kronična obstipacija…
Pozdravljeni!
Moj stari ata je star 72let, ima shizofrenijo, arterijsko hipertenzijo, začetek parkinsove bolezni in sedaj naj bi mu ugotovili kronično obstipacijo, ker je stalno sedel pred tv-jam in se ni hotel gibati. Šel je na infekcijsko, kjer so ugotavljali pljučnico, ker je imel vročino in zelo mu je pokalo v pljučih- hropelo. Od tam so ga poslali domov, češ da nima pljučnice ampak kronično obstipacijo.
Že v bolnci je imel zelooo napihnjen trebuh in zelo trd, kljub temu, da je odvajal (dali so mu klistir). Sedaj doma ima spet trd in napihnjen trebuh, stalno mora ležati, ker ko se dvigne da bo jedel mu želodec pritiska na pljuča in začne se mu zaletavati. Včeraj se mu je zaletel tudi jogurt.
Zdravniki so rekli, da so naredili vse, da bolje ne bo, slabše pa ne sme biti.
Zanima me, kaj vi menite o tem? Delali so tudi tumorske markerje:
CA 19-9=<2,0
CEA=5,1
PSA 0,32
Zanima me kaj pomenijo te izvidi in kakšne so normalne vrednosti?
Ko so mu naredili kolonoskopijo so napisali, da naj bi b ila sluznica vredu, diagnoza: prekomerna dilatacija debelega črevesja-ogilvie sindrom.
Kaj pomeni ogilvie sndrom?
Uz abdomna pa je pokazal samo žolčni kamen.
Ne razumem, zakaj so ga poslali domov, če je imel ob prihodu v bolnico CRP 43mg/L, ob odhodu pa 90mg/l, Tudi, če odvaja ima stalno napet trebuh kot ena velika napihnjena žoga.
Hvala za odgovore.
Joj….obstipacija je zaprtje, s pljučnico nima nobene zveze in tudi ne povzroča višjega CRP. Zakaj so ga poslali domov seveda ne morem vedeti na daljavo, predvidevam da zato, ker zdravljenje v bolnišnici ni bilo potrebno. Ker v zgodbi manjka veliko detajlov, ne morem ocenjevati za kakšno vnetje, okužbo…. … naj bi šlo, ki bi povzročala dvig crp, prav tako ne, kaj je za storiti okrog odvajanja, predvidevam, da je neka navodila on ali nekdo od svojcev prejel ob odpustu. Tisti ogilvie sindrom pa je zadeva, ki “posnema” zaporo debelega črevesa, čeprav dejansko ni nobene fizične zapore
Lep pozdrav