Križ ob majhnem otroku
Pozdravljeni,
Odkar imamo malega otroka (21 mesecev starega) me boli križ. Ko je shodil, zaradi sklanjanja, kasneje pa ker ga tu pa tam še vedno nosimo in dvigujemo. Sem tudi bolj krhke, suhe postave. Delala sem vaje za križ in vaje za krepitev trebušnega steznika, raztegovanje, pa je situacija slabša. Ugotavljam, da mi najbolj dene, če počivam in otroka nosi in dviguje ati. Problem je pa še v tem, da otrok noče sedeti v vozičku ali štuparami. Vmes sem naredila rtg slikanje – vse ok, le da je težiščnica pomaknjena nekoliko naprej (predvidevam, da zaradi lege pri nošenju otroka). Bolečine niso tako hude, da bi morala jemati zdravila, so pa moteče. Zanimivo je tudi to, da me začne boleti tudi pri daljši hitrjši hoji (po pol ure). Sumim, da gre za neke poškodbe vezi ali mišic in ne živca. Kaj mi lahko svetujete, glede na to, da si počitka ne morem privoščiti.Hvala in pozdrav, Mirjam
Spoštovani,
ali vas boli le v križu ali se bolečina občasno širi tudi v nogi?
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
tudi če je bolečina omejena le na križ je mogoče (sicer manj verjetno), da je bolečina posledica pritiska na živce.
Priporočam Vam, da obiščete Vašega zdravnika. Le-ta bo lahko na osnovi pregleda ocenil ali je potrebna še dodatna diagnostična obdelava (rentgen, magnetna resonanca, elektromiografija).
Če bo izključil kirurško odpravljiv razlog za bolečine, kar je zelo verjetno, Vam predlagam fizioterapevtsko zdravljenje v smislu lokalnega protibolečinskega obsevanja (TENS, DD), ki lahko pomembno zmanjša bolečine, nakar bodo tudi vaje, ki jih že delate, bolj učinkovite. Tudi zato, da se naučite vaje pravilno delati, ni odveč obisk fizioterapevta.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
pozdravljeni!
bom kar tu napisala, da ne bom odpirala nove teme..
namreč imam iste težave kot mirijam z bolečinami v križu le da se pri meni bolečina širi v ritnico in stegno zadaj. nekaj časa nazaj sem mogla jemat protibolečinske inekcije in obiskovat fizioterapije, vendar je stanje sedaj isto. tablete pa niso neka končna rešitev, saj tudi niso najbolj zdrave za želodec.
zanima me še kakšni so znaki hermia diska, namreč kolegica je bila operirana in je imela iste znake kot jaz.a je možno da imam jaz isto diagnozo.
katere prizkave mi priporočate, rengentsko slikanje sem opravila in je bilo bp. boli pa še vedno.stara sem 28 let
vnaprej hvala za odgovor
Spoštovana,
vsekakor je možno, da imate tudi vi izbočenje medvretenčne ploščice (hernio disci). Rentgensko slikanje je v tem primeru le orientacijska preiskava. Pokaže le kosti.
Priporočam Vam pregled in odločitev o potrebnosti dodatnega slikanja (magnetna resonanca).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih