Kritična saturacija-NUJNO
Pozdravljeni,
naša dojenčica je stara 8 mesecev. Prejšnji teden je zbolel starejši bratec, ki hodi v vrtec (povišana temperatura, hud kašelj, iztekanje iz nosu). Temperatura je bila povišana tri dni, delala sva inhalacije, dajala sem mu tople obkladke na prsni koš, vlažila prostor… Stanje se je izboljšalo, zdaj je sicer še “smrkav” in občasno pokašlja (ampak se lepo izkašlja). Je še zelo “tečko”, hrani pa se že nekoliko bolje kot prejšnje dneve.
V ponedeljek je zbolela še dojenčica. Simptomi so bili povsem enaki, le da temperatura ni bila povišana tri dni, ampak le en dan. Včeraj je začela hropsti (kljub inhalacijam fiziološke 4-5x na dan), zdelo se mi je da težko diha, postala je slabo ješča (drugače je izredno ješč dojenček) in zelo zaspana. Danes sem jo peljala k pediatru. Poslušal je pljuča, srce, pregledal žrelo in ušesa. Rekel je, da sicer malo pohrope zaradi sluzi (tako naj bi se slišalo), ampak da ni nič pretresljivega. Nato ji je izmeril saturacijo. Vrednosti so se gibale od 88, najvišja je bila 91. Dobili sva Ventolin raztopino za inhalator, ki naj bi jo inhalirali na 4 ure (razmerje: 3 ml fr in 0.3 ml Ventolina). Sama sicer nisem delala neke panike, me je pa zdaj nekoliko prestrašila kolegica (dela v zdravstvu), ki meni, da dojenček s takšno saturacijo sodi v pediatrično (vsaj toliko, da je pod kontrolo, če že ne bi potreboval dodatnega kisika) in nikakor ne z Ventolinom domov. Pravi, da naj jo peljem nazaj v dežurno. Kaj menite vi? Pozabila sem omeniti, da imava jutri dopoldan kontrolo pri pediatru. Če dežurno omenim možu kar malo nejevoljno pripomni, da paničarim brezveze in če bi bila res kriza, bi naju že danes napotili v bolnišnico…
Hvala za pomoč, ampak sem resnično čisto zmedena in nekoliko prestrašena
Se strinjam z vašo kolegico. Pojdite na ponovni pregled v dežurno, to pa je zadeva, ki zahteva takojšnjo obdelavo.
Tanč,
res dobro, da vas imamo. Super ste :-). Še isti večer sem dojenčico peljala v dežurno. Saturacija je bila 89 (dihalna stiska). Z rešilcem sva bili poslani v pediatrično. Diagnoza: bronhiolitis. 4 dni je bila na dodatem kisiku, na 4 ure inhalacije ventolina, dva dni infuzije, saj ni praktično nič jedla in pila. Po treh dneh pa je dobila še sor in vnetje obeh ušesk (gnojni izcedek, dvakrat je otologinja ušeska čistila) tako, da so predpisali še Daktarin, Hiconcil in kapljice za uho. V sredo je bilo stanje stabilno (dva dni brez dodanega kisika in dan brez inhalacij) tako, da sva bili odpuščeni. Danes sva imeli kontrolo pri izbrane pediatru. Saturacija je bila 96, na pljučih se sicer še nekaj sliši tako, da je predlagal še tri dni inhalacije ventolina 2x na dan. Ušeska so o.k. Zdaj pa me skrbi še nekaj drugega. Dojenčica že od torka občasno bruha. Včasih med izbruhanim opažam precej sluzi, spet drugič nič. Danes je bruhala zjutraj po mleku, dopoldan med dopoldansko malico (mlečni obrok, sicer je izbruhala malo, ampak precej sluzi) in zdaj zvečer že med obrokom (flaša mleka). Okoli popoldneva je spila 230 ml mleka pa ni bruhala. V bolnišnici so testirali blato na rota viruse-negativno. Tudi adenoviroza ni bila potrjena, bris na RSV je bil pozitiven. Zanima me, zaradi česa bi lahko bilo zdaj to bruhanje? AM je do zdaj vedno dobro prenašala (tudi mlečne izdelke). Je možno, da se je v kombinaciji z virozo pojavila trenutna laktozna intoleranca? Morda so krivi antibiotiki? Kaj svetujete?
Sicer je dobro razpoložena.
Hvala za ponovno pomoč
Trenutno bruhanju ne bi posvačala kaj dosti skrbi, otrok je bolan, kašlja, sluzi ne zna odstraniti, jemlje antibiotik. Vse skupaj lahok vpliva. Če je res med izbruhanino veliko sluzi, potem ne skrbite, to je edini način, da otrok odstrani sluz iz dihal. Samo, da pije.
Pozdravljeni,
danes situacija ni bila nič drugačna. Po jutranji flaški je bilo vse o.k. Dopoldan je pojedla sadno malico 120 gr. Vse o.k. Opoldan pred spanjem že med pitjem flaške bruhanje. Nekaj sluzi, večinoma pa mleko, ki ga je zaužila. Po bruhanju je spila preostanek do konca in zaspala. Kosilo je pojedla kot običajno (cca 150 gr). Nič bruhanja. Popoldan smo bili na sončku približno eno uro. Ko smo prišli domov, sem ji dala malo skute s pol banane. Pojedla. Vse o.k. Zvečer ob flaši pa se je zgodba ponovila. Pripravila sem ji mlečno-žitno kašico (kot običajno). Spila je 150 ml, potisnila flaško iz ust in ponovno nekaj zaužitega izbruhala. Ob tem nič ne joka, tudi drugače je dobro razpoložena, spi kot običajno, le zabasan nosek ji dela težave (redno čistimo). In seveda sluz, ki je je polna, saj se pri dihanju občasno prav sliši vse polno sluzi. Malo krivim antibiotike, saj se mi zdi, da je tudi starejši bratec imel podobne težave ob uživanju AB. Jutri po en teden kar jih jemlje. Težave so se pričele dva dni po uživanju AB. Za prej sicer težko rečem, saj nekaj dni ni nič jedla in pila (v pediatrični sva izgubili skoraj 400 gr-še dobro, da je imela precej zaloge 😉 ). Kaj svetujete? Naj preneham z AB? Morda poskusim z mlečno formulo brez laktoze? Ali pač počakam, da se povsem pozdravi? Naj še omenim, da sem danes opazila, da je tudi blato mehkejše konsistence (driska). Sicer ni obilno in ne odvaja večkrat kot ponavadi, ampak je pa zagotovo precej mehkejše. Linex?
Hvala za pomoč
Nikakor ne prenehajte z antibiotikom. Bruhanje je v zvezi s sluzjo, saj sami pišete, da jo ima polno in jo slišite. Otrok ne more izkašljati, zato bruha, še posebej se to lahko zgodi po mleku. V nekaj dneh bo izzvenelo, ko se bo izločilo dovolj sluzi.
Tanč,
zanima me koliko časa lahko takšno stanje še traja? Naša Maša 🙂 še vedno občasno bruha (zasti po mleku, danes tudi po pudingu). Izbruhana vsebina je… hmm, kako naj se izrazim? Sluzasta. 😉 Včasih je sluzi med izbruhano vsebino za celo pest, je gosta in izrazita, spet drugič pa opažam, ko brišem, da je vse skupaj sluzasto… Mala je sicer res še polna sluzi, kašlja ne veliko (kar je verjetno slabo). Občasno hrope (s5 sluz), nos čistimo vsaj 10x dnevno… Poleg tega še inhalirava, vlaživa prostor, veliko sva zunaj (če je vreme ugodno), dajem ji tople obkladke na prsni koš… pa nič dosti bolje. Vse “sluzasto” :-)). Vročine nima, razpoložena je o.k., danes čez dan ni skoraj nič spala, bila je nenehno v pogonu ( se kotalila, igrala na tleh,…). Poje sicer manj kot običajno, ampak nekaj pa le spravim vanjo. Sicer je slednje razumljivo. Prehlad, še vedno na antibiotikih, sora sicer ne opažam več, izraščajo ji zobki (spodnji enki sta sicer že zunaj)…Torej: je normalno, da se sluzi še kar nismo znebili?
Hvala za pomoč
Kašelj po okužbu zgirnjih dihal lahko traja še več tednov, izrazitejši je teen do dva po bolezni, potem pa počasi izzveneva. Takšno bruhanje sluzi je zanjo edini način, da jo odstrani iz dihal.
Pozdravljeni ponovno,
danes zjutraj se je naša miška zbudila čisto pikasta. Pike in flekci (rdeči) so po obrazu, zatilju in na prsnem košu. Drugje jih (še) nisem opazila. Vročine nima. Lahko stvar še kakšen dan počaka z obiskom pediatra? Tako nerada namreč peljem otročke v ZD ker vem, da je tam vse bolno…
Hvala
Potem morate prenehati z anti9biotikom, kajti tudi če je izpuščaj v zvezi z virusno okužbo, tega ni mogoče zatrdno vedeti, če otrok jemlje antibiotik. KOliko dni antiibotika je sedaj?
Antibiotike jemljemo od prejšnje nedelje. V petek so bila ušeska že čisto o.k. Jemali naj bi ga še jutri, ampak ji danes AB nisem več dala (zadnja doza včeraj ob 23.00). Kožo sem ji umila s kamilicami namočenimi v vodo ter namazala z Bepantenom. Flekcev je občutno manj. Le še na zatilju. Na obrazu so povsem izginili… Kaj bi bilo to?
Kot je namignjeno, je lahko to tudi alergijski izpuščaj od antibiotika.
Posvetujte se z zrdavnikom o tem.
Spoštovani!
Če se lahko navežem na zgornje… Naš 2,5 letnik je prebolel pljučnico, ki je bila zdravljena z antibiotikom in Ventolinom. Četrtkova kontrola pri pediatru je potrdila, da so pljučka čista, z Ventolinom moramo nadaljevati do nedelje. Sicer je normalno živahen, ješč, brez vročine, vendar pa še vedno precej kašlja (mokro) in šmrka. Dajem mu trpotčev sirup (eno žličko zjutraj), vlažim prostore. Glede na vaš zgornji odstavek lahko torej pričakujemo, da bo kašelj še nekaj časa prisoten. Zdaj smo noter že dva tedna (vročine že kakšen teden nima), pa me zanima, ali že lahko gremo ven in kdaj nazaj v vrtec?
Hvala za odgovor!
Lep pozdrav! P.
Kšelj po vseh vnetjih traja še 2-3 tedne po preboleli bolezni, po nekaterih pa še dlje. Vendar zato ni potrbno biti doma! Če je otrok brez vročine, videti zdrav in je aktiven, kašđelj pa bo trajal in ni znak, da je prisotno poslabšanje, ne vidim razloga, da bi moral biti tak otrok samo doma.