Spoštovani!
Vidim, da lepo svetujete, zato tudi jaz prosim za nasvet. Imam konstantne težave s prebavo. Stalne driske, ki me spravljajo v obup. Vse se je začelo lansko pomlad, ko sem jemal antibiotike. Zato me zdravnica poslala na infekcijsko. Izvid na klostridij, patološke bakterije in parazite je bil negativen. Nato sem šel na koloskopijo, kjer so pregledali debelo črevo in nekaj cm tankega črevesja. Tudi tam je bilo vse v redu. Odvzeli so tudi vzorce za biopsijo, kjer so našli samo nekaj posameznih limfocitov. Diagnoza je bila razdražljivo črevo. Oktobra in novembra je bilo popolnoma vse v redu. Decembra so bile občasne driske. Nič dramatičnega.
Januarja pa je spet katastrofa, vsak dan driske po 5krat. Danes zjutraj sem šel že trikrat! V blatu je vse polno nepredelane hrane in sluzi. Sploh se nič ne absorbira. Jem linex že več mesecev in že tri tedne Salofalk (3×2, to mi je svetoval na koloskopiji, je rekel, da včasih tudi salofalk umiri črevo).
Moram povedati, da nimam nobenih krčev (spomladi sem imel hude), samo preprosto opazim, da spet moram iti. Obupan sem, na jok mi gre. Star sem 25 in moram živeti kot upokojenec. Prejšnji petek sem si dal pregledati kri samoplačniško:
CRP 2
Levkociti 8.47
eritrociti 5.11
hemoglobin 158
hematokrit 0.454
mcv 88.8
mch 30.9
mchc 348
trombociti 191
segmentirani 44.5
limfociti 41.2
monociti 12.2 (2-10)
bazofilci 0.6
segmentirani 3.77
limfociti 3.49
moniciti 1.03 (0.1-1.0)
eozinofilci 0.13
bazofilci 0.05
Kaj pomenijo tile povišani monociti? Bi lahko bili v povezavi z drisko?
Od zdravil jemljem Nolpazo 20 mg mogoče 3 krat na teden, ker imam GERD in antidepresiv Ecytaro (10 mg), ker sem vedno zelo slabo spal. Ta zdravila jemljem že več kot 4 leta in dvomim, da bi mi sedaj naenkrat povzročala težave.
Če me zdravnica pošlje k gastroenterologu, kaj lahko ta še sploh naredi? Res ko to pišem, mi gre kr na jok!
Prosim lepo za nasvet!
Spoštovani!
Najprej komentar laboratorijskega izvida: odstopanje je klinočno nepovedno in nepomembno. To je še vse v zadovoljivih mejah.
Morda bi kazalo kaj spremeniti v terapiji depresije, saj je v črevesju polno serotonina, ki je potreben za normalno delovanje. Tudi pri depresiji lahko gre za pomanjkanje serotonina. Zato bi se verjetno obneslo, če bi prejemal sssr antidepresiv, na primer Sertralin.
Vsako drisko, ki na ustaljeno terapijo ne reagira, je potrebno diagnostično opredeliti, tako bi vam svetovala iti tudi do gastroenterologa, ki se z boleznimi prebavil ukvarja ciljano. Osebni zdravniki se ukvarjamo z vsemi boleznimi, vendar ne tako podrobno, ker se to ne da.
Lep pozdrav, Marija Š. Gašperšič