Najdi forum

Krivo raščeni zobje

Lepo pozdravljeni.
Moja težava so precej krivo raščeni zobje, predvsem zgornji. Zgoraj ima 12 zob. Ortodont mi je izpulil štirici (mogoče petici). Enici imam zelo široki. Problem je ozka čeljust oz. premalo prostora za zobe. Nekaj časa sem nosila aparat za ravnanje zob. Žal ne najbolj redno (žice so se mi zadirala v dlesni tako, da sem imela vedno kri v ustih in hude bolečine in nisem imela prave volje za nošnjo aparata).
Spodaj imam sprednje zobe precej skupaj stisnjene kot bi se vsi tiščali proti sredini. Vendar je izgled boljši kot zgoraj. Spodaj mi ni bilo potrebno nikoli nositi aparata.
Stara sem 23. Zanima me, če se da še kaj storiti za lepši izgled zobovja?
Najlepša hvala za odgovor.
Tinka

Spoštovana Tinka,

vse se da, če je le volja. V vašem primeru brez ortodontskega aparata ne bo šlo. Naročite se na pregled k ortodontu, ki vam bo predstavil najprimernejšo terapijo. Glede na starost boste samoplačnica, zato se že pri prvem pregledu pozanimajte o predvidenih stroških za predstavljeno vrsto terapije.
Lepo pozdravljeni!

Zanima me še nekaj ali mi bo aparat res pomagal. Pred leti (še v OŠ) mi je ordodont rekel, da ne potrebujem več aparata. Obstaja še kakšen drug način? Za spodnjo čeljust mi ni bilo nikoli potrebno nositi aparata, kljub temu, da imam krive zobe.

Spoštovana tinka,

na to vprašanje vam še težje odgovorim. Najboljši odgovor vam lahko da le ortodont, ki bo “v živo” ocenil vašo težavo. Vsekakor pa bo potrebno veliko volje, ker tudi, ko bo terapija s fiknim ortodontskim aparatom končana, za vas še ne bo konec. Za vzdrževanje novega stanja je potrebno še nekaj let nositi retencijski aparat – to je aparat, ki skrbi, da se zobje ne vrnejo v prvotno stanje.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close