Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? kriptorhizem

kriptorhizem

Star sem 20 let. V mladosti sem imel kriptorhizem. V članku, ki ste ga objavili, sem prebral, da je treba to motnjo odpraviti najkasneje do 2. leta starosti. Na operacijo sem šel v starosti 11 let. Kakšne težave lahko pričakujem? Je rak edina nevarnost?

Dragi Medo!

Sama operacija ne zniža tveganja za rakom testisov, zato bi bilo, če bi gledali samo na to, vseeno, kdaj bi jo opravili. Operacija se priporoča tudi zato, ker se na ta način omogoča pregledovanje nespuščenega testisa. Za rakom pa lahko oboli tudi testis, ki se je spustil normalno. Čeprav je rak testisov pogostejši pri mlajših moških, se lahko pojavi tudi po 40. letu starosti, zato vam priporočam redne mesečne preglede. Upam, da ste našli tudi literaturo o tem, kako pravilno pregledovati testise:

Še dodaten in ne najmanj pomemben vzrok zgodnjega operacijskega posega pa je, da je za nastajanje normalne sperme in živahnih spermijev potrebna nižja temperatura kot je v samem telesu. To se doseže le s spustitvijo testisov v mošnjo. Če se je en testis spustil normalno, bo ta verjetno proizvajal dovolj spermijev. Kljub vsemu pa možnost neplodnosti obstaja. Včasih zdravniki zaradi omenjenega učinka temperature paru, ki se trudi zanositi, svetujejo, da naj moški ne nosi pretoplih spodnjic in naj se ne kopa v vroči vodi. Kriptorhidizem je treba operirati tudi zaradi samopodobe. Torej veliko razlogov za operacijo. Včasih je veljala tudi doktrina, da se je z operacijo nekoliko odlašalo, češ da se bodo testisi sami spustili, a to je možno le zelo zgodaj v življenju. Danes se iz razlogov, ki sem jih omenila, teži k čimprejšnjemu operacijskemu posegu.

Drugih nevšečnosti, ki bi jih utegnili imeti zaradi kriptorhidizma, v literaturi nisem zasledila.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

New Report

Close