krst in lokalni običaji
Sem spodaj prebrala post od Žogice in moram reči, da sem bila tudi jaz na krstu precej šokirana: botra (moževa sestra) in moževi starši so krščencu prinesli en velik NIČ. Moji starši, moji stari starši in jaz ter nekaj sorodnikov po moji strani smo bili milo rečeno pretreseni (seveda tega nismo pokazali).
Sem možu to omenila po krstu in je bil on pretresen – na krst se vendar nič ne prinese. Jaz sem to že prebolela, moji starši pa še sedaj ne morejo pozabiti.
Ker smo na tem forumu punce iz vseh krajev Slovenije me zanima, kakšni so običaji ob krstu po področjih: npr. Koroška, Primorska, Gorenjska, Štajerska…
Pri nas na Goriškem ponavadi vsak povabljenec prinese vsaj eno malenkost za krščenca. Ko smo imeli mi krst -junija je naša miška od vsakega dobila nekaj,čeprav jaz nisem pričakovala. Razen za botra (bil ji je moj brat) sem vedela, da ji bo prinesel verižico.
Če sva bila midva z možem kam povabljena na krst,sva nesla kakšno malenkost.
Meni je bilo važno,da svojci in prijatelji z nami delijo tako lep dogodek,kot je krst naše miške :)))
Lep dan, Kristi*
Sama sem krstna botra 7 letni deklici. Smo v sorodu. Kot krstna botra sem poskrbela za krstno svečo, platno za darilo pa sem ji kupila zlato zapestnico in avtosedež. Njena mama (moja sestrična) pa je botra moji hčeri, od nje je dobila zlato verižico in hojco. On praznikih kot je velika noč(pisanka) in božič (božiček) pa se tudi obdarujemo.To so darila predvsem v manjšem “obsegu” kakšna sladkarija, mogoče kakšna knjiga, igračka, oblačilo, ….. LP
Pri nas se obdarujemo, ampak nisem hotela to povedati.
Najbolj normalno se mi zdi, da ce me kdo povabi na kosilo, zabavo, cajanko ali karkoli podobnega, se pravi da bo nekdo to sam placal, pa naj bo to iz dolgcasa ali za praznovanje RD, poroke, krsta, da prinesem darilo. Seveda ga izberem priloznosti, moji vlogi in zepu primerno, ampak je vedno darilo.
Zakaj to ljudem ni jasno?
Meni pa ni jasno zakaj nekateri ves čas nosite darila ?
Meni gre v bistvu včasih na živce, če mi kdo daje buteljke vina/kavo/bonboniere/etc. za raznorazne praznike.
Ker :
1. tega niti najmanj ne rabim
2. se avtomatsko (vsaj podzavestno) pričakuje, da bom še jaz moral to osebo ob podobnih praznikih obdarovati
Jaz sem že od nekdaj navajen, da se obdaruje samo otroke (tja do srednje šole) in to le za njihove rojstne dneve in novo leto. Že to je skoraj preveč, ker je toliko otrok, saj lahko decembra zagoniš celo premoženje samo za darila.
Na Gorenjskem se ponavadi starši zmenijo z botrom in botrco (vsaj v našem primeru je bilo tako). Ponavadi je kaka zlatnina (zapestnica, verižica s križem), knjiga v spomin na sv. krst, lahko tudi denar – namesto da se kupi darilo, ga starši dajo v banko in obračajo da otrok zraste…
Drugi obiskovalci večinoma ne prinesejo nič – razen kake torte.
Za druga praznovanja pa je krščenec vedno na “boljšem” – dobi malo boljše darilo kot drugi nečaki ali bratranci. Je pa res kot je napisal Makarony, da se obdaruje otroke do maksimalno konca srednje šole, potem pa le manjša pozornost. “Normalna” darila pa le še med ožjimi družinskimi člani.
Ko sem bila še sama mlajša – kakih 20 let nazaj, pa je bilo pri nas na vasi navada da so starši, ki so peljali otroka h krstu dali nekakšno darilo, da otroka obvarujejo zleh sil – kot amulet (ponavadi kos kruha, sladkarije, lahko tudi denar) mimoidočemu otroku – pač sami so izbrali kateremu – v primeru če jih je bilo več.
Ampak tega danes ni več. Sama mislim da je važna zgolj pozornost, ni potreben ne vem kak strošek. In spet se moram strinjat z Makaronijem – potem se to le “nabira” in “praši”…(naprej posredovat pa spet ni lepo…)
LP, ljubljanska Gorenjka
Še jaz z Gorenjske: kolikor je meni znano, pri nas prinesejo krščencu darilo botri in eventuelno še stari starši. In navada je, da se boter in botra zmenita med sabo, če je le mogoče, in kupita darilo skupaj ali pa se vsaj dogovorita, kdo bo kaj kupil, da nima otrok potem po dve veržici ali dve zapestnici. Naš je tako od botrov za krst dobil zlato verižico s križcem, krstno svečo, nekaj oblačil, 100 Eur in prve čeveljčke. Je pa res v navadi -vsaj v naših krogih- da se botri tudi kasneje še zanimamo za svoje krščence, se jih spomnimo ob rojstnih dnevih, godovih, praznikih, pa ne le z darili, tudi s kakšno pomočjo bodisi v šoli ali drugače. Moram rečt, da ima sine res odlično botro, boter je žal 600 km stran, pa se vseeno zelo zanima za svojega krščenca in se ga spomni ob vseh praznikih (pa tudi vmes pogosto), meni pa je moja krščenka tudi zelo blizu.
Sem s Stajerskega konca in smo strajerci kar obdarljivi ljudje,se posebej ob praznikih in do ortok.Je pa res da si vedno manj stajercev lahko privosci razkosje-ni financ,a to je ze druga zgodba.
Za krst pa se tudi pri nas otroka obdari;sveca,prticek in pa kaksno zlato od botra,od vseh ostalih pa kaksna malenkost.Vsaj v nasi druzini je tako.Je pa na podezelju ta praznik mnogo vecjega pomena kot v mestu.
Gorenjska – pri nas je navada da krščencu v dogovoru oba botra in boter kupita darilo. Pri nas smo še bolj klasiki in je darilo navadno v zlatu + kakšna igrača ali oblekca. Ostali povabljenci ne nosijo daril. Pri nas so sicer moji straši kupili torto, moževi pa so krščencu podarili Marijin kipec.
In od gostov nisem nič pričakovala oz. sploh bi mi bilo zelo narodno v kolikor bi prišli z darili. Kršencu navadno poleg rojstnih dnevov in miklavža kupiš darilo (ne pretirano in v zvezi z zakramentom) ob prvem obhajilu in birmi (pisanice nam na Gorenjskem niso poznane)
LP A.
Pri nas je bila navada (sama sem krscena, otroka pa nisem in ne bom) da je bilo darilo od botre-botra. Pa se to je bila klasika – zlata verizica s krizcem. Povabljeni so bili le najozji druzinski clani. Sedaj pa se iz krsta dela cel zur – za koga – za krscenca sigurno ne, vsaj glede na starost vecine, kdaj je krscena. Bistvo je pa nekje zgreseno – vsaj po mojem. Glede na napisano, ogromno starsev otroka krsti ker: je to pritisk okolice in nimajo toliko poguma, da bi rekli odlocni ne, ker je to kao tradicija (sami pa v to najbrs niti ne verjamejo).. Potem taisti starsi povabijo se cel kup ljudi, ki razmisljajo podobno in se jim zdi krst itak bedarija, samo so spet lepo tiho in pridejo jest in pit, posledicno se pa dogodku ne zanjo primerno obnasat. Vendar krivi za neljube dogodke so izkljucno starsi: ljudi (kakrsnekoli ze) ste povabili starsi, vi jih poznate in bi morali vedeti ali pasejo na krst ali ne, ter vi ste pricakovali cel kup daril, skratka tezava je v vas starsih ne v njih. Darila ki jih nekateri navajate, so v velikih zneski, ni cudno ce otroci pri birmi pricakujejo avto. In ocitno so ti obredi samo za pridobivanje daril, verjetno se tudi botri zbirajo po tem kdo bo prinesel vec, ne pa kdo bi bil primeren kandidat za nadomestnega starsa, v primeru da bi bilo to potrebno. Malo se postavite se v vlogo botra – kako mora bit fino, da si izbran zato, ker bos lahko prinesel veliko darilo. Sicer pa, povej mi s kom se druzis in pomvem ti kaksen si.
p.s.
Tisti ki so iskreno verni in tudi otroke vzgajajo v veri – pa ni vazno v kateri, so iz tega izvzeti.