Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina križna vez

križna vez

Pozdravljeni!

Najprej Vam moram čestitati, saj sem ugotovila, da ste izredno ažurni pri odgovarjanju.
S športom sem se v mladosti ukvarjala aktivno, sedaj pa le še rekreativno. Glede nato,da sem pri rekreaciji zelo previdna, oz.se z njo ukvarjam minimalno nimam večjih težav s kolenom. Ob večjem naporu mi koleno zateče in mi pogosteje “kleca”.
Travmatolog mi je predlagal rekonstrukcijo sprednje križne vezi, ker je le-ta strgana.
Zanima me v kolikšni meri je opreacija nujna, ali se sklep dodatno obrablja, ker vez ne opravlja svoje funkcije. Velikokrat sem v medijih zasledila, da ima vsak oprativni poseg tudi negatavine posledice.
Na Vas se obračam, zato, ker mi kaj več razen zelo skopih informacij iz travmatologa ni uspelo izvleči.

Lp, Taja

Spoštovani!

Travmatolog bi vam znal to seveda veliko bolj strokovno pojasniti, upam pa, da bo tole tudi ustrezalo. Križne vezi ni nujo operirati, ker se ne ukvarjate več z aktivnim športom ali dejavnostjo, kjer bi bila odvisna od čvrstih kolen. Zaradi tega ni pričakovati večje obrabe hrustanca, ta se praviloma dogaja pri poškodbi ali odstranitvi meniskusa.

Otekanje je posledica drgnjenja neravnih površin v sklepu, kar povzroči neke vrste reaktivno vnetje, to pa izločane tekočine, kar da vtis otekline. Ob večjih naporih seveda trpijo druge vezi, ki morajo nadomeščati izpadlo križno vez in od tod klecanje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Na žalost imam odstranjen tudi že del miniskusa v istem kolenu. Trenutno čutim vsakodnevne bolečine v tem predelu kolena (tudi v mirovanju). Zanima me ali lahko po rekonstrukciji križne vezi, pričakujem zmanjšanje bolečin v “predelu meniskusa” (notranja stran kolena) ali pač ti dve stvari med seboj nista povezani.

Lp in prijetno pustovanje Vam želim.
Taja

Spoštovani!

Bolečina verjetno ne izvira iz križne vezi. Ta skrbi predvsem za stabilnost sklepa in poškodba sama niti ne boli (bolečine so zaradi otekline, dokler je prisotna).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljena !
Oglaša se vam človek, ki vam, kolikor sem iz izkušenj pri rehabilitacijah videl, skoraj ne more svetovati drugega kot, da, če živite in hodite normalno, ne idite na operacijo .
Sam sem se poškodoval leta 1995 na smučanju in bil operiran 3 dni po poškodbi, kar je vsaj v mojem primeru bila največja napaka, ki jo je kirurg storil .Ne bom opisoval vsega poteka komplikacij, ki so nato nastale, rad bi vam povedal le-to, da sem šele po dveh in pol letih zopet popolnoma stegnil nogo, skrčiti pa sem jo uspel šele po petih letih in še to z takšnim škrtanjem v kolenu, da se čuje. Čas, ki sem ga porabil za rehabilitacijo se ne meri v urah,ampak v mesecih ( 8 mesecev po poškodbi sem vsakodnevno obiskoval terapije, tudi, ko mi jih niso več odobrili sem se švercal v bolnico in telovadil, nato pa še vsaj tri do pet ur doma). Obiskal sem pet (5) dobrih kirurgov in vsi so dvignili roke ter mi svetovali naj se sprijaznim s stanjem, kakršno je. Zakaj mi je noga takrat ostala dobesedno zbetonirana mi ni še do danes natančno povedal nihče.
Moram reči , da je sedaj, po petih in pol letih noga kolikor tolikor v redu, vendar glede na to, da se moram odpovedovati vsakim večjim naporom in dobesedno šparati koleno, ta operacija glede na riziko komplikacij, razen če niste aktivni športnik in če vas pri vašem načinu življenja stanje kolena preveč ne ovira ni potrebna.
Jaz osebno sem zaradi nje dobesedno fizično, psihično in nenazadnje tudi finančno propadel .

New Report

Close