Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Kronična utrujenost – pomoč

Kronična utrujenost – pomoč

Včeraj sem pristala na forumu “kronična utrujenost” in prebrala kar nekaj napisanega. Bolj ko sem brala, bolj se mi je dozdevalo, da je to tisto, kar mene muči že nekaj let. Najbolj mi je v oči padla vsakodnevno povišana temperatura in slab kratkoročni spomin. Dogajati se mi je začelo pred petimi leti po operaciji in je trjalo kar nekja časa s presledki, potem pa se je malo potuhnilo. Pred tremi leti pa je v nekem zelo stresnem obdobju zadeva postala hudo nadležna, to preprosto nisem več bila jaz. Splošni zdravnik ni našel nič konkretnega (ščitnica b.p.). Mučila sem se dalje do letos, ko so mi ugotovili pomanjkanje železa. To se je zdaj popravilo, a jaz se počutim enako kot prej. Vsak dan imam povišano temperaturo, največkrat 37,2 -4, lahko pa tudi več. Zjutraj sem bolj utrujena kot zvečer, ko grem spat, dopoldne se komaj spravim skupaj. Moj kratkoročni spomin je vedno poln lukenj. Raztresena sem in se ne morem koncentrirati. Pred kratkim se mi je na ustnici prvič v življenju (imam jih malo čez 40) naredil herpes.
Včeraj, ko sem brskala po tem forumu, se se spomnila, da se mi je povišana temperatura v bistvu pojavljala že pred operacijo. Začelo se je z vodenimi kozami, potem je sledilo več angin, vsaj 3x vnetje srednjega ušesa in 2x vnetje mehurja. Vmes med vsem tem sem včasih čutila, da imam vroča lica (nekaj dni), tako kot zdaj, le da ni bilo tako močno.
Mi lahko kdo svetuje, kje naj začnem. Ko sem se nazadnje pogovarjala z mojim zdravnikom, se mi je zdel kar malo preplašen, ker ne ve, kje bi se zadeve lotil. Jaz nočem bolniške, jaz hočem normalno živet, da ne bo pomote. Vse bi dala, da bi še kdaj funkcionirala tako kot nekoč.
Prosim, če mi kdo lahko na kratko pove, kako je s tem virusom, ki naj bi bil povzročitelj kronične utrujenosti in kakšno je zdravljenje oz. kaj se sploh, da narediti, da kolikor toliko normalno živiš.
Že vnaprej se zahvaljujem za odgovore!

Lepo vas pozdravljam!

Bom poskusila na kratko, kolikor znam:
1. Kako je s tem “virusom”, vam, žal, ne znam razložiti, ker tega ne ve niti stroka (več npr. tukaj: … )
2. Glede ščitnice: visok procent bolnikov s SKU ima diagnosticirano (tudi) avtoimunsko obolenje ščitnice (kronični tiroiditis), ki pa nam ni bilo odkrito kar takoj. Smiselno bo spremljati vrednosti ščitničnih hormonov in opraviti testiranje tudi na avtoimuna protitelesa. (Več na forumu Hormonske motnje – tukaj: … )
3. Kot zanimivost naj navedem podatek (ki ga ne znam vzročno razložiti), da ima namreč precej bolnikov, ki se mi oglašajo, težave s pomanjkanjem železa v krvi (tudi sama sem morala jemati tablete zaradi pomanjkanja železa). Morda motnje v vsrkavanju … ?

Svetujem tako, kot bi v vaši situaciji ravnala jaz:
– Najprej si napišite na list vse (!) znake, ki vam povzročajo težave ali vas celo onemogočajo pri vsakodnevnih aktivnostih (okvirno, res samo okvirno, si lahko pomagate z “vprašalnikom”, ki ga najdete tukaj: … ). Lahko ocenite tudi stopnjo njihove izraženosti oziroma pogostosti. Naj vas ne moti množica simptomov, to vam bo samo olajšalo delo, da česa ne pozabite.
– Na osnovi teh zapiskov bosta z osebnim zdravnikom lažje zastavila načrt obravnave vaših težav – katere težave bosta lahko obvladala sama in ali bi bil smiseln še kakšen dodaten specialistični pregled. (Okvirno si lahko pomagate z napotki npr. tukaj: … )
– Svetujem, da si preberete še kakšno starejšo temo na našem forumu, tudi na predhodnih straneh (glej pod “starejša sporočila”). Poučen se mi zdi npr. naslednji prevod: …
– Ogledate si lahko spletno stran Društva za FM/SKU, kjer imate navedene številne povezave z domačimi in tujimi spletnimi stranmi. Lahko si ogledate tudi zloženko z opisom bolezni. Prebirate lahko osebne zgodbe in izkušnje bolnikov.
– V »Velikem zdravstvenem priročniku za domačo uporabo” (iz leta 2000 – ) imate na str. 634 opisano bolezen SKU in nekaj napotkov za simptomatsko »zdravljenje«.
– Če vas zanimajo alternativni pristopi k zdravljenju, lahko vstopite na forum Zdravilstvo (tukaj: … ) ali si preberete sestavke o naravnem zdravljenju bolezni (tukaj: … ).

Sedaj sem vam natrosila toliko vsega – upam, da ne bo preveč, da bi vam povzročalo zmedo. Kar počasi, kolikor zmorete in kar vas zanima (vse vsebine vas lahko počakajo, če jih odložite na jutri ali na kak drug dan…)

Prosim tudi druge bralce za kakšen koristen nasvet! Po potrebi me popravite ali dopolnite.

Pozdravljam vas, vse dobro!
Veronika

Spoštovana ga. Veronika,

najlepša, najlepša hvala za tako izčrpen odgovor in pojasnila. Vsega še nisem uspela prebrati, bom popoldan. Mislim, da bom našla kar precej odgovorov na vprašanja, ki me že leta mučijo. Vsekakor vas bom obvestila, kako se bo vse skupaj razpletlo.

Želim vam veliko zdravja in upam, da se vam bo vaša dobrota povrnila v kakšni drugi obliki. Lepo pozdravljeni,

Irena

Veseli me, oglasite se!

Preberite Tayin nasvet Manji malo nad Vami! Pa zdravja Vam želim.

Lep pozdrav! Tayana

New Report

Close