Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca kronični avtoimunski tiroiditis

kronični avtoimunski tiroiditis

Pozdravljeni!

Pri pregledu ščitnice, so ugotovili, da imam kronični avtoimunski tiroiditis, ki je še v evtirotični fazi. Imam stalne bolečine v vratu in ramah ter subferilne temperature. Prebolela sem pljučnico. Ali je to povezano s tem?
Kaj vse to pomeni, predvsem kronični limfocitni tiroiditis?

Hvala za odgovore!

LP Tanja

Pozdravljeni!

Težave, ki jih navajate, so lahko povezane s tiroiditisom. Uredile se bodo, ko boste skupaj z zdravnikom dosegli normalno koncentracijo ščitničnih hormonov. Pozorni bodite tudi, da bo vaša prehrana uravnotežena in da bo vsebovala dovolj mineralov.

Kronični avtoimunski tiroiditis Hashimoto je avtoimunska bolezen ščitnice, za katero je značilna zvišana koncentracija protiteles proti TPO in/ali Tg. Kaže se s klinično sliko evtiroze (normalne koncentracije ščitničnih hormonov), hipertiroze (stanja presežka ščitničnih hormonov) ali najpogosteje hipotiroze (stanja pomanjkanja ščitničnih hormonov). Vzročne povezave med kajenjem in tiroiditisom Hashimoto niso odkrili, kajenje pa poveča nevarnost za nastop hipotiroze pri bolnikih s tiroiditisom Hashimoto. Večina žlez s tiroiditisom Hashimoto ima že mejno zmanjšano funkcijo, zaradi dodatnega učinka tiocianata pa prej in v višjem odstotku nastopi hipotiroza. Kajenje tudi poveča metabolne učinke hipotiroze v odvisnosti od odmerka. Kadilke z latentno hipotirozo (zvišan TSH, normalna ščitnična hormona) so imele višje koncentracije holesterola, holesterola LDL, CK (kreatinske kinaze) in daljši patelarni refleksni čas od nekadilk.
Ker kajenje poslabša klinične in biokemične manifestacije hipotiroze, je pri bolnikih s tiroiditisom Hashimoto in že latentno hipotirozo pomembno pridobiti podatek o kajenju ter čimprej začeti z nadomestnim zdravljenjem.

Želim vam čimprejšnje okrevanje.

Danica

New Report

Close