KRONIČNI DUODENITIS
Tudi mene bi tole zanimalo. Imam namreč potrjena kronični gastritis in duodenitis od avgusta letos in tudi sam poskušam kar najbolje poskrbeti da bi se želodec čimprej pozdravil. Nekaj se sicer premika na bolje, vendar še vedno (že pol leta) nimam apetita, jest pa moram res lahko prebavljivo hrano, drugače se počutim nelagodno in me boli, hrana pa enostavno obstane v želodcu. Prosim za nasvet.
Seveda, tako kot sem napisal. Avgusta sem bil na gastroskopiji, kjer so mi potrdili kronični gastritis in duodenitis ter erozivno vnetje požiralnika. H-Pylori negativna, vnetje in ostale težave so mi najverjetneje povročili nesteroidni antirevmatiki ki so mi jih predpisali 2 meseca pred tem za eno drugo težavo (Aspirin in Brufen). Pred tem nikoli nisem imel težav z želodcem. Dobil sem Emozul 40mg 1x na dan za 2 meseca – že od aprila sem po navodilih zdravnice jemal controloc in kasneje emozul v čakanju na gastroskopijo. Pri gastroenterologu sem ob tabletah dobil tudi neka osnovna navodila za prehrano, kar pa kljub strogi dieti ni imelo praktično nobenega efekta – stanje je enako kot pred gastroskopijo. Vnetje traja že od aprila in bi že končno rad pojedel kak obrok kot normalen zdrav človek brez bolečin in nelagodja – kar pa ne pomeni basanja in nezdrave hrane.
V upanju, da se končno pozdravim Vas prosim za morebiten nasvet, morda kak trik iz vaše dolgoletne prakse s pacienti 🙂
Tule imate vsekakor prav. Najprej sem pred gastroskopijo 1 mesec jemal Controloc 40mg brez izboljšanja, nakar mi je zdravnica zamenjala le-tega za Emozul 40mg ki mi je dokaj pomagal. Emozula sedaj več ne jemljem od oktobra dalje, pri hrani je pa tako. Ker mi tista splošna navodila niso kaj prida koristila, sem po nasvetu iz raznih člankov in raziskav izločil večino možnih alergenov v hrani in živila ki naj bi dražila želodčno sluznico in obremenjevala želodec (hrana ki povzroča izločanje veliko kisline), vsaj dokler se ne pozdravim. Ne jem mleka in mlečnih izdelkov, mesa, jajc in izdelkov ki vsebujejo gluten – sploh se izogibam pšenice in njenih izdelkov. Seveda pa tudi nič ocvrtega in predelanega. Večinoma torej zelenjavne juhe, riž, krompir in zelenjavo, skratka lahko prebavljivo hrano večkrat na dan v manjših porcijah.
A bi se moral oglasiti pri zdravnici in ponovno jemati PPI? Bi bila ponovna gastroskopija smiselna ali ne bi bilo videti kaj novega? Lp
Zdravo, če ni bila ugotovljena okužba z bakterijo H. Pylori (ki se zdravi z antibiotiki), se to res praviloma zdravi z zdravili, ki jih omenjate, a o tem se vsekakor posvetujte z osebnim zdravnikom in ni priporočljivo, da se brez nadzora zdravite kar sami.
lep pozdrav