel prtiček: to predstavlja belo oblačilo. Zelo lepe sveče z otrokovim imenom in prtičke izdelujejo Karmeličanke v Sori, ali pa v trgovini Zvon na Resljevi v Ljubljani.
4. Če želite date lahko župniku denarni prispevek, ni pa nujno.
5. Sam obred krsta lahko preberete v kakšnem moltveniku oz. vam ga bo razložil in pojasnil duhovnik na pripravi.
6. Otroka lahko oblečete kakor vam je všeč – ni nobenih “predpisov”.
7. Po krstu je v navadi koslilo ali pogostitev. Vse je odvisno od vaših želja in možnosti, na pogostitev lahko, če želite, povabite tudi duhovnika, ki bo otroka krstil.
Lep krst vam želim!
no, našo princesko smo krstili že pred dobrim letom in se spomnim še tako približno
smo pa imeli pripravo na krst in tam so nam vse dobro razložili, pa še potem med krstom nam je župnik pomagal z namigi, ker smo itak bili vsi vzhičeni 🙂 tako da ni problema, meni je bilo prav lepo
po moje je še najboljše, da se pozanimaš v župniji kjer boste krstili, pa greš na pripravo
ali pa se povabi na kakšen krst in bolj podrobno spremljaj – jaz sem to naredila pribl. 1 mesec pred našim krstom
pa še malo pobrskaj med starimi posti, lep pozdrav!
pri frančiškanih ali na mačkovi v LJ. in v podobnih prodajalnih se kupi že kar kompletek za krst, ki vsebuje svečo in bel prtiček in še eno čipkasto zadevico za na svečo – v raznih barvnih odtenkih (modra, roza, zlata, srebrna). In imaš vse, kar rabiš – lahko pa seveda kupuješ posebej, bistvo sta sveča in belo oblačilo (običajno prtiček).
Nekateri seveda kupujejo še razne čipkaste bele pajacke odejice in podobne stvari – ampak to se obleče samo enkrat in nikoli več, stane pa toliko, da glava boli.
Obred je odvisen od tega, ali je med mašo ali ne. Če je med mašo, je pač maša kot vsaka druga, s tem, da se vmes (po pridigi) še krsti otročka. Sicer je pa malce različno pri različnih duhovnikih, točen potek ti bo tako ali tako razložil sam duhovnik pri pripravi na krst.
Pa botrčka mora imeti dete (enega ali dva, mogoče lahko tudi več, a je neobičajno) – ta mora imeti od svojega duhovnika potrdilo, da izpolnjuje pogoje (da je dal skozi krst, obhajilo in birmo).
Ojla!
Komplet: svečo, prtiček in obrobo za svečo smo mi kupili pri Karmeličankah /Sora pri Medvodah – ob glavni cesti skoraj tik pod cerkvijo – ne moreš zgrešiti – je ob cesti smerokaz/. Naročili smo ga en teden prej predenj smo ga šli iskat – tako je bilo na sveči izpisano tudi ime našega sončka in datum krsta. 🙂
Drugače je pa že Lenny lepo razložila.
Lep krst vam želim!