kronica
Spoštovani!
Včeraj sem bila pri zobozdravniku, ki mi je na obe spodnji šestici namestil kronici.
Oba zoba sem imela pred precej časa že zaplombirana, oba sta mi počila in glede na to, da so bili zobje v notranjosti še dobri, sem dobila kovinske zatiče in včeraj kronici.
Spodnja desna mi ne dela nikakršnih problemov, občutek imam, kot da je tam moj zdrav zob, okrog spodnje leve pa me boli.
Tudi zjutraj mi je pri umivanju zob oz. ko sem s prstom pritisnila na dlesen, primezelo čisto malo krvi. Dlesen tudi brez pritiskanja boli (sicer ne neznosno), občutek imam, kot da bi bilo v kosti vsega preveč. Zob oz. kronica ni previsoka, ugriznem lahko čisto normalno, tudi pri močnem ugrizu ne čutim kake bolečine.
Naj povem še, da me je okrog zatiča (pod dlesnijo) rahlo bolelo tudi po brušenju za kronico.
Zanima me samo, kaj se dogaja; ali naj pokličem svojega zobozdravnika in se mu pridem pokazat ali je to le zaradi posega in bo bolečina v par dnevih minila.
In če se kaj čudnega dogaja, kaj sledi.
Na kak način zobozdravnik lahko (če sploh) odstrani samo kronico, je možno, da mi zatič še ostane in se mi naredi nova krona, če bo potrebno. Problem je namreč, ker mi manjka že spodnja petica, sedmica pa je že tudi plombirana, osmica odstranjena.
Lep pozdrav!
Barbara
SPoštovana Barbara,
po opisu vaše težave sklepam, da je prevleka sega nekoliko preveč pod dlesen in jo draži. Dlesen, ki je dražena, nabrekne, hitro zakrvavi in je boleča. Če se težave do sedaj še niso pomirile, potem je na mestu obisk pri zobozdravniku.
Prevleko lahko odstranimo, ne da bi pri tem poškodovali oz. odstranili koreninski zatiček z nazidkom. Prevleko prerežemo, jo na prerezanem mestu razpremo in enostavno snamemo z zoba oz. v vašem primeru nazidka.
Lep pozdrav!
Najlepša hvala za vaš odgovor!
Včeraj popoldan sem poklicala mojega zobozdravnika ter ga danes zjutraj tudi že obiskala, saj se stanje ni izboljšalo.
Predvideva, da bo zdaj boljše, saj je pod dlesnijo malo povrtal oz. pobrusil, malo cementa (?) izpod dlesni pa sem izbezala sama, saj je bil očitno viška in se je odkrušil (pokazal se je izpod dlesni po umivanju zob in rahlem masiranju dlesni s prstom – čeprav je trenutno vsako dotikanje še boleče, je očitno tudi prineslo poleg solznih oči še korist:)) )
Nekaj pa ga je odstranil še moj zobar.
Upam, da se bo stanje izboljšalo in da mi ne bo potebno izkoristiti “če pa bo čez par dni še vedno bolelo, se spet vidiva”.
Sončen pozdrav!
Barbara