Najdi forum

kri ob blatu

pozdrav,

stara sem 26 let in imam revmatoidni artritis. Zaradi tega jemljem Sulfasalazin, Medrol, Kalcijev karbonat, Ad3, ferrum lek tbl (zaradi premalo hemoglobina), Naklofen – po potrebi – zadnje čase kar veliko – skoraj vsak dan eno tableto, ter Zoloft (depresija – verjetno zaradi revme, tablet).
Občasno se mi pojavi naslednja težava: ne vem kako bi opisala… na začetku težko “pritisnem” blato ven, ker je malce trše, potem je bolj zmehčano. V školjki opazim, da se je že na začetku “kakanja” pojavilo malo krvi, nato pa še na koncu. Ko obrišem, opazim kri na papirju. To se bo grdo slišalo, ampak sem s papirjem vzela malo blata in ga pogledala. Notri ni bilo nič krvi. Blato je črne barve – zaradi ferruma, na blato grem vsak dan.
Je možno, da se je kaj vnelo zaradi tablet? Ali lahko to mine samo od sebe, če recimo preneham jemat tablete (katere bi pač bile krive za to)? Zelo me skrbi, da bi bilo to kaj hujšega.

Hvala, lp

Spoštovana!

Zaradi jemanja zdravila Sulfasalazin, ki ga uporabljamo tudi pri zdravljenju kronične vnetne črevesne bolezni za katero so značilne driske,je vaše blato bolj čvrste konsistence. Poleg tega jemljete še železove preparate, ki tudi povzročajo, da je blato bolj trdo in temnejše barve. Zaradi kombinacije teh dveh zdravil in najverjetneje premajhnega vnosa tekočine so se pojavile težave, ki jih navajate. zaradi tršega blata pride do poškodbe sluznice v analnem kanalu (kjer se nahajajo hemeroidalni vozliči), kar je najpogostejši razlog za prisotnost svetlo rdeče krvi na blatu ali na toaletnem papirju. Seveda so za vas ta zdravila nujno potrebna, zato je potrebno predvsem povišati vnos tekočine in balastnih snovi v prehrano.

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovani!
Stara sem 23 let, in približno zadnji teden ali dva, ne več,opažam nekatere težave. Ko grem na blato, opazim na toaletnem papirju rahlo sled krvi. Moram povedati, da imam že od nekdaj trdo blato, kar ni nič nenavadnega, tudi malenkostna sled krvi se mi je že prej, ko sem imela zaprtje, pojavila,ampak to so bili osamljeni primeri, zato me ni nikoli zakrbelo. Tokrat pa se mi je ta manjša sled pojavila že parkrat. Opažam tudi srbenje in manjšo bolečino pri odvajanju. Zanima me, kako resno bi to lahko bilo in kako naj postopam. Hvala za odgovor.

Lp Barbara

Spoštovana!

prisotnost svetlo rdeče krvi na blatu oz na toaletnem papirju je največkrat posledica krvavitve iz hemoroidalnih vozličev. Pogosto je razlog za to težavo trdo blato. Pogosto se malo blata nabere v kožnih gubah, zato je lahko prisotno srbenje. Lahko pa je temu razlog tudi prepogosto in agresivno umivanje tega predela. Svetujem vam, da si za higieno tega področja priskrbite robčke, ki jih prodajajo tako v lekarnah kot supermarketih. Poleg tega si v lekarni kupite tudi mazilo za hemeroide.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

Stara sem 23 let in tudi sama imam podobne probleme kot sta jih navajali že predhodnici. Že kar nekaj časa (približno 5mesecev) se mi pojavlja, da ko grem na veliko potrebo, so prisotne manjše bolečine pri odvajanju (na začetku, občutek kot da bi imela kakšne trde delce v blatu ki se potem zarežejo ob steno in zaskeli), ter malo krvi na wc papirju (živo rdeče barve, kdaj jo je malce več, kdaj le kapljica). Je to mogoče zaradi trdega blata kot ste povedali v prejšnjih odgovorih, ali mogoče zato ker je hrana preslabo prebavljena ali gre za kakšne resnejše težave, glede na to, da se mi to pojavlja že kar nekaj časa? Ter kako bi lahko odpravila te probleme?
Naj še povem, da sem pred dobrim pol letom spremenila prehrano in postala vegetarijanka, če je mogoče tudi to pomemben podatek za Vas.

Najlepša hvala za Vaš odgovor!

Pozdravljena!

Blato, ki ga odvajamo, mora biti mehke konsistence. Le v teh primerih ob defekaciji nimamo bolečin. Če pa je blato trdo (zapečeno v obliki bobkov) pa ponavadi odvajanje spremljajo bolečine, zaradi poškodbe sluznice v analnem kanalu in pogosto hemoroidov, pa je na blatu, predvsem pa na WC papirju prisotna svetlo rdeča kri-v žargonu temu rečemo sveža kri na blatu. Ponavadi je potrebno zaužiti več tekočine, analni kanal je potrebno po vsakem odvajanju namazati z mazili za hemoroide. Namesto papirja lahko uporabljate tudi posebne robčke, ki jih kupite v trgovini.
Če bodo težave večje in boste opažali več krvi ali spremembe v odvajanju blata, pa je potrebno opraviti rektoskopijo.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

Že 1 mesec me muči zaprtost. Na začetku je zaprtost trajala 7 dni. Po jemanju 2x 2 tableti dulcolax + grenka sol napredka še ni bilo. V trebuhu so sicer bili prisotni vetrovi, zvijanje in bolečina vendar pa je blato bilo kot neka kepa na koncu danke katera se ni mogla razširiti da bi blato lahko šlo čez. Ko vse to ni zaleglo bolečine pa so bile prisotne – sem si pomagala s prstom in blato sama odstranila (koliko sem ga dosegla). Blato je bilo normalne do malo trše strukture. V njem pa prisotnost krvi (temno rdeča do normalno rdeča). Svetla kri ni bila prisotna. Trenutno je situacija še vedno enaka,vendar ne čakam več toliko časa – do bolečine- za odstranitev blata. Občutek je,kot da je vse otečeno in preprečuje/zadržuje blato. Se vedno je v njem prisotna kri – nikoli svetlo rdeča vedno temnejša. Osebna zdravnica mi je predlagala Macrobalans prašek, vendar razlike ni. Po njenih besedah sem premlada (33let) za karkoli in je rekla,da naj z vsem skupaj počakam še 1 mesec. Prosila bi za pomoč ali si lahko še kakorkoli pomagam oz.kaj lahko naredim, da bi ponovno lahko normalno sama odvajala?

New Report

Close