kronični lažnivec
Živjo!
Kaj pa primer, kot sem jaz, ne prenesem več sebe in svojega laganja. Moja “pseudo fantastica” me je privedla do tega, da sem se zadolžil za precejšnjo količino denarja (več kot polovico letne plače). Ko sem dojel,da ne bom mogel sam pridobiti sredstev in sem v procesu lagal da jih imam, da jih moram le še prinest…skratka grozno, počutim se kot gnoj, kar tudi sem za to osebo. Vendar si želim spremembe. Ko sem se sam zavedel,kaj sem naredil in kako sem to naredil, pravzaprav sam sebi ne morem verjet, kaj vse sem zmožen, ko mi useka fantazija. Vem da potrebujem pomoč, vem da moram povedat ženi in staršem, pa ne vem kako, ker glavni “motiv” za moje laganje je, da je mojim bližnjim lepo, ne znam povedat slabe novice in se raje zmislim dobro. Ampak vem da jim moram povedat da potrebujem pomoč. Kako to storiti?
Poskušal sem se samodiagnosticirat (vem da potrebujem strokovno pomoč, da bi napredoval, ugotovil vzrok), kolikor sem prebral različne tipe motenj, sem najbližje histrionični osebnostni motnji, z izjemno močnim kompulzivnim laganjem….
Kako najhitreje do prvega stika s strokovnjakom? Kako povedati domačim?
Lp
@lažnivec – čimprej povej – direktno, drugače se boš zopet zapletel v nove laži.
Imam približno takšnega doma (no, vse razen takšne izgube denarja ŠE ni naredil) in povem ti, da ni lepo življenje. Ne poznam te, niti tvoje žene, ampak če te vsaj malo pozna, potem mora sumiti. S tem da – veš, jaz čakam s spakiranimi kovčki, kajti življenje s takim človekom ni vredno besede življenje. Ko ne verjameš več osnovnih stvari človeku, potem je…. Super da se zavedaš težave, moj se je še ne-žal!
Kar težko mi je pri srcu.
Jaz sem se zapletla v tako vezo. Vse je bilo tako na hitro, kot da sanjam. Želela sem si, da prejšnjo vezo konča, gre na svoje in se potem najdeva. Bilo je pa tako, da je šel z njo narazen in takoj v stanovanje z mano.
Vedno poven zgodbic o denarju, ki ga ima še nekje, kako so bivše bile vedno za vse krive. Tudi jaz sem mu zaupala, da imam nekaj privarčevano. Ampak na začetku človeka težko spoznaš. Imela sem občutek, da sem najdla sorodno dušo, ki ima iste želje, cilje. Ampak že na začetku se mi je porušil svet, ko sem ugotovila, da ni to za kar sem mislila da je, ko sem najdla in videla določene stvari. Ko je bil čas, da bi lahko pobegnila, sem v strahu ostala z njim. Čez čas je bilo že vse kot pozabljeno in ker sva si želela otročka, sva ga tudi naredila. Tukaj sem ostala ujeta. Vedno slepo verjela in zaupala. Če sem že kaj najdla ali slišala, sem mu vedno slepo verjela, ko je obljubil, da to ni res ali,da bo vse to popravil, naredi in da se ne bo nikoli ponovilo. Vse nas je obrnil. Tisti denar, ki sem ga imela je že zdavnaj šel, kot tudi vsak za katerega je z/vedel, da prihaja ali je prišel. Mislila sem, da je pošten a na koncu ugotovila, da tako rečeno sploh ne obstaja.Vse nas je spravil na rob živcev, depresije in skoraj propada.
Sedaj, ko sem res pobegnila, me hoče nazaj in boljublja, da se bo spremenil, da bo poravnal svoje dolgove, da živi samo še za naju z otrokom, da noče zamuditi minute otrokovega življenja, da bo vse naredil, da naju dobi nazaj. Tudi družinske terapije se hoče udeležiti, ker mu je tako hudo.
Kot je bilo že tukaj rečeno…prijeten, ljubezniv, tudi dober očka. Ampak patološki lažnivec, ki je lagal dan za dnem. Tudi jaz se sprašujem ali je eden od tistih, ki ste jih že opisovali, ker vidim, da so res vsi isti…blokiran račun; fizično brez izpita; brez službe; vozi tvoj avto; ne plačane položnice; goljufije; goljufanje najbližjih.
Prosim za vaše mnenje in kakšen nasvet. Pozdrav
Poglej si na forumu simptome, ki jih imajo osebe z Mejno-Osebnostno-Motnjo (MOM).
Lahko, da je tale fičfirič, ki te je ujel tudi takšne sorte. Morda je za nekatera obžalovanja že malo pozno. Nikar se ne zanašaj, da se bo spremeni, ker se ne mora ali bolje NOČE.
Tudi, če sedi v svojem lastnem govnu, ga pozna in mu je čisto udobno. Že zaradi otroka in sebe, se v bodoče zavaruj, da ti ne bo nakopal na glavo še večjih finančnih težav.
Bodi pogumna, ker takšni so v svojem bistvu veliki slabiči. Prisesajo se h kakšni navki, ki ji tvezijo “lepe zgodbice”, popravljajo in blatijo bivše, ki so se jih pravočasno rešile.
Drži se in lepo pozdravljena.
Pozdravljen. Hvala za odgovor. Sem si prebrala članke. Moram rečt, da v njih ne vidim njega. Ni me nikoli zmerjal ali me poniževal in krivil za kar koli. Nevem pa seveda kako bi se obnašal, če bi non stop drezala vanj in ga preverjala. (Še dodatne resnice iz njegove preteklosti in v času najine veze so prišle na dan, ko sem ga zapustila.) Ponavadi je jokal, če sem ga dobila na kakšni laži oz je bil poven izgovorov, da bo popravil in se ne bo ponovilo. Če je bil prisoten alkohol je nastopil nasilno oz je izrazil svojo jezo nasilno v smislu, da se znesel nad kakšnim predmetom ali s pestjo udaril v zid. Še dan danes ne vem kako mu zaupati in verjeti njegovim besedam. Pa mi z dneva v dan govori in me prepričuje, da se je spremenil in, da se z otrokom vrneva da probamo zaživet na novo, brez njegovih napak.Jaz se pa se sprašujem kaj se bo zgodilo, ko bo ponovno brez financ…