Spoštovani!
Stara sem 27 let. Zadnja dva meseca imam bolj ali manj konstantno na začetku zelo zelo trdo blato. Vendar je glavna težava pri tem ta, da imam občutek kot, da je razpon črevesja občutno večji kot pa zadnjika, saj odvajam blato v hudih bolečinah. Zdi se mi, kot da se mi bo vse raztrgalo, dobesedno. Tudi zaradi tega imam seveda vedno prisotno kri.
Bila sem tudi na pregledu, če bi morda imela hemoroide, vendar se je izkazalo, da jih ni. Presenetljivo, kajti zadnjik me občasno srbi, kri imam prisotno skorajda vedno, tudi pri normalnem odvajanju blata. Pred kakšnim letom je šlo v te razsežnosti, da je bilo krvi obilno, kot da bi počil vozlič. To se mi je zgodilo 2x, 3x. Zakaj imam tako trdo blato? Prehranjujem se isto kot vedno (sem pa pribl. takrat začela jemat zdravilo proti depresiji Paroxat – že od prej pa Lamictal in Seroquel). Je pa res, da sem že nekaj let pod precejšnjim stresom, trebuh se mi napne v skrajne zmožnosti, črevo pritisne na jajčnik, kar zelo zelo boli. Zakaj je tako, ne ve nihče.
Ne vem, ali ima še to kakšno povezavo, pa bi vseeno omenila in prosim za razlago.Velikokrat, ko pogoltnem hrano, mi ta obtiči in moram takoj popiti tekočino, nakar čutim kako mi poteka hrana čez žličko in nato čez dvanajsternik. Zadavim se pri palačinkah, pri kruhu,… Tako je v bistvu že od nekdaj. Zdja pa ne vem, ali ne znam jesti, ne prežvečim dovolj, ali ima tanko žrelo ali kaj bi to bilo?
Lepo prosim za odgovor, nasvet, pomoč. Hvala vam!
Spoštovana!
Glede na opisano, gre pri vas za hudo zaprtje. Zaprtje je iztrebljanje majhne količine trdega blata (manj kot 50 g na dan), ki ga spremlja mučno napenjanje. Razlogov za zaprtje je več, v vašem primeru je le-ta posledica jemanja antidepresivov. Le ti vplivajo na peristaltiko prebavne cevi, tako da je le ta zelo počasna. Od tod tudi vse vaše težave. Zaradi hudega napenjanja in trdega blata pride lahko do poškodb sluznice v analnem kanalu, kar se lahko pokaže kot krvavitev.
Ponavadi je pri zaprtju potrebno spremeniti dietni režim, dnevno je potrebno zaužiti zadosti tekočine in vlaknin, v vašem primeru pa bo najverjetneje potrebno poseči še po zdravilih, ki pospešijo peristaltiko-prokinetiki. Od preiskav je potrebno opraviti najprej kolonoskopijo za izključitev organskega razloga za težave, nato pa defekografijo, rentgensko slikanje z označevalci in anorektalno manometrijo.
Najboljša rešitev je prenehanje jemanja antidepresivov v kolikor seveda to dopušča vaše bolezensko stanje.
Lp,Nataša Smrekar