KRITIKE NA ZAVETIŠČE ZONZANI
Razpiz,
jaz sem že bila v nekaj zavetiščih in večinoma razočarana kljub temu, da vem kdo ga lahko odpre, kako se financira ali kako se upravlja. Ali pa mogoče ravno zaradi tega. Na žalost je očitno edini motiv dobiček, na dobrobit živali pa še pomislijo ne. Vem, da je to, kar je napisala linchaich čista resnica. In vem še nekaj, da so zavetišča npr. v Nemčiji čisto nekaj drugega kot pri nas.
linchaich je napisala svoje izkušnje
petra sprašuje in komentira
mojca r daje predlog
linchaich pojasnjuje bolj podrobno
Yo razlaga petri
NINJETKA komentira, pa še sama ne ve kaj in razlaga o zavetišču v N.G. – dvomim, da je bila kdaj v kakšnem zavetišču
Thea ponuja svojo rešitev
petra spet predlaga rešitve
koka dela zaključke po informacijah iz druge roke in napoveduje rešitve v prihodnosti
mamči se v glavnem strinja s koko – se pravi z zaključki brez jasne osnove
po mojem sporočilu se je koka čutila ogroženo – le zakaj
Tanja ve za rešitve, vendar žal ugotavlja, da nima velikega vpliva
yo po stari navadi sprašuje, kdo tole piše, ne daje pa nobene rešitve
Inka pojasnjuje meni
Lahko naredite naslednje (yo, z zakoni iz tvojega teksta):
– da odprete svoje zavetišče (po svoje boste lahko skrbele za živali, dobile boste denar od države in od občin, nobenemu psu ne bo grozilo uspavanje, lahko jih boste oddajale po svojih željah in presoji), zgledujete se lahko po tujih zavetiščih
– da prijavljate vse nepravilnosti takoj, ko jih zasledite (nekatere veste zelo dobro vse naslove, kamor je treba prijaviti nepravilnosti) in upate, da se vas bo kdo naveličal in kaj spremenil
– da opozarjate, pa ne inšpekcije, temveč politike – zdaj je pravi čas, ko se bližajo volitve – niso dovolj samo forumi, bo potrebno kakšno večjo akcijo izpeljati, obenem pa pri tem tudi stopiti iz anonimnosti, ki jo internet ponuja
– da ostanete tukaj, kjer ste, rešite tu in tam kakšnega psa in veselo komentirate delo ali nedelo drugih, brez da bi ponudile kakšno ustrezno dolgoročnejšo rešitev
Le zakaj se mi dozdeva, da bo obveljala zadnja možnost? Najlažja je, pa še prosti čas si zapolnite s pisanjem in branjem.
To je vse, kar se mi je zdelo potrebno povedati, zato ne pričakujte odgovorov na vaše naslednje komentarje.
Razpis napisal:
>Yo po stari navadi …
zanimivo, da je nick razpis in da si se ravno “prijavil”, pa že poznaš stare navade?!?!
…
razpis pa obnavlja napisano! (jaz berem celotno temo in obnove ne potrebujem – vseeno hvala)
Ne bo ostalo na tem, ker sem začela prijavljat vse, kar spada pod mučenje!
Pa ti?
Lp, U.
PS: Za Zonzani moram pa še luknjo v zakonu najt!
Iz tega, kar si napisal domnevam, da:
imaš svoje zavetišče
po svoje skrbiš za živali
dobivaš denar od države in občin
nobenemu “tvojemu” psu ne grozi uspavanje
po svoji presoji oddajaš živali
se zgleduješ po tujih zavetiščih
prijavljaš nepravilnosti na katere naletiš
opozarjaš politike
nisi anonimen
ne zapravljaš časa s čvekanjem na forumih 🙂
redno in ne samo občasno rešuješ pse
ponujaš ustrezne in dolgoročne rešitve.
Kapo dol. Globok priklon. Koka je očarana. Rada bi te spoznala in se te dotaknila. Kajti, priznam, da sem hud kampanjc. Da nimam svojega zavetišča. Da je število psov, ki sem jih rešila temne usode zanemarljiv, da rada gobezdam po forumih, delam zaključke brez jasne osnove in tako naprej in tako naprej do nekih napovedi v oblakih….
Čudi me in kar jezna sem sama nase, da te v tvojem pisanju ne prepoznam. Ne vem kdo si in kaj te je tako osebno prizadelo. Kajti taka oseba kot si ti, bi morala biti – če že ni – zelo znana vesoljni Sloveniji. Kot pred časom npr. MM. Pojavlja pa se mi globok in po vsej verjetnosti hudo neutemeljen 🙂 sum, da si lastnik dotičnega hotela o katerem teče beseda in si rahlo poparjen nad javnim mnenjem.
Zonzani ima svojo domačo spletno stran. Na njej ni nikjer napisano opozorilo, da pse uspavajo. Pač pa imajo nek odsek posvečen izjavam zadovoljnih strank. Čudno, da je tako javno mnenje sprejemljivo. Po mojem gre tudi v tem primeru za ljudi, ki nimajo lastnih pasjih zavetišč, se ne lotevajo političnih kampanj itd. itd. itd. pa jih noben ne okrca, naj svoje bedne zadovoljne misli zadržijo sami zase, he he he…..
Za uravnoteženo predstavitev bi bilo edino pošteno odpreti tudi odsek posvečen izjavam nezadovoljnih strank. Samo kaj, ko so v večini pokojne….
Sem šla pogledat xxxx (saj vemo čigavo) spletno stran… Jao… Zdaj me pa čisto resno zanima, kako tistim kletkam sploh kdo lahko reče hotel… Še bolj me pa čudi, da je kdo, ki tja V RESNICI za teden ali dva vtakne svojega psa… . Saj vem, da po ostalih komercialnih pasjih hotelih ni kaj dosti bolje, pa vseeno… . Če samo pomislim, da bi svojega cucka, navajenega 300 m2 bajte plus minimalno 3×1 uro sprehoda vsak dan, obsodila na bivanje v zamreženem boksu 4x4m (pa dvomim, da je toliko), pa čeprav za en sam dan, me spreleti srh.
Ali zakon sploh dovoljuje, da se na tak način, kot so to storili lastniki Nera in Maksa, znebiš živali?
Ali zakon sploh dovoljuje, da se na tak način, kot so to storili lastniki Nera in Maksa, znebiš živali?
ZAKON O ZAŠCITI ŽIVALI
(Uradni list RS, številka 99, 03/12/9914645)
III. SKRB ZA ZAPUŠCENE ŽIVALI
29. clen
Kdor izgubi žival ali kdor najde zapušceno žival, o tem obvesti zavetišce oziroma pristojno veterinarsko organizacijo.
30. clen
Skrbnik najdene hišne živali ima pravico zahtevati vrnitev živali. Ce tega ne stori v roku 8 dni od dneva, ko je bila namešcena v zavetišce, lahko imetnik zavetišca žival odda tudi drugemu zainteresiranemu skrbniku, ki se zaveže, da bo za žival ustrezno skrbel.
31. clen
Vse stroške v zvezi z zapušceno hišno živaljo placa skrbnik živali. Ce skrbnik ni znan ali ce gre za oddano hišno žival, krije stroške imetnik zavetišca.
Ce se žival odda, lahko imetnik zavetišca zaracuna novemu skrbniku pavšalni znesek za materialne stroške oskrbe živali.
Ce zapušcene živali ni možno oddati, se lahko po 30 dneh od dneva, ko je bila namešcena v zavetišce, usmrti.
Opomba: Glede na to, da so bili tako lastniki Maksa kot lastniki Nerota znani predvidevam, da so plačali stroške oskrbe (v zavetišču Gmajnice lastnik, ki se psu odpove, plača 10-dnevno oskrbovalnino). Vprašanje, ki se mi postavlja je, kako to, da mora tudi novi lastnik ob prevzemu psa plačati?
Pa še izrez iz zakona, ki govori o zavetiščih:
ZAKON O ZAŠCITI ŽIVALI
(Uradni list RS, številka 99, 03/12/9914645)
III. SKRB ZA ZAPUŠCENE ŽIVALI
27. clen
Zapušcenim živalim se zagotovi pomoc, oskrba in namestitev v zavetišcu.
Zagotovitev zavetišca je lokalna zadeva javnega pomena, ki se izvršuje kot javna služba, pri cemer mora biti na vsakih 800 registriranih psov v obcini zagotovljeno eno mesto v zavetišcu.
Imetnik zavetišca je lahko obcina oziroma vsaka fizicna ali pravna oseba, ki izpolnjuje predpisane pogoje.
Izpolnjevanje predpisanih pogojev za zacetek delovanja zavetišca ugotavlja upravni organ, pristojen za veterinarstvo, v upravnem postopku.
28. clen
Imetnik zavetišca opravlja naslednje naloge:
– sprejema prijave o zapušcenih živalih;
– zagotavlja potrebno veterinarsko pomoc zapušcenim živalim;
– zagotavlja ulov, prevoz, namestitev in oskrbo zapušcenih živali v zavetišcu;
– skrbi za iskanje skrbnikov teh živali oziroma prodajo ali oddajo živali novim skrbnikom;
– skrbi za ažurno vodenje registra psov, ki ga enkrat letno posreduje lokalni skupnosti.
Imetnik zavetišca se šteje za skrbnika zapušcenih živali, dokler so te v zavetišcu.
Imetnik zavetišca pri opravljanju svojih nalog sodeluje s pristojno veterinarsko službo in organizacijami za zašcito živali.
29. clen
Kdor izgubi žival ali kdor najde zapušceno žival, o tem obvesti zavetišce oziroma pristojno veterinarsko organizacijo.
30. clen
Skrbnik najdene hišne živali ima pravico zahtevati vrnitev živali. Ce tega ne stori v roku 8 dni od dneva, ko je bila namešcena v zavetišce, lahko imetnik zavetišca žival odda tudi drugemu zainteresiranemu skrbniku, ki se zaveže, da bo za žival ustrezno skrbel.
31. clen
Vse stroške v zvezi z zapušceno hišno živaljo placa skrbnik živali. Ce skrbnik ni znan ali ce gre za oddano hišno žival, krije stroške imetnik zavetišca.
Ce se žival odda, lahko imetnik zavetišca zaracuna novemu skrbniku pavšalni znesek za materialne stroške oskrbe živali.
Ce zapušcene živali ni možno oddati, se lahko po 30 dneh od dneva, ko je bila namešcena v zavetišce, usmrti.
32. clen
Zapušcenim bolnim in poškodovanim živalim mora veterinar nuditi potrebno nujno veterinarsko pomoc.
Neozdravljivo bolnim ali poškodovanim, težko prizadetim in poginjajocim zapušcenim živalim mora veterinar zagotoviti takojšnjo usmrtitev.
33. clen
Imetnik zavetišca pridobi sredstva za vzpostavitev zavetišca iz naslednjih virov:
– proracuna lokalne samoupravne skupnosti;
– proracuna Republike Slovenije za gradbena dela in opremo, vendar najvec do višine 50% njihove dejanske vrednosti, ce je investicija v skladu s pogoji, ki jih predpiše minister;
– drugih virov (darila, donacije, ipd.).
Imetnik zavetišca pridobiva sredstva za delovanje zavetišca iz naslednjih virov:
– iz proracuna lokalne samoupravne skupnosti;
– iz proracuna Republike Slovenije, ce gre za društvo, ki deluje v javnem interesu;
– iz placila stroškov v zvezi z zapušcenimi živalmi;
– iz drugih virov.
M!
Ja, tudi v hotelu so bili takrat, ko sem bila tam na obisku – v 1 boksu 3 AST oziroma dva naj bi bila čistokrvna, enden je bil ogromen in po moje mešan s kako DA (Dogo Argentino)! Tudi sama sem bila šokirana, kateri osel jih je tja pripeljal v hotel!
Glede hotela pa lahko pohvalim hotel ge. Branke Hobič, kjer so psi spuščeni na ogromnem vrtu in hodijo povsod po hiši!
Glede problematičnih pa ne vem, kaj z njimi naredi – ima svojo pasjo šolo, bo že vedela kako in kaj! SUPER HOTEL – edini, kamor bi sama zaupala svoje pse (mislim pa, da potrebe ne bo)!!!
Glede zakona, ki bi lastniku psa ne dovolil psa pripeljati v zavetišče pa nimam pojma – mislim, da ni protizakonito!
Pa saj komaj čakajo – v Zonzaniju(!!!), da dobijo pasemskega psa – bo vsaj DOBIČEK – VELIK DOBIČEK!!! Če si malo preračunam – naredim bilanco, bi tak hotel imela tudi sama (ampak za ljudi (bivše lastnike teh in drugih psov, ki jih brez pametnega razloga zavržejo ali pa mučijo), in bi jih po 30 dneh uspavala) – če bi pa kakšna žena ali mož prišla po svojega partnerja (da ga ne bi uspavala), bi pa MASTNO ZARAČUNALA!!!
Lp, U.
Yo napisal:
> Jaz iskreno upam, da tole temo berejo tudi forumovci, ki še
> vedno verjamejo, da je nujno, da ima psička vsaj 1x mladiče in
> tisti, ki pravijo, da so mešanci oh in sploh najboljši. Slike
> na spletnih straneh zavetišč pa žal kažejo popolnoma drugačno
> realnost.
>
> Lp, Yo
>
Na ta del je odgovorila Tinkarca:
>Zame so mešanci oh in sploh najboljši – veliko boljši kot pasemski psi z >rodovniki. KAR pa še ne pomeni, da podpiram njihovo razmnoževanje ipd. >Ne metati vseh v en koš.
>Tina
Najbrž bo zdej bolj jasno!
Mi je pa hecno saj sem tud jest hotla v luft skočit, kok so (z)mešanci oh in sploh najboljši, pa nisem…no sem pa šele zdele!