Krhka zobna sklenina
Pozdravljeni,
na sestavo zobnih substanc največ vpliva genska zasnova in kvaliteta hrane ob razvoju zob; torej v otroštvu. Kasneje lahko na kvaliteto zob težje vplivate. Znano je, da tudi določene bolezni vplivajo na sestavo zob (fluoroza, presnovne bolezni, vnos zdravil, polutantov v hrani, ipd ) Hrana dobra za zobe, je zdrava hrana, uravnotežena, z dovolj minerali in vitamini, predvsem hrana z obilo kalcija in fosforja. Primerna sta zelenjava in sadje, manj škrobna živila, sladice, lepljiva hrana. Gazirane pijače, hrana z zelo nizkim pH, kisli napitki, hrana, ki izsušuje ustno sluznico ipd. je neprimerna. Vpliv vina na zobe, kakršnegakoli pač, je zanemarljiv. Ja, so raziskave, ki potrjujejo ugoden vpliv rdečega vina na zobe; ker naj bi zmanjševal rast kariogenih bakterij, vendar pa je vino hkrati tudi alkohol, ki pa izsušuje ustno sluznico in tako zmanjšuje njeno odpornost. Zelo pomemben pa je način prehranjevanja; preberite si kaj sem napisala o kislinski eroziji zob. Priporočam vam tudi, da zobno sklenino učvrstite s fluorovimi premazi, vodami, nekaj lahko dobite v prosti prodaji, druge posege pa izvajamo stomatologi. Precej nov je sistem premazovanja s silicijevo raztopino; Perioshine sistem, ki ga med drugim izvajamo tudi v naši ambulanti.
Srečno.