Najdi forum

Lep pozdrav!

Prosila bi vas, če mi lahko razložite naslednji izvid magnetne resonance kolena:

Praktično brez izliva.
Začetna femoropatelarna artroza.
Kolateralna ligamenta sta v redu, prav tako patelarni.
Zadnji križni je blago distandiran, sprednji križni izrazito stanjšan, dopustna je parcialna lezija v femoralnem delu.
Lezije v predelu meniskov, predvsem v predelu medialnega meniska.
Kondilarni hrustanec je precej stanjšan, vendar homogen.
Patelarni hrustanec kaže znake strukturne degeneracije.
Lateralizacija patele.
Poplitealno je ob arkuatnem ligamentu vidna septirana približno 1,4 x 2,1 cm velika cistoidna lezija.

Kolena ne morem pokrčiti, saj takrat nastane močna bolečina, ki sicer ni prisotna. Stanje ni nastalo zaradi kakšne poškodbe. Stara sem 30 let.
Hvala za odgovor.

Spoštovana,

glede na bolečine pri krčenju kolena, na omejeno krčenje in na opisane okvare v izvidu MR je najverjetnejši vzrok težav okvara notranjega (manj verjetno zunanjega) meniskusa.

Priporočam pregled s posnetki MR. Ugotovitve pregleda so bistvene za odločitev o načinu zdravljenja.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni!

Pred nekaj več kot pol leta sem imel poškodbo kolena(pogačica je sokočila iz mesta), po vseh preiskavah so doktorji prišli do sklepa, da je bila križna vez verjetno natrgana vendar je še vedno obstajala možnost, da je vez strgana(slikanje MR ni pokazalo natančnega stanja..). Normalno sem začel z vajami in rehabilitacijo..
Pred tedom dni pa sem bil v hribih in pri spustu v dolino videl, da moje koleno ni pripravljeno na take napore, saj se je neprestano treslo(pred letom dni se to ni dogajalo).
Zanima me ali obstaja možnost, da je to posledica tega,da je vez strgana?

Star sem 17 let.

Lep pozdrav

Spoštovani,

malo verjetno. Verjetnejši razlog je slabost stegenskih mišic.

Priporočam klinični pregled, na katerega bi bilo dobro, da prinesete tudi slike MR.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Lep pozdrav, čez slab mesec imam operativni poseg rekonstrukcijo križnih vezi in me zanima kaj bi bilo dobro da delam pred operacijo in katere vaje bi mi svetovali . hvala

Spoštovani,

priporočam predvsem okrepitev obkolenskih mišic. Za konkreten nasvet priporočam postaviti vprašanje na forumu ARTHRON – fizioterapija.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

lep pozdrav mene pa zanima sledeče bolečine imam približno šest mesecev in sicer ko sem malo bolj aktiven me koleno zelo boli in je ne morem skrčiti do konca gre približno do polovice dalje je pa ne morem pokrčiti!ko pa se mi koleno ohladi pa gre popolnoma v redu pokrčiti brez bolečin!dva dni nazaj sem pa igral nogomet in po končani tekmi mi je koleno oteklo in imam neznosne bolečine in kolena sploh ne morem pokrčiti bolečine imam pa ob strani in na vrhu prosim za odgovor!hvala

Spoštovani,

priporočam čimprejšen pregled pri zdravniku. V kolenu imate zelo verjetno poškodovano strukturo (najverjetneje sklepni hrustanec ali meniskus), ki vam draži koleno (bolečine, oteklina).

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

prejšnji teden sem imel operacijo sprednje križne vezi. Dobil sem napotnico za fiziatra. Kaj bi mi vi iz vaše strani svetovali. Zavedam se da je rehabilitacija zelo pomembna.

Zanima me vaše mnenje kako naprej …

Hvala za odgovor,
asdxy

Spoštovani,

strinjam se, da je rehabilitacija po takšnih operacijah zelo pomembna. Priporočam, da vprašanje zastavite sodelavki na forumu: ARTHRON – fizioterapija.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni dr. Pilih,

pred enim mesecem sem si poškodoval levo koleno na nogometnem turnirju. Po poškodbi sem šel naslednji dan k osebnemu zdravniku in nato še v bolnico na slikanje kolena. V bolnici so mi ugotovili da imam rahel krvni izcedek in oteklino kolena ter zdravnik mi je rekel, da imam verjetno strgane križne vezi. Nato mi je priporočal, da naj grem na magnetno resonanco, kar sem tudi storil.

Po pregledu sem dobil naslednji izvid:

Sprednja križna vez levega kolena je ob zgornjem narastišču prekinjena, kot ohranjene zadnje križne vezi govori v prid nestabilnosti kolena. MCL je minimalno stanjšan ob zgornjem narastišču. V področju meniskov sigurnih raztrganin ni videt. Prisoten je den medialnega kondila levega fernorja ter edem ob tibiofibularni sindezmozi levo, ki je pogosto ob rupturi sprednje križne vezi.

Zanima me kaj je vaše mnenje glede na izvid po pregledu MR ter kako bi bilo najboljše postopati naprej, ker si želim še vedno naprej igrat nogomet in ostale športe.

Hvala!

LP, Damir

Spoštovani,

tudi MR je potrdila pretrganje sprednje križne vezi, hkrati pa pokazala tudi oteklino notranjega končnega dela stegnenice in ob zgornjem sklepu med golenico in mečnico.

Priporočam artroskopsko nadomestitev (rekonstrukcijo) sprednje križne vezi.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

v decembru 2013 sem pri smučanju padla in si poškodovala desno koleno. Trenutno izvajam fizioterapijo, vozim sobno kolo in hodim. Bolečin nimam, razen pri nenadnih (nenamernih) premikih in rotacijah kolena.

Prosim vas za mnenje o operaciji glede na naslednji izvid MR:
Subtotalna ruptura ACL. PCL ohranjen. Obsežna ruptura lateralnega meniskusa, ki je v predelu korpusa povsem prekinjen. Vertikalna ruptura zadnjega roga medialnega meniskusa.
Delna ruptura centralnega dela LCL in tetive popliteusa. Iliotibialni trakt in tetiva bicepsa sta ohranjena.
Tetiva kvadricepsa in ligament patele sta ohranjena.
Znakov za hrustančno lezijo ni.
Majhna kontuzija lateralnega tibialnega kondila posteriorno. Ostali skelet ima normalen signal.

Najlepša hvala,
Martina

Spoštovana,

glede na izvid MR bo operativno zdravljenje zanesljivo potrebno, vprašanje je samo obseg operacije. Pri operaciji bo potrebno oskrbeti oba strgana meniskusa (če bo le mogoče zašiti) in opraviti nadomestitev ali okrepitev sprednje križne vezi, zunanje stranske vezi in zadnjega zunanjega kolenskega kota. Zadnji trije navedki so odvisni od FUNKCIJE poškodovanih vezi, kar se da ugotoviti le pri kliničnem pregledu.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!

MR mojega levega kolena se glasi takole: popolna ruptura sprednje križne vezi ter poškodba posteriornega roga med. meniskusa. Instabilitas gen. sin. post rupturam acl.

Sicer sem dobila iz Vaših odgovorov na forumu že veliko informacij, ki me zanimajo. Vseeno pa se tudi sama obračam na Vas z vprašanjem o tem, kako poteka tovrstna operacija in okrevanje. Zanima me tudi, od česa je odvisno, ali se da poškodovani meniskus zašiti, ali mi ga bodo morali odstraniti?

Nejlepša hvala za Vaš odgovor!

Metka

Spoštovana,

glede na kombinacijo poškodb Vam vsekakor priporočam operacijo. Pri operaciji se običajno z vašim tkivom nadomesti (rekonstruira) strgano sprednjo križno vez in bodisi popravi (običajno zašije) ali pa delno odstrani strgan meniskus. Odločitev je odvisna od vrste in lokacije raztrganine, od kvalitete tkiva meniskusa, od želje bolnika/poškodovanca (popravljanje po operaciji je različno hitro) in nenazadnje tudi od izkušenj kirurga.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

Pri rokometu sem staknil poškodbo kolena in bil na magnetni resonanci na Hrvaškem, na kateri mi je zdravnik predložil naslednje izvide in bi vas prosil če mi lahko izvide obražložite (sicer so v hrvaščini).
Rupturaprednje ukrižene sveze u gonjoj trećini (LCA)
Ruptura stažnjeg roga lateralanog meniska te infrakcija prednjog roga.
osteohodnralna lezija laterlanog kondila femura.
istegnuče-lezija I-II stupnja medijalnog kolaterlanog ligamenta.
znaci isobodnog izljeva u koljenom zglobu.
Lepo prosim če bi mi lahko izvid obrazložili, predvsem pa me zanima, če bom ob uspešnem operativnem posegu še aktivno lahko igral rokomet in se ukvarjal s športom??

Lp,Rene

Spoštovani,

v izvidu MR navjajo: raztrganje sprednje križne vezi v zgornji tretjini, raztrganje zunanjega meniskusa v zadnjem in zatrganje le-tega tudi v sprednjem delu, hrustančno-kostno poškodbo zunanjega končnega dela stegnenice, delno poškodbo notranje stranske vezi ter prosto tekočino v kolenu.

Odgovor na zadnje vprašanje je “zelo verjetno da”, predvsem pa je odvisen od obsežnosti in popravljivosti okvar sklepnega hrustanca, kar je možno natančno oceniti šele pri sami operaciji.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Spoštovani!

Pred dobrim tednom so mi rekonstruirali sprednjo križno vez. Rehabilitacija poteka uspešno. Oteklina izginja in se vse redkeje pojavlja. Skrbi me oteklina na skoraj celi dolžini golenice. Oteklina me ne moti. Ko pritisnem s prstom na tkivo, ki obdaja golenico, odtis ostane viden še kar nekaj časa. Ali je to običajno?

Hvala in lep pozdrav!

Gregor Orelj

Spoštovani,

oteklina je lahko posledica izlite krvi v področju goleni, do česar pri(po) takšnih operacijah praviloma pride. Priporočam pa izklučiti kot možni vzrok otekanaj globoko vensko trombozo, ki je (lahko) nevarno stanje. Priporočam obisk zdravnika.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

New Report

Close