sem mlada oseba v svojih 20-ih letih in se že približno štiri leta soočam s kroničnimi prebavnimi težavami. Opravila sem številne preiskave in bila obravnavana pri več gastroenterologih, vendar do danes ni bila ugotovljena nobena organska patologija. Nazadnje sem prejela diagnozo sindrom razdražljivega črevesja (IBS).
Zanima me, ali ima še kdo podobno diagnozo in ali ste morda našli gastroenterologa ali prehranskega svetovalca, ki se s tem stanjem poglobljeno in uspešno ukvarja? Prav tako bi bila zelo hvaležna za delitev izkušenj glede tega, kaj vam je pri obvladovanju simptomov dejansko pomagalo?
Pri sebi opažam, da t. i. »varna« hrana, kot sta riž in piščanec, običajno ne povzroča težav, medtem ko že manjši odkloni v prehrani hitro sprožijo simptome. Zelo frustrirajoče pa je, da se stanje ciklično spreminja – obstajajo obdobja, ko lahko jem skoraj vse brez večjih posledic, in obdobja, ko prenašam le zelo omejen nabor živil. Tako se že leta vrtim v začaranem krogu, kljub temu da sem preizkusila različne pristope.
Če ima kdo podobno izkušnjo, bom zelo hvaležna za nasvet, delitev osebne zgodbe ali priporočilo, na koga ste se obrnili in ali vam je uspelo stanje dolgoročno spraviti v bolj stabilno fazo.
Hvala in lep pozdrav.