Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Manualna medicina – zdravljenje gibalnega sistema kronični trohanterični burzitis obojestransko

kronični trohanterični burzitis obojestransko

Spoštovani,

leta 2008 so mi diagnosticirali trohanterični burzitis na obeh trohanterjih, huje je na levem, žal pa, niti takrat niti do sedaj, še nisem dobila ustrezne terapije. Z levim trohanterjem imam težave že 10 let, z desnim pa približno 5 let. Zadnji 2 leti so težave hujše, saj me boli že pri hoji, prav tako pa ne morem ležati na levem boku, tudi na desnem težko. V službo se moram voziti z avtom in po 30 minutah vožnje komaj vstanem iz avta, potem me kolki še nekaj časa bolijo. Tudi drugače me med sedenjem bolj boli.
Drugače imam že 13 let težave z išias bolečino po levi nogi, včasih pa tudi po desni, lani pa se je poslabšalo in me začelo, verjetno zaradi veliko sedenja, mravljinčiti že ob par minutni hoji. V juniju so mi z MRI ugotovili hernio diska L4 L5, oktobra pa je bila tu samo še protruzija diska, se je pa pojavila hernia med L5 S1. Tako sem lani opravila nekaj terapij za hrbtenico (tens, raztegovanje hrbtenice in krepilne vaje za globoke mišice), tudi plavanje je pomagalo. Potem je bilo s hrbtom malo bolje, se je pa v zadnjem tednu spet pojavilo mravljinčenje, predvsem po levem nartu.

Ker so me boki še vedno zelo boleli, sem letos februarja opravila MRI obeh kolkov, ugotovili so mi tudi entezopatijo narastišča gluteusov ob velikih trohantrih femorjev, obojestransko. Prav tako tudi entozopatijo v narastiščih na ramus inferior osis pubis in krili črevnic. V narastiščih tetiv, na veliko trohanter desno, je tudi začetna kalcifikacija.

Prosim, odgovorite mi, kam se lahko še obrnem po ustrezno terapijo, prebrala sem, da bi mi morda lahko pomagala terapija z udarnimi valovi?
Koliko terapij bi približno potrebovala za burzitis. Ker so te terapije zelo drage, me zanima, če se jih da kje dobiti tudi na delovni nalog? Ali bi mi poleg tega še kaj pomagalo?
Kaj lahko naredim sama, dokler ne pridem do ustrezne terapije, si lahko dam ledene obkladke?To sem namreč prebrala na internetu, fizioterapevt, ki me je zdaj zdravil z UZ, pravi, da ne, da je to zastarela metoda.. Kaj meni te vi?
Ali lahko delam kakšne vaje (krepilne in raztezne) in ali lahko kolesarim?

Najlepša hvala za vaš odgovor in lep dan!

Gre za zelo redko patologijo, vendar vseeno mislim, da je glavni vzrok težav v ledvenem delu hrbtenice[/b], ki bi ga bilo potrebno najprej zdraviti. MR kolkov namreč ni pokazal večjih sprememb.
Mislim, da zdravljenje z udarnimi valovi (običajno se uporablja pri razbijanju ledvičnih kamnov) sedaj še ni smiselno.
Fizioterapevt ima prav, obkladki se uporabljajo le pri akutnih primerih, npr. poškodbe, zaradi preprečitve širjenja vnetja, v medicini se bolj uporablja t.im. terapija z dušikom – krioterapija.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Spoštovani,

najlepša hvala za odgovor. Rada pa bi dodala tudi to, da me boli že tudi na zelo rahel dotik, na obeh straneh bokov, na levi strani celo stegenska mišica do polovice stegna kot da bi imela modrice, ki pa jih ni.
Včasih me tudi zaboli v levem kolku ob navadnem koraku naprej, če malo obrnem nogo, kot bi mi nekaj zaškrtalo ali preskočilo, bolečina pa je skeleča. Ali mi manualna terapija res lahko pomaga, tudi če imam, poleg težav s hernio diska, trohanteritis na obeh trohanterjih? Zavedam se namreč, da ishiadikus živec gre skozi kolk in po zunanjem delu noge navzdol, vendar pa se bojim, da so težave res tudi zaradi vnetja burze na trohanterjih.
Naj povem, da sem se lani pol leta zdravila zaradi hernije in je res šlo malo na bolje, bolečina v bokih pa ni pojenjala temveč je še večja.
Pred 7 leti mi je nek ortoped izmeril eno nogo krajšo kot drugo, nato pa drugi, da nimam prikrajšave, ampak da imam samo postrani medenico in da zaradi tega izgleda noga krajša. Nato sem hodila 2 meseca na manualno terapijo k dr. Borisovu, 2 meseca, 2x na teden, vendar takrat še nisem imela toliko težav, samo išias bolečino po levi nogi, vendar ne morem reči, če mi je kaj pomagalo.

To se mi zdi pomembno, ker sem brala, da naj bi bil trohanterični bursitis lahko posledica prikrajšave ene noge. Ali mi vi na pregledu lahko ugotovite, kaj je res, mi še enkrat izmerite nogi? Rada bi namreč, poleg odprave bolečin, ugotovila tudi razlog za moje težave, če je razlog še kje drugje razen v hrbtenici (hernia, protruzija diskov).
Imam namreč šele 42 let, moj poklic pa zahteva dobro fizično pripravljenost, kar pa mi te težave in bolečine onemogočajo. Želim pa narediti vse, kar je še možno, da bom boljše, če že ne zdrava.

Prosim, odgovorite mi tudi, koliko časa bi morala čakati na prvi pregled vaši ordinaciji, v Ljubljani, in prvo terapijo oz. oboje hkrati, če je možno in koliko terapij bi v grobem potrebovala?

Najlepša hvala za odgovor v naprej in lep pozdrav!

Pozdravljeni,

še vedno vztrajam pri tem, da gre v primeru trohanteričnega burzitisa za izjemno redko patologijo, pa še ta se v večini primerov razvije enostransko. V vašem primeru glede na simptome bi sicer zgolj na podlagi zapisanega z dovolj veliko gotovostjo sumil na vzroke, ki tičijo v spremembah v ledvenem delu hrbtenice ali v predelu medenično-križnega sklepa. Priporočam pa, da vzroke vnetja preverite s pomočjo krvne slike.

Na pregledu bi lahko natančno ugotovili, če z manualno medicino lahko pomagamo ozdraviti vaše simptome. Predlagam, da se naročite na pregled, kjer vam bomo podali vse podrobnejše informacije. O številu terapij in pogostosti le-teh, bo odločil zdravnik na prvem pregledu. Čakalna doba za pregled v Ljubljani je v tem trenutku sicer približno mesec dni, se pa najde tudi kakšen termin za “nujne primere”, prosite sestro, da vam najde kakšen termin v kratkem. Omenite, da sem vas napotil preko foruma. Pregled s terapijo je možen, v kolikor gre seveda za indikacijo za zdravljenje.

Pošiljam vam povezavo do kontaktov ordinacij, najlažje je , da se naročite po telefonu: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Spoštovani,

najlepša hvala za odgovor, sem se že naročila v ljubljanski ordinaciji.

Lep pozdrav,

M.

Objava čaka odobritev

New Report

Close