Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Kronicni sinusitis?

Kronicni sinusitis?

Pozdravljeni! Ze vec let imam redno tezavo s sinusi. Obcutek polne glave, bolecine v glavi, predvsem NENORMALNE bolecine glave zadaj pri vratu, vrocina, zamasen nos, brez izcedka. Potem mi zdravnik vsakokrat predpise antibioticno terapijo z amoksiklavom (hiconcil ne pomaga vec) in Nasonexsom. Po koncani terapiji se stanje umiri za cca. 14 dni in tezave se spet pojavijo. In spet zdravnik predpise isto terapijo. Zacarani krog se ponavlja iz leta v leto. Zelo me skrbi, saj sem takorekoc stalno na antibiotikih in nasoneksu. Problem pa nikoli resen. Pred tremi meseci sem bila na CT obnosnih votlin brez KS. Izvid: “zadebeljena je sluznica etmoidalnih celic, desnega sfenoidalnega sinusa in obeh maxsilarnih sinusov v spodnjem delu. V maksilarnem sinusu levo zgoraj je polip. Frontalni sinusi ter levi so sfenoidalni sta dobro prezracena. Desni meatalni kompleks je zožen. Mnenje: Pan sinusitis.” Zdravnik mi je obrazlozil, da glede na izvid, operacija ni potrebn in naj si vsak dan spricam v nos kortikosterid Nasonex II.se. Ampak problema ne resim. Spet sem na amoksiklavu. Vljudno vas prosim za vase mnenje, ali je potrebna operacija, oz. kaj svetujete, kako se resiti tega problema. Bojim se, da je kaj drugega narobe z glavo, saj kontinuirana antibioticna terapija nima ucinka. Enostavno ne morem vec jemati antiboiotikov vsak mesec. Hvala in lepo pozdravljeni. Spela

Spoštovani,

sodeč po opisu CT slik obnosnih votlin in po opisu težav, ki trajajo več kot 12 tednov na leto, gre pri vas za kronični nepolipozni rinosinuzitis.

Zdravljenje je v prvi vrsti z nosnimi glukokortikoidi (to je tudi Nasonex). Ob akutnih močnih poslabšanjih pride v poštev še antibiotik.

Če so kljub redni nekajmesečni uporabi nosnega glukokortikoida težave še prisotne, pride v poštev tudi operativno zdravljenje. Endoskopsko široko odpremo sinuse, odstranimo zadebeljeno sluznico na predelih, kjer ovira prezračevanej obnosnih votlin in povzroča glavobole. Tako ustvarimo pogoje za dobro delovanje nosnega glukokortikoida v pršilu ali kapljicah, katerega je potrebno uporabljati še vsaj nekaj mesecev po operaciji.

Alternativa operativnemu zdravljenju je tudi dolgotrajno 12 – tedensko jemanje antibiotika v polovičnem odmerku 1x/dan, vendar so možne prebavne motnje in slabši uspeh kot pri operaciji.

Za operacijo se lahko dogovorite ob pregledu na ORL kliniki v rinokirurški ambulanti.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close