Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? kromofobni ca. ledvice

kromofobni ca. ledvice

Pozdravljeni,

Ponovno se oglašam v zvezi s tumorjem na ledvici, ki so ga odkrili 40-letni sorodnici.

Sorodnica je bila že operirana, odstranili so ji celotno ledvico. Na histološkem izvidu je pisalo, da je bil tumor kromofobni ca. ledvice. Pisalo je tudi, da je bil tumor omejen in se ni vraščal v žile.

Irena, prosim vas, če mi lahko kaj več poveste o izvidu. Za kakšen tumor je šlo? Kakšna je prognoza za naprej in od česa vse je odvisna? Še to, sorodnica se počuti dobro, po operaciji precej hitro okreva.

Lep pozdrav

Draga _ivana_,

opis kromofobni pomeni uvrstitev celic tumorja kot jih razvrščajo patologi glede na njihove lastnosti (npr. kromofobne celice se ne obarvajo z določenimi barvili). Celice ledvičnoceličnega karcinoma delimo glede na njihove značilnosti na pet tipov: kromofilni, kromofobni, onkocitni, karcinom zbiralc in prozorno celični.

Več o raku ledvic boste izvedeli tukaj:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=2584&t=2569#reply_2584

O napovedi je težko govoriti in le zdravniki strokovnjaki, ki bolnika dobro poznajo, lahko natančneje ocenijo, kakšna je napoved pri njih. Dobro je, da je bolnica razmeroma mlada, da se zdaj dobro počuti in da tumor ni vraščal v žile in je bil omejen. Poročajo tudi, da bi naj imel kromofobni karcinom, ki predstavlja nekako 5 odstotkov izmed vseh ostalih tipov, boljšo napoved. Kljub temu zagotovila, da se bolezen ne bo ponovila, ni. Vendar namesto v strah in negotovost vlagajte v pozitivne občutke, vzpodbujajte bolnico k ozdravitvi, imejte z njo topel odnos. Bolnica ima glede na to, kar ste zapisali, možnosti za ozdravitev.

Želim vam vse dobro,

Irena

Pred letom in pol so mi operativno(klasična metoda) odstranili levo ledvico in nadledvično žlezdo.Napotna in odpustna diagnoza sta bili enaki C63 ?Od operaterja nise dobila nobenih pojasnil(razen komentarja,če ne bi bila operirana bi verjetno končala tam dol).Na kontrolnih pregledih na vprašanje o patološkem izvidu je bilo prezrto oziroma da odgovor dobim samo od operatera,katerega je nemogoče dobiti.Na kontrolnih pregledih je vsakič drugi zdravnik ,odgovor pa enak prejšnjemu.Tudi pojasnitev moje zdravnice je bila nejasna kljub večkrat ponovljenem enakem vprašanju.Čemu taka skrivnost,če vemo da je temeljna pravica pacijenta ,da ga lečeči zdravni saznani z boleznijo in zdravljenjem.Zanima me če je kakšna druga pot do odgovorov(razen zagovornika bolnikovih pravic).Lep pozdrav in hvala za morebiten odgovor Tina

diagnoza C63 je možna samo pri moških. Najbrž je bilo mišljeno C64? Pa še to pomeni le maligne spremembe na ledvici. Sigurno je bila v izvidu napisana tudi diagnoza z besedo, vrsta tumorja itd, ker nikoli ne napišejo samo številke. Mogoče se je pa ta papir izgubil na pošti? Na onkološkem inšt. lahko dobiš kopije vseh izvidov, biopsij, slik… kadar hočeš, če prosiš zanje.

http://www.kamline.de/viewtopic.php?f=41&t=347&sid=f126204be08bb88bc99ec1d7bb70d82e
pravice in dolžnosti bolnika Kliničnega centra Ljubljana

http://www.kamline.de/viewtopic.php?f=41&t=344&sid=f126204be08bb88bc99ec1d7bb70d82e
etični kodeks medicine

lp

Pozdravljeni

Septembra 2023 so mi slučajno na UZ odkrili 2 cm velik  tumor na ledvici.

Februarja so mi tumor operativno odstranili.

Histologija govori o kromofobnem karcinomu ledvičnih celic vel. 25 mm, stadij pT1a. Tumor žariščno sega v kirurški rob in je počil ob odstranitvi, tako da gre klinično za RO resekcijo oz. popolno odstranitev.

Kontrola junija 2024.

Zanima , kakšna je možnost, da se tumor razširi, zaenkrat zasevkov ni videti nikjer glede na to, da je počil.

Počutim se normalno.

 

Pozdravljeni,

kromofobni tumor ledvice je tretji najpogostejši tumor tega organa. Ima zelo ugodno prognozo in majhno verjetnost ponovitve.

Večja verjetnost, da se ponovi, je bila opažena pri tumorjih, ki so imeli v sebi otočke nekroze in sarkomatoidno komponento. In tudi pri tistih, kjer je prišlo do razpoka tumorja med operacijo. Z namenom čimzgodnješe detekcije možne ponovitve vas tudi zdaj spremljajo in bo tako do nadajnjega.

Želim vam vse dobro,

Jana

 

 

Alaghehbandan R, et.al. Chromophobe renal cell carcinoma: Novel molecular insights and clinicopathologic updates. Asian J Urol. 2022 Jan;9(1):1-11. 

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close