Pozdravljeni, star sem 21 let. Kaksno leto imam obcasno kri na blatu. Takrat me pogosto zaboli v danki kot da me nekaj poreze. To je pogosteje takrat ko sem 2 dni zaprt. Drisko imam zelo redko. Mama ima ulcerozni kolitis, tudi njena sestra in njena mama, njeni ostali bratje pa ne. Skrbi me, da ga imam tudk jaz, ceprav mi je zdravnica rekla da je pogosteje to pri zenskah in da imam vrjetno kaksno razpoko, ni me poslala na nadaljne preiskave. A ni ravno zato ker imajo 3 sorodniki ze to olezen potemtakem vecja moznost da jo imam tudi jaz? drugace nasplosno se dobro pocutim, sem sportnik. hvala za odgovor
Spoštovani,
Zagotovo je potreben vsaj rektalni pregled s prstom (digitorektalni pregled), nato eventualno pregled pri proktologu, saj lahko gre za bolezni v predelu danke (hemeroidi, fistula?). Podatek o prisotnosti ulceroznega kolitisa v družini ni zanemarljiv.
Posvetujete se z vašim zdravnikom o teh pregledih. Do takrat svetujem ustrezno higieno, uporabo vlažilnih robčkov ali kar umivanje po odvajanju blata, ter uporabo lokalnih mazil za hemoroide (dobite jih tudi v lekarni) ali preko recepta (Faktu, Modolex).
Vsekakor pa redno nadaljnje opazovanje in spremljanje.
lp