Kriza, strah
Lep pozdrav.
Imam en hud problem, ki ga ne znam resiti, oz. se cakam na odresenje.
Zacelo se je letos, najbolj ocitno pred 2mi meseci oz. nekaj takega.
Studiram na faksu, ki zahteva veliko vaje in treninga po samem faksu, velikokrat se zgodi, da porabim tudi po 8 ur na dan skozi vikend za treniranje (glasba).
Sedaj sem imel izpit, ki mi je veliko pomenil in sem si ga zelo vzel k srcu, kar me je izjemno vznemirilo in nabilo stres.
Pred izpitom sem sel k osebnemu zdravniku, kjer sem mu zaupal svoj problem. Nenehno me je tiscalo v prsih, strah pred smrtjo in boleznijo, v stanju mirovanja povisan srcni utrip, obcutek razbijanja srca, obcutek, kot da bom umrl.
Sam je rekel, da je osebno zelo preprican, da problem ni zdravstven temvec psihicni (ironicno ni na meni sprozil nobenih preiskav, je pa moj osebni zdravnik od rojstva), za kar mi je predpisal zdravilo helex 0.25mg, ki naj bi ga jemal 7-10 dni, po potrebi oz. do 2x na dan. Zadevo sem dvignil v lekarni in zacel jemati. In res, problem je (vsaj delno) izginil, nisem vec cutil toliksnega pritiska, lahko recem, da sem se pocutil boljse.
Ko sem opravil izpit, sem mislil, da sem se resil pritiska in bo sedaj bolje. Za vikend sem prisel domov, sel ven zurat s prijatelji, vse je bilo ok. Do nedelje, 2 tedna nazaj, ko sem se moral vrniti nazaj v mesto, kjer studiram. Spet pritisk v prsih, obcutek slabosti, strah. Ko sem prisel gor je bilo prvi dan se nekako v redu, potem pa spet isto. Cel cas me pritiska, kot da se mi v prsih nekaj dogaja. Ko sem sel ven iz stanovanja na pijaco (sam), ter se malce sprehajal po faksu brez obveznosti, sem se takoj pocutil veliko bolje. Nakar sem v sredo zbolel, imel drisko (v cetrtek sem izmeril skoraj 38c vrocine), kar je trajalo nekje do nedelje oz. ponedeljka, nakar sem se pocutil veliko bolje.
Je pa pritisk znova prisel nazaj. Sedaj je polnoci, zmeril sem si utrip na vratni zili (91 udarcev v minuti), vse me tisci, pocutim se, kot da je z mano nekaj narobe. Veliko berem po internetu o simptomih razlicnih tezkih bolezni in imam obcutek, kot da me vedno nekaj boli, kar je povezano s temi simptomi. Enostavno tako ne morem vec naprej. Najslabse je ponoci, preden grem spat, ko je tiscanje v prsih najhujse.
Ta petek sem sel k psihiatru, kjer sem mu opisal svoje tezave, nakar mi je postavil diagnozo anksioznosti z depresijo. Predpisal mi je znova helex 0.25mg ter citalox 0.20, katere sedaj jemljem teden dni (polovicko citaloxa zjutraj ter en helex zjutraj). Po tem tednu mi je predpisal, da pricnem z jemanjem cele tablete citaloxa zjutraj ter helex 2x na dan oz. po potrebi.
Ali je ta povecana anksioznost oz. obcutek tiscanja in strahu posledica jemanja citaloxa? (omenjeno je v navodilih, da je to lahko zelo pogost vzrok) – ce je, kdaj to mine?
Zjutraj, ko vstanem, se pocutim ok, mirno. Cez dan se stanje ponavadi poslabsa in pricne zopet tiscati. Najprej sem bil preprican, da je nekaj narobe s srcem (v stanju mirovanja mi srce tudi zelo rado “preskoci utrip”), nakar sem ugotovil, da moje fizicno kondicijsko stanje ne pesa. Ocitno to ni problem?
Kako se iz tega izvleci? To me zelo ovira, izgubljam voljo do vsakodnevnih dejavnosti, bojim se, da bom znorel.
Kaj storiti? Oz. kaj je z menoj sploh narobe? 🙁
Pozdravljeni,
hvala za vaše sporočilo.
Opisujete, da so se vaše težave pojavile v povezavi s študijem – pred izpitom, ki ste si ga vzeli k srcu in pred vrnitvijo v mesto, kjer študirate. Očitno so vaše težave (simptomi) res povezani s psihičnimi vzroki.
Sprašujete ali je povečana anksioznost oz. občutek tiščanja in strahu posledica jemanja Citalox-a. V primeru, da ste to prebrali v navodilih, potem je to možen stranski učinek. Je pa tudi res, da antidepresivi začnejo delovati po približno 2-3 tednih. Spodaj sem prilepil možne stranske učinke, ki so napisani v kontekstu strani Zdravila.net:
Kot vsa zdravila ima lahko tudi zdravilo Citalox 20 mg filmsko obložene tablete neželene učinke.
Najpogostejši neželeni učinki (običajno se pojavijo v prvih dveh tednih zdravljenja) so: občutek
slabosti ali utrujenosti, zaspanost, suha usta, potenje ali drhtenje. Drugi neželeni učinki vključujejo
glavobol, vrtoglavico, težave s spanjem, obutek vznemirjenosti ali živčnosti, zaprtje ali drisko,
motnje vida, hitro bitje srca ali slabotnost. Včasih se lahko pojavijo srbenje, migrena, nenavadne sanje,
izpuščaji, spremembe okusa, zmanjšan libido ali impotenca, nezmožnost doseganja orgazma,
mravljinčenje v prstih rok in nog, izguba spomina, povečanje ali izguba teka, spremembe
razpoloženja, zmedenost, prebavne motnje, bruhanje, bolečine v trebuhu, vetrovi, povečano slinjenje,
spremembe v teži, vrtoglavica pri vstajanju, izcedek iz nosu ali spremembe pri uriniranju. Redko se
lahko pojavijo bolečine v mišicah, krči, povečan libido, kašelj, kri obraza ali telesa, zvonjenje v
ušesih ali spremembe razpoloženja. Občasno se lahko pojavi misel na samomor ali samopoškodbo, ki
je lahko v prvih nekaj tednih zdravljenja depresije vedno močnejša, dokler antidepresiv ne začne
delovati. Če se pri vas pojavijo kakršnekoli neprijetne misli ali izkušnje, o tem takoj obvestite svojega
zdravnika. Pri bolnikih, ki so nagnjeni k paničnim napadom, se lahko na začetku zdravljenja njihova
tesnoba začasno poveča, vendar pa ponavadi to obdobje ni daljše od enega ali dveh tednov.
Če opazite katerikoli neželeni učinek, ki ni omenjen v tem navodilu, obvestite svojega zdravnika ali
farmacevta.
Dobili ste tudi Helex, ki je pomirjevalo. Predstavljam si, da vam je zdravnik (ali psihiater) povedal, da je potrebno zelo paziti pri jemanju pomirjeval, saj so hitro zasvojljiva? Helex učinkuje le nekaj ur, potem pa njegov učinek popusti. Glede na to, da ste Citalox začeli jemati šele pred kratkim (manj kot 2 tedna nazaj kolikor sem razumel?), je pomembno, da date zdravilu čas za delovanje. Tovrstna zdravila ne bodo učinkovale na odpravo vzroka vaših težav, ampak pomagajo pri lajšanju simptomov. Vzrok je psihični in ga je potrebno tako tudi razrešiti. Vzemite moje informacije glede zdravil za informativne in laične, saj nisem zdravnik. Za bolj natančne informacije se obrnite na svoje zdravnika ali psihiatra.
V osnovi imate na voljo vsaj dve možnosti glede načina kako se lotite. Eden je simptomatski, to pomeni, da se lotite zmanjševanja simptomov, drugi pa je psihodinamski, kjer se lotite vzrokov za vaše težave.
Prva možnost je lažja, saj potrebuje manj časa – kot npr. zdravila ali vedenjsko-kognitivna terapija, kjer se osredotočite na simptome. Oba pristopa sta zato manj temeljita in zgodi se lahko, da se simptomi vrnejo v isti ali drugi obliki. Druga možnost je psihodinamski pristop do težav (psihoanalitična psihoterapija), kjer se upošteva vpliv psihičnega, nezavednega na razvoj simptomov. Simptomi so le klic na pomoč naši duševnosti – sporočilo, da se v nas nekaj v nas dogaja. Simptomi pa so neka oblika ujete energije, ki se (prisilno) sprošča in nam tako tudi nekaj sporoča. Lahko bi celo rekli, da so simptomi naši prijatelji, saj kažejo na problematiko, ki se je trenutno ne zavedamo, občutimo pa nelagodje. V psihoanalitični psihoterapiji se postopoma bolje spoznavate in razrešujete konflikte ali/in travme. Na ta način se ponavadi tudi simptomi začnejo umikati. Gre za proces, ki potrebuje čas, vendar je pri odpravi težav bolj temeljit.
Sem vam odgovoril na vaša vprašanja?
Lep pozdrav,