Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Kri in ketoni v urinu

Kri in ketoni v urinu

Spoštovani,

bila sem na zdravniškem pregledu (obdobnem v službi), ki je pokazal naslednje rezultate v urinu:

BLD positive
KET positive
SR= 18 (napisano je ročno, zato ne vem ali piše SR ali S2)

Predvidevam, da gre za ketone (premalo pijem) in kri v urinu.
Kako pride do tega, kaj je lahko narobe?
Stara sem 35 let. Zadnje tedne imam zmerne bolečine v ledvenem delu (sem predvidevala, da je kriv ledveni del hrbtenice).

V naprej hvala za odgovor.

Lep dan,
Mojca

Spoštovani!

Povišana sedimentacija lahko kaže na neko vnetno dogajanje v organizmu.

Glede ketonov se ne bom opredeljeval, to je stvar internista, vrednosti ne ocenjujemo izolirano, ampak v povezavi z vrednostmi drugih preiskav, tako v urinu kot v krvi – na primer vrednost krvnega sladkorja… Vsekakor je to smiselno ponoviti, ko ste dobro hidrirani, ko ne hujšate, ko je prehransko stanje v ravnovesju, ko organizem ni v stresu…

Prisotnost eritrocitov na testnem listku pove, da je smiselno meritev ponoviti in kvantificirati. Se pravi, da se opravi pravi laboratorijski pregled urina – to pomeni, da urina ne odčita samo testni listek, niti ga ne odčita samo pretočni citometer, temveč da izurjen laboratorijski tehnik pod mikroskopom pregleda “sediment” urina in ugotovi, ali je prišlo zgolj do barvne reakcije, ali so morda v urinu epitelne celice zaradi nepravilnega odvzema, ali pa so dejansko prisotni eritrociti in koliko jih je (število na standardno površino polja standardne visoke povečave). Če so eritrociti dejansko prisotni, govorimo o mikrohematuriji. Pri mlajših ženskah je to najpogosteje povezano z uroinfektom, skratka nič posebnega. Pri ne več zelo mladih (meja je 35 let) in v odsotnosti uroinfekta pa je potrebno opraviti preiskave, da se izključijo specifični razlogi mikrohematurije, ki so lahko urološki (kamni, tumorčki v sečilih) ali nefrološki (obolenja ledvic – to pa ni strav urologa temveč nefrologa).

Skratka – glede izvida Eri poz je smiselno meritev ponoviti in ugotoviti, ali so eritrociti v urinu res prisotni ali ne.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close