Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija kronično vnetje žrela

kronično vnetje žrela

Pozdravljeni,

Že 6 mesecev imam vneto zadnjo steno žrela. Grlo me navadno boli samo ponoči in zjutraj, drugače pa imam v grlu občutek tujka – kot bi me nekdo stalno držal za vrat. Osebna zdravnica je pomislila na težave s želodcem,saj se mi je stalno tudi spahovalo in mi predpisala nexium. Prva dva tedna sem jemala 40 mg 2x dnevno, nato pa vse do sedaj (že 4 mesece) jemljem po eno tableto na dan. Stanje žrela se ni nič izboljšalo, le spahovati se mi je nehalo. Sedaj čakam na gastroskopijo. Poleg tablet se držim tudi diete – vsa živila ki dražijo sluznico sem opustila. Torej ne pijem mrzlih /gaziranih/alkoholnih pijač, ne jem popra in pekoče grane, zmanjšala sem uporabo čebule in česna ter soli. Kljub temu se sluznica žrela ne izboljša. Težava je v tem da se profesionalno ukvarjam s petjem (študiram na akademiji za glasbo). Študij moram končati, saj je od tega odvisna moja služba in celo življenje. Spomladi sem bila tudi pri foniatru, ki ni na glasilkah odkril nikakršnih sprememb. Ugotovil je le nadraženo sluznico in izpostavila dieto, katere se držim da bi zmanjšala kislino. Svetoval mi je 2 tedenski počitek glasilk, ki sem ga prav tako izvedla, pa se stanje ni izboljšalo. Naj še povem da po petju samem nikoli nisem hripava ter da se hripavost pojavlja tudi kadar nič ne pojem. Osebna zdravnica mi je predpisala spray flixotide, ki mi pomaga da je glas čist, saj bi drugače morala odpovedati vse koncerte in nastope.
Vljudno prosim za mnenje.

Lep pozdrav,

Kar so ugotovili zdravniki, ki jih navajate, nimam kaj komentirati, svoje mnenje so postavili po pregledu in preiskavah.
Sam sem pomislil, da bi lahko šlo za okvaro vratne hrbtenice.. ta je navadno kriva za težave, ki se pokažejo čez noč. …?
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni.

Star sem 36 let in imam že 2 meseca vneto grlo s cmokom v grlu in povečan sluz, ki ga spremlja gnojni izcedek. Sem nekadilec. Pred leti sem imel blago obliko astme, ki sem jo več let zdravil z ventolinom in flixotidom. Pred 2 letoma pa na testiranju niso več ugotovili astme, imel sem alergijo na pršico in hišni prah. Imam 2 majhna otroka, ki iz vrteca večkrat prineseta angino in viroze. Takrat se v družini virusi zelo hitro prenašajo med nami. Večkrat mi ob prehladu vzamejo kri, in so izvidi ok. Letos sem imel že 2 angini, jemal sem Ospen. Imam tako občutljivo grlo, da mi že požirek hladne in gazirane pijače povzroči bolečino in vnetje grla. Poleti nimam tako pogosto vnetij. Jem dosti čebule, pa ne vem, ali čebula dodatno draži sluznico. Alhokola ne pijem skoraj nič. Občasno pojem kako čokolado ali slan čips, sicer pa se normalno prehranjujem. Zdravnica mi vsak mesec pozimi posluša pluča in tudi ob močnem prehladu ne sliši piskanja. Pred 3 leti sem dobil ORL napotnico za pregled sinusov, kjer so mi odstranili en manjši polip z lokalno narkozo, nakar se je stanje po kontrolah in MR slikanju izboljšalo. Zdravnik mi je celo predpisal jemanje medrola za 14 dni, po koncu jemanja tablet je rekel da je stanje boljše. Nos imam vredu prehoden, predlagal mi je, naj si nos izpiram s solno raztopino. No to izpiranje sem sedaj malo opustil vendar mi je kar pomagalo očistiti dihalne poti, to sicer ponavadi opravim zjutraj, da v nos povlečem mlačno soleno vodo v obe nosnici in izpihnem ven. V službi sedim večino časa v pisarni s suhim zrakom, in veliko oz.preveč govorim s strankami po telefonu, kar me zelo izčrpa.

Ali mislite, da bi zaradi mojih tegob predlagal zdravnici, da me pošlje na pregled k pulmologu ali na ORL. Kaj pomenijo otečene bezgavke? Najbolj me zanima, od kje se mi nabira sluz v grlu, ali je to zaradi otečenega grla ali iz pljuč, kar se mi zdni manj verjetno, ker je sluz prisotna v grlu in požiralniku. Orl specialist mi je pred 2 letoma dejal, da se polipi v sinusih morajo zdraviti, sicer se ti stanje lahko poslabša oz.se pokažejo težave na drugih dihalnih organih. Razmišljam, da bi šel v MS k specialistu pulmologu dr. Brozoviču, vendar mi moja zdravnica noče dati napotnice brez pravega razloga.

Kaj mi svetujete?

Tudi jaz ne razumem zakaj bi šel na pregled specialistom…sluz v žrelu je normalno prisotna, jo imamo vsi!
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close