KRITIKE NA ZAVETIŠČE ZONZANI
ZAVETIŠČE ZONZANI!
Danes sem se pa oglasila tudi s to problematiko!
Odkar obiskujem ta in sosednje forume, sem velikokrat brala o … v Zonzaniju, … v Zonazniju, nekatere teme sem celo sama odprla!
Me pa zelo zanima kakšne izkušnje imate s tem zavetiščem!
Kar nekaj časa smo oglaševali, da sta v tem zavetišču bokser Nero (njemu še vedno iščemo dom) in zlati prinašalec Maks! Trudila sem se, da bi jima našla nov dom! Seveda pa me je zadeva še toliko bolj prevzela zato, ker imam tudi sama dve bokserki, ena je tudi posvojenka! Zlati prinašalec pa je tudi pes, ki me spremlja že celo življenje (imela ga je stara mama, ima ga teta, brat, …)!
No, zlatemu prinašalcu sem našla čudovit dom, kjer je SREČEN!
Bokserju Neru se čas izteka. Če bi imela finančne in prostorske zmožnosti, bi bil sigurno že pri meni. No, v skrajni sili, bi tako tudi bilo. K sreči smo mu našli bolj primeren začasni dom, če ga ne bi nihče posvojil!
Zgodba pa se je začela zapletati, ko sta ponj prišla fant in punca (par), ki sta mu hotela polepšati zadnja leta življenja! Nista ga dobila, ker je bil rezerviran!
V Zonzani in eno forumovko je klicala gospa, ki bi rada za sina (7 let) vzela psa in bokserja (ZP je bil že oddan/prodan) tudi rezervirala! Forumovko je začela spraševati najbolj neumna vprašanja, ki bi jih hotel slišati od novih posvojiteljev (posebej za pasmo bokser – je malo bolj zahteven od ZP!)! Vprašanja pa so bila naslednja: Kakšne barve je zlati prinašalec? Kakšen pa je bokser? Koliko sta velika? … Sama vprašanja o izgledu psa, o karakterju nobenega!!! Psa naj bi izbrala na način: Kateri, sinko, ti je pa všeč! To so eni tistih, ki jim bi raje dala igračko in naj se z njo razkazujejo!!! Nisem mogla verjeti!
No še bolj noro pa je to, da so mi v Zonzaniju rekli, da se psa pri njih ne da rezervirati, razen proti plačilu, in da pri njih velja rek »Kdor prej pride, prej melje!!!«! Paru pa ga niso hoteli dati, ker ga je rezervirala gospa iz Ljubljane in ima zato prednosti – ne glede na primernost, pa plačila za rezervacijo tudi ni bilo!!! Par ima mladičko bokserko, pred tem pa sta tudi imela bokserja – meni to pove, da sta zanj PRIMERNA – zelo primerna v primerjavi z gospo, ki kupuje psa za 7-letnega sina!!!
Za zlatega prinašalca sem klicala v petek okoli 5 ure popoldne ali še kasneje in ga hotela rezervirati. NI ŠLO!!! Če ga bo kdo prišel iskati pred mano, ga bodo pač dali! Čez vikend psov ne oddajajo, v ponedeljek pa lahko psa vzameš šele po 12 uri! In kako bi lahko kdo prišel pred mano? Povedala sem, da pridem v ponedeljek že zjutraj! No, do tu je bilo še kolikor toliko(!) v redu.
Obisk je bil pa zopet druga pesem. Seveda sem najprej letela do bokserja, gospa ki je vzela ZP Maksa, pa k Maksu! Nero je bil presušen, pa tako lep glas je dal od sebe! Mi je šlo kar na jok – še zdele mi gre!!! Malo je manjkalo, pa bi ga vzela!
Zakomliciralo se je že pri ceni ZP! Po telefonu mi je fant, ki je tam zaposlen kot veterinar rekel, da je cena psa 5.300 SIT . No, potem pa je cena zrasla že na 8.300, ker je cena čipiranja še dodatnih 3.000 SIT – o tem prej ne duha ne sluha! No, saj ni toliko, da ne bi plačal, samo neumno se mi je zdelo, ker so tako »spreminjajoči«!!!
Preden pa sva odšle, sem hotela Nera peljati še na kratek sprehod in ga še premečkati in polubčkati, kolikor bi ga lahko! In, … so mi rekli, da ni gospe, ki jih hrani in da se ga ne upajo vzeti iz boksa! HALOOO!!! Bila sem jezna in sem se raje »spokala« ob zunanji del ograje, kjer sem ga v slovo še počohala! Nero enga lupča še enkrat zate!!!
Odpeljala sem se z upanjem, da mu bomo kmalu našli PRIMERNE lastnike!
No, zanimivo, da nas v Zonzaniju niso nič vprašali v kakšnih razmerah bo Maks živel, … NIČ!!!
Ko pa se gre za oddajo bokserja, pa je zelo pomembno komu ga bodo dali (ja, v redu), če bi ga dali primernim, ne pa ženski, ki sploh ne ve kakšen pes je zlati prinašalec, da o bokserju sploh ne govorimo!!!
Še o usmrtitvi bi nekaj povedala!
Sedaj, ko jih toliko kličemo v zvezi z bokserjem Nerom, pa pravijo, da psov sploh ne uspavajo! Meni pa je po telefonu zatrdil, da to ni državno zavetišče vendar privatno in da imajo po 30 dneh možnost psa uspavati – usmrtiti! Tudi zdravega psa!!!!!!!!!!! To mi je njihov »mulc« – ja, mulc – njihov veterinar (mojih let!!!) zatrdil sam in da edino pri mlajših psih počakajo največ do 2 tedna! In, da potrebujejo prostor, ker veliko ljudi k njim vozi pse!
Gmajnicam sem poslala mail, če bi se lahko kako povezali in da bi pse, ki jih ne bodo mogli oddati (prodati), namesto da jih uspavajo, prepeljali k njim, pa so rekli, da za kakšnega bi že lahko poskrbeli, drugače pa ne bi šlo, ker jim tega ne dovoli uprava!!!
Upam, da ste iz moje dolge zgodbe razbrali, kaj sem hotela povedati in da boste napisali tudi svoje mnenje o njih (nekaj je bilo tudi že napisanega)!
Še nekaj me zanima! OD KJE HUDIČA DOBIJO TE PSE – večina je pasemskih in ali jih pobirajo po cesti?! Kdo ve?!
Za vse izbruhe jeze se opravičujem, ampak jezna sem na njih, tako jezna, da še danes – že od ponedeljka PUHTI iz mene!
Lp, Urša
PS: RAZOČARANA SEM!!!
Tu pa si lahko ogledate še cukerčka Nera, ki še čaka, da ga bo prišla gospa pogledat (naslednji teden enkrat)!!!
linch, ali je kakšna možnost, da se ta par in gospa srečajo (preden ona vzame nerota)? vsak človek, ki se mu mirno pojasni situacijo (v tem primeru kaj je bolje za nerota in tudi za njih), bi moral razumeti.
glede na odnos ljudi v zonzaniju, predvidevam da ne bodo posredovali kontakta gospe. ali si ta par resnično želi posvojiti nerota? če je odgovor da, bi jima jaz predlagala, da poskušata izvedeti, kdaj gospa pride in jo ustavita pred vhodom in se pogovorijo. na kakšen način pa je nerota rezervirala? kdo/kaj jim garantira, da bo ponj sploh prišla?
lp, mojca
Takole!
Nera je gospa rezervirala po telefonu in brez plačila!
Sem prosila forumovko, ki je z gospo govorila, naj mi posreduje njeno številko, da ji sama razložim, da ta pes za njih ni primeren:
1. Verjetno ima še kaki dve, tri leta življenja!
2. Otroku naj kupi raje kakega mladička, da bosta skupaj odraščala!
3. Bokser ni pes za vsakogar, je preveč energičen, potrebuje ogromno pozornosti, …
…
predvidevam, da si gospa želi samo pasemskega psa (vseeno katerega), da se bo z njim lahko razkazovala – MOJE MNENJE!!!
… a ona nima njene številke (verjetno jo je klicala na stacionarnega), tako da upam, na najboljši rszplet!
Po Nera naj bi prišla enkrat naslednji teden, verjetno v ponedeljek, med tem pa bi bil že lahko v SUPER novem domu, a ga ne dajo – p*****!!!
Ne, nima začasnega doma zato, ker so se zmenili, da ga bodo lahko odpeljali le, če ga do 1. ne oddajo (prodajo)!
Lp, Urša
Res je najbolje, da se pogovorite z gospo. Tudi to, da išče psa v zavetišču, je iskreno res dobro dejanje in tega ne bi marsikdo naredil. Pa še ta pes je odrasel. Ne smemo napadati te gospe, pravilno bi bilo, da se ji razloži situacija. Najboljši nasvet in priporočilo bi bilo, da naj vzame kakšnega drugega psa iz zavetišč, ki si tudi prav tako zasluži rešitev.
Gledala sem link, obup, toliko revežev je tam. Mi pa jamramo za Nerota in zlatega prinašalca. Kdo pa bo rešil te ostale pse?
petra, gre le za to, da je lažje oddati takšne pse (pasemske) in če bomo pomagali pri oddaji teh, bomo morda vsaj malo “slišani” tudi, ko bomo “protestirali” proti evtanaziranjem ostalih psov. Mešance je težko oddati, nekaj sem jaz poskušala ravno te dni in dajala linke za mladičke, ki so v Zonzaniju (če greš na stran, jih je ogromno), vendar spet ni bilo OK, ker gre za samičke 🙁
Jaz iskreno upam, da tole temo berejo tudi forumovci, ki še vedno verjamejo, da je nujno, da ima psička vsaj 1x mladiče in tisti, ki pravijo, da so mešanci oh in sploh najboljši. Slike na spletnih straneh zavetišč pa žal kažejo popolnoma drugačno realnost.
Lp, Yo
Lep pozdrav!
Tako je!Tudi mene jezi,ko ljudje,ki nimajo pojma o psih,posebno o bokserjih,ki lahko rečem,da jih poznam in se strinjam,da ga vsak na more imet.
Gospa, upam,da je ne obsojam,ker je ne poznam,a kot si jo ti linchaich opisala vem,da takšnemu človeku,psa ni za dat.Društvo v Kopru,ki je tudi zelo aktivno in uspešno,psa ne da kar tako iz zavetišča.Prepričajo se o novem lastniku,kaj ve o psih in potem,ko psa oddajo,ga tudi spremljajo,kako živi.
V Zonzaniju,bi jim moglo bit takoj jasno,da to tako ne gre!Verjetno je važno samo to,da psa “prodajo” najboljšemu kupcu in potem jim ni kaj mar.Na njihovem mestu,bi psa dala paru,ki so po psa prišli,ne pa da čakajo,to gospo,ki jo mogoče niti ne bodo dočakali in para tudi ne bo več na spregled.Kaj pa potem!?
Mislim in lahko tudi trdim,da nekateri imajo ta razna zavetišča tudi zato,da se na račun ubogih živali izkoriščajo!!!!!Pač,da nekaj delajo!NE VSA ZAVETIŠČA!
V N.G je bil problem,ko je društvo proti mučenju živali izgubilo prostore,ker naša občina na žalost nima denarja,za takšna društva in jih ne posebej podpira,zelo pa podpira zavetišče,ki je v okolici N.G in jim občina daje denar za razna šolanja njihovih psov in itd…a v to zavetišče lahko pridejo samo izgubljeni psi,ne pa muce.Muc niso sprejemali,ko sem jih jaz klicala.
Ne vem,kaj imajo kakšne veze z občino,ki jih sponzorira,ni pa sposobna kaj naredit,na tem,da bi se stanje kaj izbolšalo v društvu,ki težko leze naprej!
No,zdaj sem malo zašla!
UPAM,NA BOLŠE ČASE!
Urša je Maksu res našla čudovit dom. Šli sva ga pogledat, ko sem od bivših lastnikov pripeljala njegovo robo. Take sreče v pasjih očeh že dolgo nisem videla. In takega veselja, ki ga je kazal s celim telesom tudi ne. Ni več mladiček, obnašal se je pa tako razposajeno, kot da je ravno v puberteti.
Evo, tega psa bi v Zonzaniju mirno pokončali. Tudi to, kar kar se je dogajalo z bokserjem je čista svinjarija. Zdaj pa pomislimo, da gre vseeno za psa, ki morda nista rodovniška, vidi se jima pa, da sta čistokrvna in da je obstajalo neko povpraševanje po njima. Kaj pa vsi tisti mešančki? Kakšne šanse imajo oni?
Ja, Urša, enkrat sem že napisala in mislim da bo kar držalo. Zonzani pse naravnost ugrablja. In to take, za katere ve, da bo lastnik prišel in plačal stroške pa še kaj več. Niso azil – le kdo jim je sploh dovolil, da opravljajo to delo? So profitna organizacija in nič drugega. Eno figo jih briga jih za pse. Njih zanima denar in samo denar. Prvič ga dobijo s “hotelirsko” dejavnostjo. OK. Drugič s prodajo hrane. OK. Tretjič pokasirajo denar ne samo od celjske občine, pač pa tudi od vseh zasavskih občin, ker harajo s tistim svojim šintarskim kombijem in kao pobirajo zavržene pse. Takorekoč občinski denar jim leži na cesti :-(, samo pobirajo ga. In potem dobijo denar še od ljudi, ki pridejo po te pse. Razumela bi, če bi šlo za kako prostovoljno dejavnost, ki bi se financirala samo na tak način. Ne pa da odirajo na koncu tudi ljudi, ki še enkrat plačajo tiste stroške, ki jim jih krije že občina. Zdaj mi naj pa kdo pove, kako se lahko furajo na to, da so zgolj privatno in ne državno zavetišče??? Od kje jim koncesija?
Pozabila sem povedat, da mi je Maksova bivša lastnica povedala, da je pes imel okoli vratu ovratnico, ki se ni dala sneti drugače, kot tako, da jo je kdo odpel. Se pravi, da so mu jo morali v Zonzaniju sneti. Samo zanima me, koliko “potepuških in nikogaršnjih” psov ima okrog vratu ovratnice s podatki, ki kar na lepem zginejo?
Skratka, zdajle sem res tik pred zdajci, ko samo čakam, da rodim. Potem se bom imela pa eno leto čas posvečati tudi Zonzaniju. In posvetila se jim bom temeljito. Je že skrajni čas. Koneckoncev je občinskim birokratom čisto vseeno kdo skrbi za potepuške pse, glavno, da jim ne skačejo po cesti. Iz zasavske regije je npr. čisto enako daleč do Gmajnic, iz celjske pa do mariborskega azila. Pa naj gre denar raje tja, kjer se bo za pse res skrbelo. Kjer ne bodo samo še ena roba za prodat, nekurentno blago pa za uničit.
Koka se strinjam s teboj kar se tice obcinskega denarja. Na nasi obcini so mislili, da so boga za jajce zagrabili s tem zonzanijem, ker so mislili, da ni nikjer nobenega potepuskega psa ali macke. Zdaj pa placujejo lepe denarce bedaki neumni. Psi pa se uspavajo! Kaksno krasno zavetisce bi se lahko zgradilo za pol tega denarja, bilo bi v lasti obcine, zaposlili bi enega ali dva preko javnih del, trboveljsko drustvo pa bi z veseljem pomagalo pri oskrbi, sprehajanju psov, oddajanju in podobnih zadevah. Pomagalo bi pri zadevah, ki jih poznajo, ki jih pocnejo ze dosti let (prostovoljno) in NIKOLI IN NIKDAR se ne bi uspaval niti en zdrav pes ali macka. Pa ce vsakega, ki bi mu potekel rok odpeljem v svojo dnevno sobo!!! Pa dosti nas je taksnih, ki bi pomagali, samo, da se nekaj premakne in se naredi zavetisce v pravem pomenu besede, ne pa neki bedni majhni pesjaki brez izpusta, brez sprehajanja psov…. Samo kaj ko so zupani, eni in drugi, povsem gluhi! lp
Citat NINJETKA
Mislim in lahko tudi trdim,da nekateri imajo ta razna zavetišča tudi zato,da se na račun ubogih živali izkoriščajo!!!!!Pač,da nekaj delajo!
Citat koka
Niso azil – le kdo jim je sploh dovolil, da opravljajo to delo? So profitna organizacija in nič drugega.
Tretjič pokasirajo denar ne samo od celjske občine, pač pa tudi od vseh zasavskih občin, ker harajo s tistim svojim šintarskim kombijem in kao pobirajo zavržene pse. Takorekoč občinski denar jim leži na cesti :-(, samo pobirajo ga.
Razumela bi, če bi šlo za kako prostovoljno dejavnost, ki bi se financirala samo na tak način. Ne pa da odirajo na koncu tudi ljudi, ki še enkrat plačajo tiste stroške, ki jim jih krije že občina. Zdaj mi naj pa kdo pove, kako se lahko furajo na to, da so zgolj privatno in ne državno zavetišče??? Od kje jim koncesija?
Citat mamči
Koka, se s teboj strinjam (v tistem delu, da zavetišče služi in pobira denar iz večih vetrov)
Ni bil link podan zaradi tistega kar je napisala linchaich ali zato ker bi delali v Zonzaniju prav. Iz vaših komentarjev se vidi, da vam ni jasno kaj sploh so zavetišča in kdo ga lahko odpre, kako se financira ali kako se upravlja.
Ni lepo, ko imate vedno toliko za povedati o stvareh, ki jih ne poznate. Če nekdo reče, da je nekaj grdo, tulite vse v en glas, da je to res grdo. Ne verjamem, da ste že vse bile kdaj v kakšnem zavetišču.
Sem ravno prav slabe volje, da sem pozabila dodati tole. Koka, ce te zanima koliko truda je vlozilo trb. drustvo (in vsa ostala drustva v svojih mestih), da bi se zadeve za zavrzene zivali uredile, da bi dobili urejeno zavetisce (to mislim se pred leti) in pa kako so poskusali z obcino najti skupni jezik v zvezi z Zonzanijem lahko kdaj poklices na drustveni telefon (040 531 717), kjer ti bo Roman z veseljem vse razlozil. :)))))))
Pa ne razburjaj se prevec, raje z mirnim srcem pocakaj na svojo bebico. lp