Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika Kromatična aberacija oz. napaka barv pri gledanju izven središča leč

Kromatična aberacija oz. napaka barv pri gledanju izven središča leč

Pozdravljeni!

Nedavno se mi je dioptrija (sem kratkoviden) iz -2.5 in -3.0 povečala na -3.0 in -3.5. Nove leče imajo stanjšavo 1.67 (prejšne niso imele, ali pa so bile minimalno stanjšane).
Z novimi okvirji so leče tudi rahlo večje. Ko so nameščali nova leče v nov okvir, so me potrebovali, da bi mi nekaj zmerili (medočesno razdaljo verjetno), vendar so podatek nato ‘razbrali’ kar iz starih očal, zato sem rahlo v dvomih, da je to korektno izmerjeno.

Problemi:
1. Črte niso ravne, temveč ukrivljene (razen tiste popolnoma v središču leč) – kar me ne moti preveč, se bom navadil.

2. Ko gledam iz središča leč, torej na stran, robovi (npr. stebra, okna, stene) niso enotni, temveč vidim rdečo, oranžno in rumeno zaporedje. Po raziskovanju po spletu sem ugotovil, da gre za kromatično aberacijo.

Ta zadnji problem me pa res moti in me zanima, kaj je razlog tega in kako se to odpravi. Jaz mislim, da gre za napako optika, ker je pri prejčnih lečah to bilo opazno le, če sem gledal res zelo na stran, pri novih pa je opazno takoj, ko pogledam izven centra in me zares moti.
Gre morda za tovarniško napako leč? Ali imam možnost reklamacije?

Lep pozdrav, Žan

Torej pri prvi točki vas moti astigmatizem poševnih zarkov, na katere se lahko navadite in sčasoma jih več ne boste opazili.
Pri drugi točki pa prihaja do barvnih motenj, saj je goriščna razdalja modre svetlobe krajša kot goriščna razdalja rdeče svetlobe, kar ste pa že sami povedali, da prihaja do kromatskega odklona.

Ne gre za napako optika (saj optik ne izdeluje stekel), temveč za pojav, ki je normalen in ga zmanjšamo s kvalitetnimi stekli priznanih proizvajalcev!

Lp.

New Report

Close