Najdi forum

Kronične bolečine

Pozdravljeni,

imam 36 let in leta 2019 so se začele pojavljati bolečine v levi roki. Najprej prstanec na roki in zapestje ter komolec, kasneje še rama, vrat, lopatica. Bolečina se je začela širiti pod pazduho, dojko, cela leva prsna mišica, ključna kost. Lani je udarilo pa še na torakalno hrbtenico. Bolečina je konstantna. Vsak dan. Ponoči in v mirovanju najbolj izrazita. Med gibanjem malo popusti, vendar je še vedno prisotna. Bolečina traja že 5 let in me ovira že pri najmanjših opravilih, pravzaprav mi najeda živce. Naj omenim, da pod stresom je bolečina še hujša in ponoči večkrat ne zaspim do 3h, 4h. Spim s tremi vzglavniki, da si podložim trebuh, glavo in še levo roko, drugače ne morem zaspati. Opazila sem, da je leva rama nižje od desne rame. Tudi leva roka je zarotirana (npr., ko iztegnem obe roki je levi komolec usmerjen proti tlom, medtem ko desni komolec je lepo usmerjen v desno – če razumete kaj mislim?). Vratna hrbtenica ima grbo, sploh se ne morem več zravnati, da bi glavo imela poravnano s hrbtenico. Najprej sem mislila, da so krivi kilogrami, pa sem v letu in pol namensko izgubila 20 kg ravno zaradi teh bolečin, vendar se nič ni spremenilo (ne grba, ne bolečine), oboje še vedno vztraja. Pred dvemi leti sem bila na fizioterapiji pa mi ni pomagalo, samo otekline na roki so splahnele. Tudi raztezne vaje sem redno izvajala, pa ni bilo učinka, zato sem po pol leta obupala. Sedaj sem ponovno dobila napotnico za fizioterapijo. Bolečine čutim tudi na dotik po celem telesu. Če pritisnem na katerokoli mišico me boli kot, da bi imela modrice. Bolečine čutim kdaj tudi v desnem kolku in gležnjih. Opravila sem kar nekaj preiskav. Revmatolog mi je postavil najverjetnejšo diagnozo fibromialgije. Čakam še izvide krvi za revmatske bolezni. Zanima me kako si lahko pomagam, da se rešim težav, saj me omejujejo pri normalnem vsakdanjem življenju. Ali izvidi pokažejo kakšno kritično točko, katera mi povzroča težave? Specialisti pravijo, da ni posebnosti.

 

MR cervikalne hrbtenice iz 2022:

Nakazana začetna i.v. hondroza C3-C4, C4-C5, medvretenčni ploščici sta centralno malo dehidrirani, disk C3-C4 je minimalno znižan. Nakazani majhni spondilofiti C3-C4, C4-C5. Fasetni sklepi so normalni. Utesnitev i.v. foramnov, spinalnega kanala ni videti. Utesnitev korenin ni videti. Struktura skeleta je normalna. Normalen signal hrbtenjače.

 

EMG preiskave iz 2022:

Pri pregledu ne ugotavljam atrofij mišic zgornjih okončin, nehoteni gibi niso prisotni, tonus in moč sta primerna, gibljivost primerna, senzibilitetnih izpadov ne navaja. V preiskovanih mišicah leve zgornje okončine ne ugotavljam spontane patološke aktivnosti, prav tako ne ugotavljam znak kronične nevrogene okvare. Preiskava ne pokaže nevrofizioloških znakov okvare preiskovanih perifernih živce, prav tako ni znakov za okvaro vratnih korenin od nivoja C5 do C8/Th1 levo.

 

Diagnostični UZ leve rame v 2022:

Tetiva bicepsa je v sulkusu, brez tekočinskega haloja. Tetive subscapularis, supraspinatus in infraspinatus ohranjene in primerne ehostrukture, patologije ni videti. Blago razširjena subakromio- subdeltoidna birza – blagi burzitis. AC: začetna artroza. GH sklep: bp. Izrazita miofascialna bolečina na levem trapeziusu s triger točkami, levostransko cervikobrahialgijo, blag subakromialni burzitis leve rame in pa epikondilitis ulnarnega epikondila levega komolca.

 

MR Torakalne hrbtenice v 2024:

Začetna i.v. hondroza TH7-TH8, medvretenčna ploščica je dehidrirana, minimalno dorzalno centralno protrudirana. Stenoze spinalnega kanala, utesnitve i.v. foramnov ni videti. Signal in višina ostalih medvretenčnih ploščic prsne hrbtenice je normalen. Fasetni sklepi so normalni. Struktura skeleta je normalna. Normalen signal prsne hrbtenjače. Zaključek: Začetna i.v. hondroza TH7-TH8.

 

Najlepša hvala in lep pozdrav.

 

Spoštovani,

glede na opravljene preiskave (MR hrbtenice, EMG), ki ne kažejo posebnosti, je spodbudno, da z vidika teh preiskav ni zaznanih resnejših fizicnih razlogov, ki bi povzročale vaše bolečine. To pomeni, da hrbtenica in živčevje delujeta brez večjih odstopanj, kar je vsekakor dober znak. Nekatere bolečine, ki jih omenjate, bi lahko povzročale spremembe, opisane na ultrazvoku rame, kot sta burzitis (vnetje burze) v rami in epikondilitis (vnetje tetiv na komolcu). Obe stanji lahko povzročata širjenje bolečine v roko in ramo. V tem primeru bi v postev prisla ustrezna fizioterapija, eventuelno tudi aplikacija posebnega zdravila v predel rame oz. komolca, v kolikor so tezave zelo hude.

Razumem, da kljub temu to ne zmanjša vaših skrbi, saj se soočate z dolgotrajnimi bolečinami, ki močno vplivajo na vaše vsakdanje življenje. Kroničnost vaših težav, kot so razširjene bolečine po telesu, bi lahko kazala na možnost fibromialgije, kot je že omenil vas revmatolog. To je stanje, pri katerem bolečine nastajajo brez očitnih poškodb ali vnetij, zato preiskave pogosto ne pokažejo jasnega vzroka.

Predlagam, da počakate še na laboratorijske izvide, ki jih bo preveril revmatolog, saj bodo pomagali izključiti kakršno koli drugo revmatološko bolezen, ki bi lahko prispevala k vašim težavam.

Fibromialgijo je mogoče obvladovati s celovitim pristopom, ki vključuje redno telesno vadbo, sprostitvene tehnike in včasih tudi zdravila. Pomembno je, da najdete tisto kombinacijo zdravljenja, ki vam najbolj ustreza, saj je vaše počutje na prvem mestu.

Lepo Vas pozdravljam

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

New Report

Close