Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Kronični prostatitis

Kronični prostatitis

Pozdravljeni,
imam eno vprašanje. Pred kratkim sem bil pri urologu (kontrola), in ta mi je napravil rektalni pregled (masiral prostato). Ko mi je to storil oz delal, me je seveda bolelo (kot pomoje vsakega moškega) in kasneje mi je iz penisa prišel izcedek. Urolog je diagnosticiral KRONIČNI PROSTATITIS (napisal prostata na masažo boleča, pri tem priteče izcedek, sicer normalna, gladka, simetrična), kar se meni zdi zelo čudno, saj sem vse to zdej pregledal po internetu, in nimam nobenih znakov ki bi kazali na to (mogoče prozoren izcedek ko sem vzburjen) da imam kronični prostatitis. Opravil sem tudi test za klamidijo, ki je bil NEGATIVEN. Moje vprašanje je, ali lahko urolog samo na podlagi tega rektalnega pregleda ugotovi kronični prostatitis in ali bi se ta izcedek zgodil pri vseh moških, če bi jim urolog masiral prostato, ali samo pri okuženih s kroničnim prostatitisom? Star sem 22 let. Hvala za odgovor

Spoštovani!

Ni običajno, da bi 22-letni moški redno obiskoval urologa. Seveda, če je nekaj narobe, zatipa kaj na testisu itd – gre k urologu in razčisti zadevo. Če pa nekdo “kar prihaja”, potem bo pač urolog “neko” diagnozo pripisal… Ob masaži prostate ne dobimo nujno ali običajno izcedka, če je masaža relativno nežna. Če pa dovolj pritisnemo, bomo pri vsakem moškem dobili eksprimat prostate. Na osnovi izcedka bi lahko rekli rekli, da je prisotno vnetje le, če bi ta izcedek prestregli na objektno stekelce in pregledali pod mikroskopom – v kolikor so v izcedku prisotni levkociti, potem bi temu lahko tako rekli. Če pa izcedek le izzovemo in ga ne pregledamo, potem ne moremo z gotovostjo trditi, da gre za prostatitis oz. za kakšno vrsto prostatitisa (po kriterijih NIH) gre.

S “kroničnin prostatitisom” ne morete biti “okuženi”. Okuženi ste lahko s katero od bakterij ali drugim mikroorganizmom. Kronični prostatitis lahko povzročajo mikroorganizmi, lahko pa tudi ne (nebakterijski prostatitisi…).

Lahko gre za kronični prostatitis brez kakršnihkoli znakov (npr. pri histološki preiskavi – tako imenovani tip IV. NIH). Ampak če ni nobenih težav, potem v tem primeru ne vidim vzroka za skrb – hvala bogu da ni težav in je torej vse v redu.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni,
ali ni kronični prostatitis okužba, ki jo moški dobi od ženske (če ima ta glivice, od jemanja kontracepcije itd)? Vsaj tako je meni urolog razložil. Kot vam je že jasno, lahko vidite da me je ta diagnoza precej vznemirila in zaskrbela, zato bi se res rad prepričal, če imam prostatitis ali ne.
Hvala

Spoštovani!

Glede na zgornje zapise se ne zdi, da bi imeli kronični prostatitis. Če nič drugega, osnovna poanta besede KRONIČNO je, da je neko stanje prisotno dolgotrajno, kar pomeni, da težave, simptomi, znaki trajajo dalj časa in da se tudi levkociti v eksprimatu prostate večkrat dokažejo (ne samo izcedek).

Zdi se mi nekoliko nerodno formulirano če ne celo nekoliko napačno razumljeno, ko pišete, da naj bi vam rekli, da je kronični prostatitis “okužba, ki jo moški dobi od ženske”. Menim, da temu ni tako. Sploh pa ne, če ima ženska glivice – takrat moški lahko dobi in pogosto tudi dobi glivično vnetje glavice penisa – balanitis, balanopostitis, eventuelno tudi glivični uretritis (že izjemno redko), za glivični kronični prostatitis – to je pa zelo redko oz. v praksi tega skoraj ne poznamo.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni,
se lahko potem osebno pri vas naročim, da se zares prepričam ali imam kronični prostatitis ali ne?
Še enkrat hvala za vse

Spoštovani!

Glede naročanja – v bolnišnici se lahko naroči vsak, ki dostavi napotnico, seveda pa ni nujno, da ga nato res pregleda tisti zdravnik, h kateremu se je naročil (v našem primeru se naročate v urološko ambulanto, ne k določenemu urologu). Glede osebnega posveta pa kliknite na povezavo na dnu vsakega sporočila.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni!
Februarja meseca sem bil pri urologu, ki je prav tako ugotovil prostatitis. Dobil sem Ciprobay (3 škatlice). Težave so bile odpravljene. Sedaj imam spet neke težave. Pojavljajo se mi bolečine v modih, včasih tudi proti mehurju. Bil sem pri dermatovenerologu, kateri mi je opravil testiranje na klamidijo in gonorejo. Oba izvida sta bila negativna, vseeno sem prej sumamed, če bi šlo morda za katero drugo bakterijo.
So bolečine v modih lahko povezane s tema dvema boleznima (nobenega izcedka ne opazim), ali gre lahko za katero drugo bolezen. Če sam otipam moda, sta obe enaki, po mojem nista povečani, je pa okoli polno enih žilic al nevem kaj to je, ki so tudi boleče če jih stisnem.
Pa še eno vprašanje, ali se lahko gonoreja in klamidija kažeta tudi brez izcedka?
Hvala lepa za odgovor in lepo pozdravljeni!

Spoštovani!

Glede klamidije – da, ni nujno, da bi bil izcedek tako močan, da bi ga opazili. Ampak – če ste jemali ustrezen antibiotik in je bil še test negativen, potem ste napravili na to temo vse, kar se je dalo. Je pa res, da se lahko preprosto z enim spolnim odnosom ponovno okužite – če je partnerka okužena. V tem primeru je pač potrebno ponovno zdravljenje.

Glede vašega zapisa “polno žilic”, pa nisem prepričan, ali opisujete “žilice” v, pod kožo ali pa opisujete varikokelo. To opredeli ultrazvok mod s strani radiologa. Če ta kaj najde (npr. varikokelo (razširjene vene, varice skrotuma), vnet obmodek, spremembo na ali v testisu) je smiseln posvet z urologom, ali se glede na izvid UZ da kako ukrepati in kaj je od ukrepanja mogoče pričakovati.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni!
Za klamidijo razumem da je lahko izcedek neopazen, je pa pokrita z Sumamedom. Kaj pa pri gonoreji? Se lahko pojavi gonoreja brez izcedka? Težave kot sem bral so večje kot pri klamidiji. Bi sumamed (6 x 1) lahko tudi pozdravil gonorejo, čeprav ni pravi izbor antibiotika?

Hvala lepa za odgovor.

Pozdravljeni!

Imam nekaj vprašanj in najbolje, da grem po vrsti, da bom podal celostno situacijo. Star sem 37 let. Moja okužba se je začela že konec septembra po tem, ko je imela žena vnetje v nožnici. Čez 3-4 dni me je začelo zbadati v glavici, kar sem čutil ob stisku glavice.To je trajalo cca več kot 3 tedne, bolj ali manj močno in temu nisem posvečal pozornosti nakar sem konec oktobra, ko sem bil dehidriran ter zatem popil mrzlo kokakolo dobil bolečine v mehurju z dvodnevno vročino. S ursi čajem in urifar praškom sem se zdravil kakšen teden, kar ni pomagalo zato sem potem odšel k zdravniku, ki mi je predpisal Primotren za 15 dni.Težave so izzvenele po 2 dneh jemanja antibiotikov, vendar so se spet pojavile takoj, čez dan in pol po prenehanju. Poleg občutka v mehurju na tiščanje na vodo se je pojavil še neprijetni včasih iritirajoč občutek okoli zadnjika.Zdravnik me je poslal k urologu, ki mi je rektalno potipal prostato, ki je po izvidu normalne velikosti,elastična,brez čvrstih vložkov.Dobil sem Ciprobay za 4 tedne.Kljub temu, da sem sedaj Ciprobay jemal že skoraj 2 tedna so se težave še povečale.Včeraj sem dobil še močnejše pekoče bolečine v mehurju in čutim bolečino tudi v modih in ali pod modi.Zato sem šel danes spet k urologu.V dobri minuti dolgem pregledu-poslušanju o moji težavi je omenil kronični prostatitis.Dobil sem Tanyz in napotnico za UZ sečil.Torej pojma nimam kaj mi je, peče me… in ne vem kako omiliti težave? Je kronični prostatitis dokončen, neozdravljiv? Kako je s spolnimi odnosi, se žena lahko kaj okuži od mene?

Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.

Spoštovani!

Glede gonoreje – da, azitromicin bi jo lahko pozdravil, lahko pa tudi ne. Sploh je glede spolno prenosljivih bolezni stvar enostavna – obišče se venerološko ambulanto (pri dermatološkem oddelku bolnišnice) in tam ugotovijo, ali je sploh smiselno vzeti vzorce ter ugotoviti, ali je bojazen upravičena ali ne.

Glede vprašanja, ali se žena lahko okuži od vas – pojdite se testirat za spolno prenosljive bolezni k venerologu (dermatološki oddelek pri bolnišnici oz. UKCju). Če spolno prenosljivih bolezni nimate, se ne more okužiti.

Če je prostatitis bakterijski, se zdravi z antibiotikom. Od kroničnega abakterijskega prostatitisa se po današnjem vedenju partnerka ne more okužiti.

Prostatitis je lahko povzročen z bakterijami ali pa ne, se pravi da gre za neopredeljeno vnetno dogajanje v sečilih, predelu presredka in pač rečemo, da ima bolnik težave in da mu kaj dosti (razen z različnimi poskusi blaženja težav) ne moremo pomagati in bo se pač moral navaditi in živeti s temi težavami, ki lahko čez čas same izginejo (to je najbolj pogosto). Seveda pa ne smemo zanemariti zdravljenja morebitnih pridruženih težav, ki jih lahko in moramo zdraviti, kot so npr. bakterijska vnetja, zožitve sečnice, kamenčki… Zato je smiselno napraviti ultrazvok, morda tudi meritev pretoka urina (urolfow) in morda celo cistoskopijo, da se ugotovi, da trenutno ni ničesar, kar bi lahko napravili. Težave pod modi, v perineju, lahko izvirajo tudi iz zadnjega črevesa – s tem pa se ukvarja druga specialnost – proktologija.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni,
vprašal bi vas če se slučajno naročim k vam, ali vi tudi pregledujete in preiskujete (v mojem primeru če imam prostatitis), ali samo svetujete pacientom na podlagi izvidov, ki jih že imajo in vejo. Sam bi res rad enkrat za vselej izvedel ali imam ta prostatitis ali ne. Razmišljal sem tudi, da bi šel k Cardial.
Kaj pravite in predlagate? Hvala za odgovor

Spoštovani!

Hvala za vprašanje in zaupanje, vendar menim, da v vašem primeru ne bom najboljša izbira.
Glede Cardial pa – težko rečem, ali boste dobili odgovor, ki ga iščete ali ne. Tam je delal predstojnik urološke klinike prim. dr. Sedmak, ima tudi možnost opraviti precej preiskav, ki jih večinoma običajne urološke posvetovalnice nimajo, tako da to vsekakor ni slaba izbira.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni, zanima me ali je nezdravljenje kronicnega bakterijskega prostatitisa nevarno, oziroma ali se iz tega lahko razvije kej hujsega in povzroci dodatne tezave. Imam sicer obcasne bolecine v prostati, presredku, penisu. Lulam normalno brez bolecin. Te bolecine obcasno popolnoma izginejo a se nato vrnejo. Opravil sem testiranje na spb vse ok, uz, in cistoskopijo, in veckrat pregled vode kjer je bilo tudi vse ok. Pri pregledu ejakulata je bilo zaznanih vec bakterij, vecina sem z antibiotikom odpravil. Bol me pa skrbi kako do teh bakterij v ejakulatu sploh pride saj spolnih odnosov nimam odkar so se tezave zacele.  Vsakic ko sem opravil analizo ejakulata je bil drugi rezultat tako da si ne vem predstavljat kako do okuzbe pride. Ali zadostuje ze da pridem v stik s penisom in necistimi rokami, al pri cistoskopiji… Pri pregledu mi je urologinja dejala da so bakterije spet prisotne in da pac ce ni vrocine in drugih tezav da naj pac tako zivim. Zanima me vase mnenje oziroma nasvet kako naj ravnam. Hvala lepa.

New Report

Close