Pozdravljeni!
Pred 4 letim sem zaradi težav z želodcem in povečano želodčno kislino imela gastroskopijo, ki je pokazala zmeren antralni gastritis. Gastroenterolog, ki je pregled opravil, je bil mnenja da gre za komaj opazno pordelost sluznice, ki niti ne potrebuje daljšega zdravljenja z zdravili. Kljub temu sem dobila Nolpazo 40 mg za 2 meseca. Test za HP so opravili, bil je negativen. Kljub rednemu jemanju tablet in dieti(nič surovega, mastnega, ocvrtega, kave, alkohola, itd.), so se težave ponovno pojavile, takoj ko sem prenehala z zdravili(zgaga, pekoče bolečine…).
Tako sem šla po novo dozo in vmes večkrat hotela prenehati, a ni šlo. Ker nisem hotela v nedogled jemati tablet sem šla na akupunkturo, ki mi je stanje nekoliko umirila. 2, 5 let sem bila skoraj brez bolečin, z izjemo jesenskih in spomladanskih težav, ki pa so bile blage in so minile v kakšnem tednu.
Letošnjo jesen pa sem spet dobila tako hud napad, da sem že mesec in pol spet na Nolpazi. Naredila sem tudi domači test za HP iz lekarne, pokazal je negativno. Imam normalno telesno težo, trikrat tedensko se rekreiram, ne pijem alkohola in ne kadim. Tudi pri hrani dokaj pazim, čeprav nisem opazila, da bi to karkoli vplivalo na težave. Kavo sem recimo precej pila v izpitnem obdobju, pa ni bilo nobenih težav, septembra pa sem celo preventivno šla na strogo dieto, ker sem že iz prejšnjih let vedela da se takrat začnejo napadi, a ni nič pomagalo. Prav tako nisem opazila nobene povezave s stresom oz. stresnimi obdobji.
Glede na to, da na gastroskopiji ni bilo ugotovljeno nič posebnega, ne razumem, zakaj se težave ponavljajo. Stara sem 24 let in se ne morem sprijazniti, da sem kronični bolnik, ter da bom morala stalno jemati tablete. Je možno na kakšen način ugotoviti, zakaj se mi v določenih obdobjih leta začne prekomerno izločati žel. kislina, in se potem kljub zdravilom ne preneha? Je kakšna možnost popolne ozdravitve?
Od preiskav sem v zadnjih letih imela še UZ trebuha in kolonoskopijo-vse bp.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
niso vse težave z zgornjimi prebavili organsko pogojene in torej s preiskavami vidne. Morda gre za neprepoznani razlog. Vsekakor bi organske razloge skušali najti, zato pojdite na kontrolo k osebnemu zdravniku, morda potem še h gastroenterologu. Če zdravljenje z zaviralci protonske črpalke ni učinkovito, velja iskati razlog za neuspeh. Morda je v kakšni bolezni, lahko pa tudi v nepravilnem režimu jemanja zdravila, ki tako ni bilo učinkovito.
Lep pozdrav, Marija Š. Gašperšič