Najdi forum

Križ s kolki

Pozdravljeni,

imam bolečine v kolkih in križu. Stara sem 40 let.

Prve izvide imam izpred 12 let, ko mi je bila diagnosticirana lumbalgia.
Prepisujem izvid iz leta 2004.
Rtg.L/S hrbt. :
Dekstrokonveksna skolioza L/S hrbt. z rahlo torzijo segmentov.
Anterolisteza seg. L5 glede na S1 za pribl. 3-4 mm, kar je verjetno posledica spondilolize seg. L5.
Rtg obeh kolkov: še v mejah normalnega

Sledila je fizioterapija, ki pa ni obrodila dolgega olajšanja.

Vmes sem dvakrat rodila, imela bolečine v sklepih…ki pa so minile, razen v kolkih in križu.

Naj povem, imam bolečine hujše v kolkih kot v samem križu. Ob večji aktivnosti so bolečine hujše, vse skupaj se čuti kot nek konstanten “muskelfiber” globoko v kolku, trenutno hujše na levi kot na desni.

Bolečine v križu in kolkih pa so ostale.

Leta 2013 sem znova obiskala ortopeda.
Opravljen je bil MRI LSH in kolkov (oba v mejah normale) – spondiloliza L5 I st. za 6 mm, na tem mestu tudi degeneriran diskus.
DGN: Nepojasnjena bolečina desno lumbalno.
Ortoped je svetoval FTH in tablete, česar pa se nisem poslužila, saj nisem bila zadovoljna s tem, da mi bolečine v kolkih niso bila pojasnjene.

Naj povem, da se trudim biti fizično aktivna, vendar sem bila po aerobiki 2x tedensko potem po cele tedne razbolena; kadar gremo v hribe, je efekt enak.
Služba ni fizično obremenjujoča, kadar pa doma kaj več delamo fizično, ali migamo, takrat imam še več dni v omenjenih predelih hude bolečine.

Nanašanje voltarena deluje premalo globinsko in bolj slabo pomaga.

Malce sem že obupala, biti v takih bolečinah v teh letih, ko pa bo treba biti delovno aktiven še tako dolgo.

Kaj mi svetujete?
Stvari se ne bodo izboljšale – to mi je že dolgo jasno, vendar biti takole, pa tudi ni užitek.

Hvala za vaš odgovor.
Saša

Spoštovani!
Potrebno je ugotoviti, ali vaše bolečine izvirajo bolj iz kolka ali iz križa, bolečine se lahko dostikrat zelo prepletajo. Svetujem vam ponovno natančen pregled kolkov, nato pa eventuelno glede na pregled še MR artrografijo kolkov, če se sumi, da bolečina izvira bolj iz kolkov. Ta preiskava namreč več pokaže, kot navaden MR. Imate pa tudi malo zamaknjeno vretence, kar tudi lahko dela bolečine. Definitivno bi bila smiselna FTH, tako da jo kar opravite. Delajte tudi vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje, za mišico transversus abdominis – PLANK in vaje za abduktorje in adduktorje kolka.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close