Kreteni?!Kaj ste pa ve?!
Pozdravljene!
Večkrat Vas berem, povečini ste mi vse zelo všeč, ampak post “kreteni” je pa res pretiran. Ja, mnoge med vami ste debele bunke, pa kaj zato? Zgleda, da to moti edino vas same. Sama sem “prekla,ki rožlja po cesti”, pa kaj? Po vašem mnenju torej nisem normalna ženska, to ste samo ve. Drage debeluške, a mislite, da vse,ki so suhe kot prekle, tudi hočejo take biti?! Niti slučajno, Sama imam pri 174 cm višine 50 kg, in to že od osnovne šole (zdajle sem že fajn čez trideset). Nimate pojma, kaj vse sem pred leti počela, da bi se zredila, pa ni nič pomagalo. Geni pač. Seveda te ima vsak zdravnik za slabokrvno in anoreksično, vsi ostali pa da si stalno na dieti (nikoli v življenju) pa stalne pripombe v smislu “kako si tu suha!” (ponavadi od debelušk)-kot da ne bi tega sama vedela! Nekaj cajta sem se vljudno nasmihala, že dolgo pa na takole vtikanje v moj videz odgovorim “tako je v življenju, ene smo suhe, ene STE debele, kaj češ!” Seveda sledi užaljenost.
A mislite, da je meni lahko najti cunje? Ja, gotovo. Ne oblačim se več kot najstnice, prekratkih majčk tudi jaz ne maram, ker imam občutljive ledvice. Oblačila za “normalne” ženske so mi povečini preširoka ali prekratka.
Pa to ni bistveno.
Hočem povedati to, da se nehajte poveličevati v stilu “me, normalne ženske (z nekaj kg preveč”. Tudi ostale smo normalne ženske, in kljub izgledu ne rožljamo po cesti.
Sprijaznite s s tem, kakšne ste. Jaz sem se. Ali zmorete??!!
Ne, zgrešila si poanto – kreteni so tisti lastniki in lastnice “butikov”, kjer je številka XXL približno tako velika kot hlače mojega 2.5letnega sina. Samo v tem je fora – da so številke nesorazmerne našim “meram”… če bi šla v ZDA ali Nemčijo, bi s svojo 10 kg preveč postavo bila kvečjemu L ali celo M, ne pa prevelika za XXL – štos je v tem, da si, če nisi ravno suhica, ne moreš kupiti nič, pa še tako čudno te pogledajo, ja, češ, gospa, bi morali pa v trgovino za debeluhe— kar ni res, kot smo dokazale, samo v prave štacune je treba zaviti…
Oprosti ti, in še druge suhice, ki ste mislile, da to leti na vas… ni bilo tako mišljeno…
Lep pozdrav
Tinkara
prav imata seveda obe, kati in draga tinkara. tudi jaz sem imela 170/49 dokler nisem zanosila. pojedla sem zagotovo eno milko na dan. najbolj mi je slo na zivce, da je prav vsak in prav za vsako priloznost malo pojamral: kako si pa ti suha… daj se malo zredi… parv tako tazko kot shujsati se je tudi zrediti! pomislite kako bi izgledalo, da bi jaz sla po hodniku v sluzbi in rekla: kako si pa ti debela… daj malo shujsaj…
sicer pa imam zdaj 60 kg – torej idelano tezo za svojo visino in je res, da mi je komaj prav L, prej sem imela pa S ali XS – to drage moje, pa je tudi krrrrrrrriza!
ksenja
Pozdrav!
Prav izzvale ste me. Velikokrat berem forum, še nikoli pa nisem nič napisala. Sama imam 20 kg preveč. In sedaj sem pa še noseča. Da dol padeš. Pridem v trgovino z nosečniškimi oblekami in me pričakajo št. 34, 36, 38, 40, 42. In ko vprašam ali imajo te lepe hlače v št 48 ali mogoče 50 samo odkimavajo, da jih tudi niso imeli. Ali sploh vedo kako se počutim? Kot kit! Pa kaj naj oblečem? Žakelj za krompir, pa še tisti mi bo čez boke preozek! Zelo sem nesrečna, pa ne zaradi kilogramov, ampak zaradi tega, ker bi se zelo rada lepo uredila, pa me pričaka zares sama nemodna oblačila. Še barve so same temne. Sploh mi ni do črne barve poleti. In vzorci, so sami starikavi. Iz izkušenj vam povem, da so lepe samo obleke, ki so do št. 42 ali mogoče 44.Jaz sem mlada in ne maram kostimov. Potem mi pa še prodajalka reče: Boste morali obuti visoke pete, da boste izgledali vitkejši. Jaz ne maram pet. Me noge bolijo v petah. To ni več res! Mož mi je že rekel, da so moji kilogrami samo moji in da se nima prav nihče pravico ukvarjati z njimi. Me pa zelo rad vidi v kakšnem lepem perilu, samo jaz ga ne maram obleči ker me strašno tišči. Pa mi naj kdo pove, kje najdeš čipkasto perilo št. 48. Jaz ga še nisem videla. Ali pa samo piše na njem, da je št. 48 ampak že ko ga pogledaš veš da ni večje od 42 ali 40. In takrat si tudi jaz rečem: Ma, dejte se zresnt, in ne me imet za norca, kreteni!
Pa še to, prijateljica dela v tekstilni industriji in mi je na moje tarnanje odgovorila, da smo debele ženske premajhna cilna skupina v konfekcijski industriji. Torej, da nas je premalo, da bi izdelovali velike št. v modnih krojih in materijalih. In tako nam preostane samo specializirana trgovina ali šivilja. Že moramo biti nekaj posebnega, ane!? Čao.TT
Tanja – mislim, da je najbolje nakupovati v Avstriji. Že v normalni veleblagovnici kot je C&A dobiš prav lepe stvari tudi v tvoji konfekcijski številki. Tam sem večkrat kaj kupila za mamo, ki nosi isto številko in je rada mladostno oblečena.
Kati – tvoje razmišljanje je zašlo v napačne vode, saj spodnji post ni bil kritika suhih ampak kritika industrije. Sicer pa bodi vesela, da si kakršna si. Še vedno imaš veliko več možnosti za nakup modne in živahne obleke, kot jo imamo tiste s konf. št. 42 in več. Zagotovo pa si pri 5 kg odvečne teže ne želim biti oblečena kot stara mama.Pa se moram kar pošteno potruditi, da najdem kaj primernega. In kot vidim, nisem edina. In zato še bolj razumem tiste, ki imajo 10 ali 20 kg preveč.
Bistvo mojega posta (mogoče malo težje za izluščiti) je bilo: zaradi tega, ker težje najdete cunje, vam ni treba žaliti suhic (ne vse,nekaj postov), ker vam to niso one krive. Sama sem za vas namenoma uporabila izraz debele bunke in to prvič in zadnjič v življenju (če verjamete ali ne), saj tudi mene prizadanejo “prekle,pa rožljanje po cesti ” ipd. Mogoče se vam ti izrazi ne zdijo žalitve, ampak meni se , še posebej po dolgih letih poslušanja. Kaj pa če bi vas ljudje skoraj na dnevnem redu spraševali, “oh, zakaj pa si tako debela? ali se nič ne paziš?Joj, taka si kot knedl “, bi popenile in prav bi imele. Isto pa velja tudi za nas, suhice. To je vsiljivo in nesramno obnašanje, nasploh večina takih komentarjev, ki se tičejo zunanjega izgleda.
Ja, pa še to. Ne mislite, da mene mlade prodajalke v butikih kaj drugače gledajo kot vas. Kje pa! Velikokrat sem že naletela na vzvišene poglede,zdolgočasenost ipd.čeprav imam kao idealno postavo. So pač dobre in malo manj dobre prodajalke in to nima nobene veze s kilami kupcev oz.zelo redke izjeme.
No, pa še nekaj malo za šalo, čeprav se je res zgodilo:
Grem kupit modrc in kaj mi reče smrklja za pultom in to na glas pred ostalimi strankami: “joj, gospa, saj vi modrca sploh ne rabite, SAJ NIMATE KAJ V NJEGA DAT !!!
Lep pozdrav in brez zamere
Živ!
Saj vem, da se najde tudi za nas večjein širše ljudi kaj za obleči. Ampak to je pravi nakupovalni projekt, moraš v Avstrijo,… Jaz pa “ljubusumno” gledam mojo sodelavko ( ki je super ženska ), ko gre na “malico” in ko se vrne, mi kaže kako lepo majčko si je kupila. In poceni, ma zastojn. Sicer res ni večja kot moj robec za nos obrisati in nič večja od tistih, ki sem jih jaz nosila v prvem razredu ampak je zelo cortkana. Barva, material, kroj, luškana majčka za nikakršen denar. In kupila jo je kar med malico. In tudi to jaz pravim, da je prednost suhih in majhnih žensk ( beri po standardu, čeprav ne vem kakšni naj bi bili danes standardi).
Kati, razumem tudi tebe, da ob visoki in suhi postavi tudi težko dobiš kaj res lepega za obleč. Isti problem samo druga skrajnost. Zato se bi jaz kar strinjala s pripombo o kretenih. Ali mogoče trgovcev, ki nabavljajo robo ali pa tistih v industriji, ko se ne znajo prilagoditi na to da nas je takšnih, drugačnih, vsakojakih čedalje več. So togi ko leseni štori. In ne samo ženske, tudi moški imajo probleme. Moj mož je zelo velik in ima nogo št. 48. Se trgovke mu kar smejijo, ko vljudno povpraša po svoji številki čevljev. Kot da je klovn za v cirkus. Enkrat mu je ena “koza” od trgovke rekla, da imajo tako velike samo škatle za čevlje. Čeprav se nikoli ne jezi in je zelo miroljuben človek, ji je povedal, da je pripomba neumestna.
Kaj je tem proizvajalcem? Sedaj bom malo zašla in bom povedala nekaj še o pohištvu. Zakonska poselja: dimenzije 180/200 – zunanje mere. Prooooosim lepo!!! Mož je visok 205cm. Pravi da je to korito za rože in ne postelja.
Vse od A do Ž je zastarelo, togo, kot pred 30 leti. Zdaj sem se pa res razburila!
Mah, brez veze. Ne smemo jemati stvari preveč resno. Saj je v končni fazi vseeno, glavno da se imamo radi, da smo zdravi in se znamo tudi malo poveseliti dneva in lepih trenutkov. Vsem želim lep dan in zadovoljno ževljenje.
TT
joj, joj, kati, kot bi poslusala sebe 3 leta nazaj. torej pred obema porodoma.
jaz sem prav vesela, da mi je ostalo 10 kg. resnici na ljubo raje poslusam: “ah, no vidis, tudi tebi je po porodu ostalo malo trebuscka… no, no,…”
ja in da ne govorim o A modrcih… najbolj od vsega pa sem sovrazila pripombe:
saj bos se shirala,… saj sploh ne bos mogla imeti otrok…
bom se goljila trebuscek 🙂
ksenja
Bravo, Kati, se popolnoma strinjam s tabo! Nekoč sem celo odprla eno takšno temo, kjer sem pisala o “novodobni nesramnosti”! Zakaj novodobni? Ker je še pred nekaj časa veljalo vitko telo za ideal, a danes, ko se ljudje vse bolj nezdravo prehranjujemo (mastno, sladko, nenaravno itd.), je vse več debelosti in naenkrat se je to zaobrnilo – zdaj smo pa suhe ženske okostnjaki in ne vem, kaj še vse ne (kot da bi se močnejši ljudje s tem hoteli potolažiti, češ, suhe so šele grde, ne pa mi!), in to seveda ni nesramno! Nesramno je le žaliti debele, medtem ko se suhe lahko – res tudi jaz ne razumem najbolj, kaj ti ljudje sploh razmišljajo?! Mi smo lahko okostnjaki in strašila in shirani in anoreksični itd. itd. (kar, mimogrede, mora poslušati celo kdo, ki je normalno suh, in to vse življenje!), a bog ne daj, da bi kdo za debelega človeka rekel samo preprosto resnico, brez žaljivk, preprosto dejstvo – da je debel! Ne, to se pa ne spodobi, pri debelih imamo za bit tiho, medtem ko oni lahko prosto udrihajo po nas, ki mimogrede, celo nismo nič krivi za to, da smo suhi, se morda le nekoliko več ukvarjamo s športom, pazimo na prehrano itd., ali pa nam je preprosto prirojeno biti suh zaradi hitrega metabolizma. No, ja, ampak ko sem spoznala, da so vse te njihove zbadljivke očitno le prikrita zavist, jih preprosto ignoriram in sem popolnoma zadovoljna, da me ne greje dodatna maščoba (še posebej v teh neznosno vročih dneh… :-)).
Pa ne me narobe razumet, saj se ne spravljam na debele, le moti me njihovo enostransko gledanje – oni lahko (žalijo), mi pa ne! Ja, tako pa ne gre!
Maja!
Popolnoma si zgrešila namen posta (o kretenih)!
Tista, ki je odprla post ni žalila suhice! Temveč je želela opozoriti na slabo izbiro garderobe za močnejše postave! Ki pa je, roko na srce, resnično slaba v primerjavi za “suhice”! To ni bilo nobeno žaljenje suhic, temveč le “stresanje jeze” na trgovine, proizvajalce…., pač tiste, ki so v tem poslu.
Sama sodim med povprečne, mam kakšno kilo preveč, a se s tem ne obremenjujem, saj počasi se že niža in (upam) da bom kmalu na isti teži kot pred porodom.
Glede žaljivk pa tako, če meni kdo reče npr. o kako si pa ti suha, (zdajle mi kaj takega še ne morejo reči :)))) preprosto odgovorim – pa sem res! S takimi odgovori jim zapreš usta!
Punce ne se jezit!
lp, Saša
Maja in ostale!
Z zanimanjem sem prebrala poste, ki ste jih napisale nam v odgovor!
Ne boste verjele, ampak tudi me, ki imamo malo ali veliko kil preveč nismo vse take, zato ker samo žremo in se valjamo po kavčih in ne prestavimo svoje debele riti niti za pol metra!
Sama imam 15 kg preveč, ki so se mi nabrali v 5 letih. V tem času sem rodila 3 otroke. Vstajam zjutraj ob šestih, ko gre mož v službo, na hitro spokam starejši dve v vrtec, uredim malega, potem pospravljam, kuham, previjam, perem, likam(ogromno cunj je v 5 članski družini) imam nekaj malega vrta… Skratka, prvič jem, če imam čas tam okrog 11. potem ob 16. kosilo in to je vse. Pojemo veliko zelenjave skuhane nad soparo, ogromno solat, malo mesa, 1 kg kruha pa imamo za 4 dni. Moja prijateljica, ki ima po novih merilih idealno postavo mi je rekla, da zagotovo poje dvakrat več, kot jaz! Sladkarije pa smo že zdavnaj črtali iz jedilnika, ker jih otroci hvala bogu ne marajo!
Skratka, garam od 6. zjutraj do 10. zvečer (ja, ja res sem sama to hotela in ni mi žal, ker se imamo super) ampak enostavno si ne morem privoščiti eno uro časa na dan zase, da bi se kaj več rekreirala, kot to, da moj muleraj vsak dan vlečem na dolg sprehod (5 km), da vmes malo rolam (z otroci) in mečemo na koš, brcamo žogo in igramo tenis, gremo v hribe…
Ampak kile ne gredo dol!!! Mogoče je pa nekaj žensk med debeluhi, ki bi si želele biti suhe, pa ne morejo zaradi bolj ˝počasnega˝ metabolizma? Verjemi, da bi vsaka izmed nas bila zelo vesela, če bi imela kakšno kilo manj. Da pa pljuvamo po vas suhicah, pa menim, da niste razumele, kaj smo pisale.Preberite si še enkrat! Govorile smo o oblačilih! Pljuvam pa! Namreč po tistih suhicah, ki v celem dnevu ne pojejo nič drugega, kot 1/2 litrski jogurt (z 1.3 maščobe, da ne bo pomote) in eno banano. Sorči punce, ampak taka ženska meni nima pravice kazat trebuščka v smislu: joj, sem se zredila pol kilce, pa grem drug teden na morje! in še tiste banane ne poje več, da bo ja lepa.
No zdaj sem se malo skulirala, ker moj mož pravi, da tudi od jeze rit raste (ha, ha, ha).
Lep pozdrav vsem, ki se potite na poletni vročini (sploh me debele bunke se mamo zlo fajn!)
Mateja
Poznam obe plati. Zdaj imam 7 kg preveč in se ne spravim v nobeno stvar, ki mi je všeč, pa nosim št. 42. Jih enostavno ni. Pred nosečnostjo sem nosila jeans št.27, dolžina 34, nikjer nisem dobila hlač, vsi rokavi prekratki ipd.
Nobena skrajnost ni dobra, a žal včasih moramo živeti z njo.
Res pa je, da trgovci nabavljajo, proizvajalci pa delajo večinoma manjše številke. Tudi čevlji! Kje lahko med razprodajo dobiš čevelj št. 40?
Lep dan
Čoko
Mateja, kapo dol, krasno napisano!
Jaz globoko sovražim nakupovanja oblačil in obutve – pa ne zaradi mojih (vsaj) 10-tih odvečnih kil, ampak sem take sorte človek, ki raje brska po knjigarnah, trgovinah s ploščami, športno opremo itd. Sem pač “netipična ženska”, če se že predalčkamo in mi je škoda časa, preživetega med nakupovanjem hlač, kostimov, bluz, čevljev in kar je še te šare…
Včeraj me je – kot vas- zgrabil bes- potrebujem nekaj dostojnih kosov oblačil (imam bolj malo oblačil, tem pa tudi kdaj “poteče” rok uporabe). Med hitrim sprehodom po prvem nadstropju Maxijeve blagovnice me je grabil bes – npr. vidim lep Labodov kostim – pa je žal v številki (o, madonca, a jt to možno) – 34, 36 in 38, potem pa 48 in 50.
Zgodba se je ponovila še pri nekaj obešalnikih. “Moje” številke 42 ali 44 pa nikjer.
Haloooo- kaj se pa gredo??
Lp, Ali
Mene pa nenehno spravljate v dobro voljo. Sama pa vidim, zgolj za svoj žep se ve, veliko prednost, ker ni mladostnih in dobrih oblačil v večjih številkah. Tako moja hči ne najde nič pametnega za sebe, in se kupi blago in zašije.
Sicer se pa moram pohvaliti, ker imamo prav prikupno vaško trgovinico, ki dobro poskrbi za nas z odvečnimi kg, saj vedno najdeš kaj ličnega in ne pretirano dragega.
lp
ej punce, rada vas mam. Morm priznat, da se tako nasmejala nisem že dolgo, kot ob branju vaših postov. Saj vas razumem, tudi sama imam kakih 20 viška, ampak na srečo sem imela tudi v časih brez viška bolj nestandardno postavo, pa sem se naučila šivat. Ob otroku sicer ni časa za šivanje kostimčkov in podobnih hecov, ampak za hlače, pa kakšno krilo in kaj podobnega pa še najdem čas, poleg tega, da hčero skoraj celo oblečem. Za ene presnete kavbojke za malo pa res ne dam osem jurjev… in potem odprejo v Maxiju oddelek za okrogle, cene so pa tako krepko zaokrožene na gor, da te kar zvije. Da ne omenjam turobnih barv. Jaz bi nekaj živega, ali pa roza ali pa svetlo modro… mi ne ostane drugega, kot da se spokam po blago (brihtne prodajalke bi me hotele prepričat, da za hlače št.48 rabim 1,2 m blaga :))))) zberem veliko volje (poleti je too much vroče) in si naredim hlače pa kakšno dolgo srajco za čez in se počutim, kot da nimam viška.
Lep pozdrav vsem
o marička s čim se vi vse ukvarjate. mene ne moti a je človk debel al suh, važn samo de ne gre v eno al pa v drugo skrajnost. in to je to. jz recimo odkar sem zaradi starosti dala nekaj kil gor, mam pri 43.ih letih 56 kg in vsi pravijo de mam idealno postavo, je pa res de zgledam super za svoja leta, tisti k me ne poznajo mislijo de sem 20+, ampak tud normalno v zadostnih količinah jem čeprav sem mesojedka, in skrbim za svoje fizično in psihično zdravje in sem naravno šlank.