krone,mostički
Pozdravljeni,
lepo prosim za Vaš nasvet glede mojega stanja zob. Z dolgoletnim zobozdravnikom nisem zadovoljna, ampak sem kar nekako vztrajala. Sem mnenja, da se je za določene drastične posege odločil prekmalu, brez predhodnih poizkusov zdravljenja. Zdaj imam za moje mnenje pri 40 letih kar katastrofalno stanje zob. Sedaj iščem novega zobozdravnika.
Prilagam ortopan in prosim za vaše mnenje kaj bi bilo najbolj smotrno narediti.
Seveda sem s financami bolj na tesnem, zato dajem prednost mostičkom pred inplantanti.
Zanima me Vaše mnenje glede spodnjega. Ali lahko mail posredujete v vašo ordinacijo in mi naredijo predračun za potrebna popravila?
1. levo spodaj na 5 in 6 mi je pred 2 leti moj zobar naredil mostiček – porcelanasti kroio.Ta mostiček mi nikakor ni všeč. Kroni sta ogromni, glede na moje ostale zobe. Pa tudi po barvi se že na en meter vidi, da gre za umeten material. Pod kronama imam dlesen zelo črno. Ta mostiček imam željo zamenjati. Ali se po sliki kaj vidi kaj se tu dogaja?
2. desno spodaj 6: imam grozno krono (v barvi amalgama – ne vem za kateri material gre, na zunanji strani z neko plastično prevleko). To želim zamenjati za porcelanasto prevleko. Ali je na kočnikih smotrneje dajati polno porcelanasto ali ne (glede loma)?
3. desno gor: 5 je pulil, 6 ima amalgam plombo, 4 je sedaj brusil, ker naj bi jo pripravil za plombo. Ker želim nadomestit 5, ker se ob smejanju luknja vidi, bi se tu odločila za mostiček. Kakšno je vaše mnenje glede tega? Ali bo na 4 potreben zatič, ali lahko samo na ta obrušen zob fiksira in nato še na 6?
4. levo gor 6: je v katastrofalnem stanju, skoz mi jo nekaj brusi. Nazadnje še dodatno zato, ker sem rekla, da se mi ob njej ves čas nabira hrana in je rekel, da zato, ker je bilo premalo prostora vmes, da bi šlo skozi špranjo?! Moje mnjenje je, da je bilo preveč prostora, zato se je nabiralo. Kaj svetujete za ta zob?
Kaj bi mi predlagali za sanacijo zob. Ali je tako kot sem samo nekako zaključila tu najboljša rešitev s temi mostički in kronami? Ali se to naredi vse v eni obravnavi, ali vsak del ust ločeno?
Najlepša vam hvala za mnenje. Vsekakor grem v iskanje za zobozdravnikom, ki mi bo stanje estetsko in funkcionalno popravil.
Lp, M.
PS: Želim imeti barvo kron v barvi mojih zob, da se ne opazi razlika. Ali je to izvedljivo?
Pozdravljeni,
1. levo spodaj na 5 in 6 mi je pred 2 leti moj zobar naredil mostiček – porcelanasti kroio.Ta mostiček mi nikakor ni všeč. Kroni sta ogromni, glede na moje ostale zobe. Pa tudi po barvi se že na en meter vidi, da gre za umeten material. Pod kronama imam dlesen zelo črno. Ta mostiček imam željo zamenjati. Ali se po sliki kaj vidi kaj se tu dogaja?
Na sliki ni nič posebnega. Kako je v ustih ne vem. Za kočnike je najbolj primeren material kovinsko-porcelanska tehnika, alternativa je lahko polnokeramična krona s cirkonijevim ogrodjem.
2. desno spodaj 6: imam grozno krono (v barvi amalgama – ne vem za kateri material gre, na zunanji strani z neko plastično prevleko). To želim zamenjati za porcelanasto prevleko. Ali je na kočnikih smotrneje dajati polno porcelanasto ali ne (glede loma)?
Ni problema, tudi po sliki je ta zob več kot zrel za zamenjavo krone, ki ni primerna
3. desno gor: 5 je pulil, 6 ima amalgam plombo, 4 je sedaj brusil, ker naj bi jo pripravil za plombo. Ker želim nadomestit 5, ker se ob smejanju luknja vidi, bi se tu odločila za mostiček. Kakšno je vaše mnenje glede tega? Ali bo na 4 potreben zatič, ali lahko samo na ta obrušen zob fiksira in nato še na 6?
Most je tu vsekakor primerna rešitev. Glede zatička ne morem vedeti, dokler zoba tudi klinično ne vidim. Tu se lahko dela most, kot prva rešitev se ponuja vezava od 4-8, nadomeščanje tako 5 kot 7. Če bi rada delala le 3-členski most in nadomeščala samo petico, bo osmica s časom verjetno izrasla iz ravnine, ker nima antagonista. Prej ali slej bo treba z osmico nekaj narediti.[/i]
4. levo gor 6: je v katastrofalnem stanju, skoz mi jo nekaj brusi. Nazadnje še dodatno zato, ker sem rekla, da se mi ob njej ves čas nabira hrana in je rekel, da zato, ker je bilo premalo prostora vmes, da bi šlo skozi špranjo?! Moje mnjenje je, da je bilo preveč prostora, zato se je nabiralo. Kaj svetujete za ta zob?
Ta zob mora dobiti prevleko, ker izgleda že toliko obrušen. Morda je alternativa, če se klinično izkaže še onlay, vsekakor pa se naredi tesne kontakte, da ne zataja hrana.
Kot ste opazili, na nekatera vprašanja nimam odgovora, ker vas ne vidim, za predračun, pa bi bilo najbolje da se kar naročite na 015198210 ali 040330039.
LP Andreja