Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Kri v urinu

Kri v urinu

Pozdrvljeni!

Star sem 58 let. Po težjem delu, naprimer 4 in več ur odmetavanja snega, daljše sekanje drv opažam, da urin ni več rahlo rumene barve, amak bolj oranžen. Bolijo me tudi ledvice. Dva do tri dni po napornem delu pa bolečine izginejo in urin je spet normalne barve. So te spremembe posledica težjega dela, ki ga ne opravljam redno in ga opravljam predolgo ali pa so to znaki kakšne bolezni.

Hvala za pojasnilo.

Bogdan Sergo

Spoštovani!

Ali se vam sprememba barve urina po naporu pojavlja že veliko let ali šele v zadnjem času?

Hematurija ob naporu (marš hematurija oziroma marš hemoglobinurija) je pojav, pri katerem ponavljajoča se težja fizična aktivnost, zlasti z rokami ali z nogami, povzroči mehanično poškodbo rdečih krvničk (eritrocitov) – hemolizo. Krvno barvilo hemoglobin, ki se pri tem sprosti, se izloča skozi ledvica – urin se obarva.
K temu lahko prispeva dednost – variacije v sestavi membrane eritrocitov pri posameznikih – zato se lahko pri isti aktivnosti pri nekaterih pojavi tako, da je urin vidno spremenjen s prostim očesom, pri drugih pa se tudi pojavi, samo v manjši količini in je pojav ugotovljiv zgolj z laboratorijsko analizo.
Treniranost, kondicija po tej razlagi ne bi vplivala na pojav – nasprotno – z več kondicije bi še intenzivneje udarjali z nogami ali rokami in še bolj poškodovali eritrocite in imeli večjo hemoglobinurijo ob naporu. Na drugi strani pa bi morda lahko s treningom razvili tehniko učinkovitejšega dela, “nežnejšega” in bi zato bilo manj tega pojava.
Druga razlaga (kjer pa bi imela treniranost ali ne-treniranost vpliv) bi bila takšna: ob naporu mora telo “kri” prerazporediti v “mišice” – zato je v ledvica in druge notranje organe pride “manj” – vazokonstrikcija – to pa lahko povzroči ishemijo prizadetega organa – ledvičnega telesca – nefrona in posledično krvavitev.
Vsekakor ta pojav za organizem ni koristen. Prosti hemoglobin zaradi hemolize (razpada rdečih krvničk) se izloča skozi ledvice in lahko ledvične cevke tudi zamaši in s tem povzroči ledvično odpoved. Zato je smiselno spremeniti način izvajanja aktivnosti, pri katerih se vam to pojavlja – omislite se blažilce in delajte večkrat po malo, s presledki, ne “naenkrat”, omislite si debelejše rokavice, drugačno orodje… Če gre za hemoglobinurjio ob naporu, potem so pač vaši geni takšni, da vaši eritrociti “pokajo”, če preveč “udarjate”, lahko pa gre za druge vrste športno hematurija – kar seveda tudi škodi ledvicam – prilagodite vašo aktivnost tako, da se to ne bo več dogajalo.

Neodvisno od zgoraj navedenega pa velja, da je vsak viden pojav krvi v urinu (makrohematurijo) potrebno opredeliti – izključiti morebitne druge vzroke – dogajanja v ledvicah – to opravi zdravnik internist nefrolog – torej zdravnik za ledvica in ne urolog. Prav tako je potrebno izključiti morebitne tumorje v sečilih, kar pa je stvar urologa. Šele, če ta dva ničesar ne najdeta, lahko rečemo, da gre pač za nekaj, na kar ne moremo vplivati. Torej vsekakor predlagam pregled pri internistu nefrologu.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Zanima me kaj pomeni labolatorijski izvid urina U-Kri in kakšne so “orientacijske” vrednosti za moške do 40 let. Predvsem me zanima kako visoke so lahko te vrednosti, da to predstavlja problem oz. je potreben podrobnejši pregled. 1, 5, 10, 100,…?

Spoštovani!

Vaše vprašanje sicer ne spada pod urologijo, temveč pod nefrologijo (interno medicino) ali splošno medicino ali laboratorijsko medicino, povem pa lahko svoje mnenje (ki pa ni nujno relevantno). V tem primeru so rednosti so za vse starostne skupine in oba spola enake, vendar pa so odvisne od laboratorija – vsak laboratorijski izvid vedno mora spremljati na istem listu navedba orientacijskih referenčnih vrednosti – torej vrednosti, ki so teoretično po mnenju proizvajalca testa normalne, orientacijske pa so zato, ker je dokončna odločitev, ali je nekaj normalno ali ne stvar zdravnika, ki je bolnika na preiskavo napotil – vedno je treba interpretirati laboratorijske vrednosti skupaj z drugimi podatki o bolniku in predvsem v odvisnosti od vzroka, zaradi katerega je bila preiskava opravljena.

Običajno bi bila najbrž normala 0 (če govorimo od prisotnosti hemoglobina kvalitativno, torej je ali ni). Če gre za lestvico 0-3, potem je 3 (“trije križi”) najslabši možen izvid. Če govorimo o številu eritrocitov, bi bila morda lahko normala do 4 ali morda 5 – spet povsem odvisno od posameznega laboratorija. Standardno je normalno do 3 eritrociti na polje visoke ločljivosti. Nekje bi rekli do 10 eritrocitov na mikroliter (spet odvisno tudi od vzroka, v zvezi s čim to raziskujemo). Skoraj gotovo normalna vrednost za “U-Kri” (karkoli že pod tem lahko označuje izbran laboratorij in v katerih enotah) nikjer ni večja od 10 in sigurno je patološki izvid 100.

Vsekakor analiza urina ni med dražjimi preiskavami in najmanj, kar je, jo je smiselno ponoviti in se nato o tem pogovoriti z izbranim osebnim zdravnikom, saj je pojav krvi v urinu lahko prvi znak resnejše bolezni. Predvsem je prva stvar, da se v primeru kontrolne preiskave ne napravi zgolj analiza s testnim listkom ali avtomatskim analizatorjem, temveč da urin pregleda izkušen laboratorijski inženir pod mikroskopom – torej da se opravi tako imenovana analiza “sedimenta urina”.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Na mojem izvidu je pisalo:
U-Kri: 1
Zraven pa H (torej High). Pri nekaterih vrednostih (pri krvi je pisalo L, torej Low).

Mejna vrednost je pa navedena kot 0 (pri ostalih vrednostih so mejne vrednosti v intervalih, npr. [xx-yy].

    Odgovor na objavo uporabnika
    MirkoZ, 10.02.2011 ob 14:34

    Zanima me kaj pomeni labolatorijski izvid urina U-Kri in kakšne so “orientacijske” vrednosti za moške do 40 let. Predvsem me zanima kako visoke so lahko te vrednosti, da to predstavlja problem oz. je potreben podrobnejši pregled. 1, 5, 10, 100,…?

 

New Report

Close