Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? Kritika

Kritika

Zanima me, zakaj v zdravstvu ne vodijo nobene evidence o stvareh (prehrana, aktivnosti, alternativne metode, tradicionalna medicina), ki so jih počeli ljudje, ki so se pozdravili kakšne težje bolezni (vsaj za težje), kot je naprimer rak. Tako bi se hitro videli, ali nam zdravniki v takih trenutkih pozabijo svetovati kaj zelo pomembnega. Ljudje v takih trenutkih počnejo veliko stvari v smeri, da bi ozdraveli (prehrana, bioenergija, …), in se mi poraja vprašanje, če mogoče niso ravno te stvari odločilnega pomena za ozdravitev in sploh ne samo zdravljenje. Ker se tu ne vodi nobene evidence lahko nekateri stopijo na čisto napačno pot, ki pa jim bolezen samo še pospeši.

Pišem, ker sem imel čudno izkušnjo, ko se mi je med 7 mesečnim čakanjem na pregled (na berglah) čudežno pozdravila poškodba, bolezen (?se ne ve) na gležnju. Odstopil ali počil mi je del hrustanca na sklepu v gležnju (nekaj takšnega). Čeprav se stvar sama NIKOLI NE POZDRAVI, kar mi je zdravnik večkrat ponovil, in me je dal še enkrat na slikanje samo zaradi našega boljšega občutka (tako je rekel), je ko je iz slike videl, da je spet vse v redu, ni rekel ali vprašal nič drugega kot to, da se vidimo še enkrat na pregledu čez eno leto. Jaz sem spet shodil šele čez 3 mesece, saj so moje mišice na nogi že popolnoma zaspale. Na pregled čez eno leto sploh nisem šel, ker upam da mi tega zdravnika ne bo treba več nikoli videti.

Ker me je naša medicina že dvakrat v življenju popolnoma pustila na cedilu, star pa sem 22 let, sem zaupanje v njo popolnoma izgubil. Vseeno pa sem mnenja, da je potrebna, predvsem znanje, ki bi se lahko lepo dopolnjevalo z ostalimi metodami. Tako bi bilo lahko zdravljenje veliko bolj učinkovito. Rad bi tudi dal pohvale tistim zdravnikom, ki se trudijo(pa čeprav včasih po mojem mnenju v narobno smer), so pošteni in poslušajo, ter posebaj tiste, ki so poleg tega tudi odpretega uma in razmišljajo bolj znanstveno.

Šele človek, ki zelo veliko ve, spozna, kako malo v resnici ve in da v primerjavi s celotnim znanjem ne ve nič. Ter da resnica ni ena, ampak jih je več, odvisno iz katere smeri gledaš. Pri tem pa nikoli ne moreš z zagotovostjo trditi da je ena resnica bolj resnična od druge. Zato noben nebi smel biti preveč domišljav.

Lp Ziga

Žiga,
mogoče zato, ker morajo zdravniki priseči, da pri zdravljenju ne bodo posegali po alternativnih medotah (če to storijo – lahko izgubijo licenco).
lp, petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

To je pa še toliko bolj žalostno, da zdravstvo deluje tako dogmatično. Odklanja druge metode brez kakršnih koli dokazov. Razumem da se oni s tem ne ukvarjajo, vendar da te stvari tako zanikajo brez kakršnih koli dokazov oz. primeri dokazujejo ravno nasprotno.

Da človek danes verjame v zdravstvo mora biti velik vernik. Žalostno pa je, da njegova vera stoji na zelo trhlih temeljih. Temelji na poznavanju bolezni, človeškega telesa in procesov v njem, vendar pa je to poznavanje, predvsem procesov, ki se odvijajo v človeškem telesu, pravzaprav nično. Naj vam dam za primer samo prehrano in prebavo ter absorpcijo snovi v telo. Verjeli bi, da zdravniki o tem vedo veliko, pa vam povem, da boste vedeli o tem več, če boste 5 ur sami brskali po internetu. Celo razni dr. nutricionisti o tem vedo zelo malo (pri tem mislim, malo tistega, kar je res), čeprav nekateri mislijo, da vedo veliko in pišejo o tem debele knjige. To lahko trdim zato, ker si njihove trditve med sabo nasprotujejo. Če ne verjamete, si kar malo poglejte po internetu in po knjižnicah razne knjige. Vse pišejo sami doktorji in vrhunski strokovnjaki. Poskusite samo ugotoviti, ali mleko škodi ali koristi? Dlje boste brskali, spraševali in raziskovali, bolj se boste zavedali kompleksnosti in obsežnosti. Če boste dovolj vztrajni, boste na koncu ugotovili, da je še najbolj resnično tisto, kar vam govori srce. Zato se raje naučite prisluhniti samemu sebi, kot pa slepo verjeti v zdravstvo. Človeško življenje in telo sta preveč kompleksna, da bi ju kdajkoli obravnavali tako, kot si danes medicina želi.

Pri vsem tem sem mi zastavlja vprašanje, kako danes sploh še lahko človek zaupa in verjame zdravstvu. Takoj za tem pa še drugo vprašanje, kako da je vernikov tako veliko. Po mojem mnenju je odgovor na drugo vprašanje v vzgoji otrok že v zgodnjem otroštvu, ko smo bili še preveč ranljivi in dovzetni, da bi mislili s svojo glavo, ko so se nam njihove dogme zasidrale v možgane kot neizpodbitni aksiomi (huje kot pranje možganov-v tem pogledu je medicina bolj podobna kakšni sekti, ki ima zelo veliko članov, kot pa veri). To je mogoče tudi zato, ker so rezultati medicine hitri in slepilni. Na daljši rok pa deluje medicina pogubno. Je pa res, da so nekatere veje medicine resnično zelo učinkovite. Naprimer kakšen kompliciran zlom kosti znajo zelo lepo naravnati, da se lepo zaceli (SAMA!).

Lp, Žiga

Zdravstvu že lahko verjameš, le zdravnikom ne vsem.

New Report

Close