Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Kronični kašelj v nosečnosti

Kronični kašelj v nosečnosti

Spoštovani dr. Pušenjak,

najdem že odprto temo kroničnega kašlja v nosečnosti tako da, odpiram novo. Prijazno prosim za Vaše mnenje.

Od 13.08. imam suh in dražeč kašalj. Grlo je večkrat pogledano, vnetja žrela ni. Tudi laboratorijski izvidi so v mejah normalne (tudi to je 2x preverjeno). Osebna zdravnica me je napotila v kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja, kje so mi poslušali pljuča in ugotovili, da je vse v redu. Bris žrela na Mycoplasmo pneumoniae in Chlamydio pneumoniae je negativen. Bris NF na SARS CoV-2, virus influence A in B ter RSV – vse negativno. Kašelj pride v napadih; včasih je toliko močen, da začnem bruhati (drugače, zaradi nosečnosti itak zelo pogosto bruham). Vročine nisem imela, nobenih drugih simptomov razen tega zelo močnega in dražečega suhega kašlja. Jemala sem tudi Rupurut, po nasvetu ginekologa, ker je mislil, da je kašelj prisoten zaradi refluksa ali zgage. Jemala sem tudi slezov sirup in trpotčev sirup, granobil pastile, isla pastile. Poskusila sem z naravnimi metodami: inhalacije, prepražen sladkor in mleko, svinjska mast – nič od tega mi ne pomaga.

Zdravnica na infektološki kliniki je omenila, da je možno, da sem že bila okužena oslovskim kašljem in, da zaradi tega kašelj traja toliko časa.

Res sem obupna, ker ne vem več kaj naj naredim in kako naj si pomagam. Tisto kaj me zelo skrbi je to, da se ne bo kaj otroku zgodilo zaradi tako močnega napenjanja in bolečin v spodnjem delu trebuha (v predelu maternice in levo in desno ingvinalno, ki se širijo v obe veliki labiji).

Prosim za Vaše mnenje. Kaj lahko še poskusim, ali obstaja še kakšen pregled, ki ga lahko opravim?

Pozabila sem še napisati, da sem noseča 17 tednov in 6 dni.

Hvala vnaprej za odgovor in potrpljenje, da preberete vse.

S spoštovanjem! Nada

Spoštovani,

po obsežnem opisu vaše dosedanje obravnave sodeč ste bili res vsestransko in celostno “obdelani” in je bilo izključeno res vsem kar bi teoretično lahko bilo problem. Od vsega je torej zdaj najbolj verjetno le še to, da je neka pretekla infekcija povzročila propad migetalčnega epitela v zgornjih dihalih in so pač posledično prizadete površine bolj vzdražljive kot običajno, to pa vam povzroča draženje na kašelj. Še vedno je mogoče, da je dejavnikov več in da tudi GERB prispeva svoj delček v mozaik, zato bi vseeno ne bilo odveč, če bi vam predpisali kak antagonist protonske črpalke (npr. Nolpaza 40mg/dan), za ponoči, če je kašelj preveč utrujajoč pa lahko tudi kak Panatus. Plod zaradi vašega kašlja ne bo utrpel nobene škode. Če ste pred kratkim res preboleli ali prebolevate oslovski kašelj pa velja enako in ostane le simptomatsko zdravljenje.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close