Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Kreta

Kreta

Pozdravljeni,
Zanima me ali moramo na karkoli paziti pri potovanju -letalskem na Kreto s takrat ze 23 mesecnim sinckom. Sin je sicer alergik na dolocena zivila. Zanima me ali imate kaksno opozorilo ali nasvet, ki bi nam prisel prav. V dvomih sem sicer zaradi nabave dietne prehrane na Kreti, tako da nam nebi bilo treba vsega od doma tovoriti. Ali imate glede tega mogoce kaksen nasvet?
Hvala in lep pozdrav
Darja

Spoštpvani!
Gre za krajši polet, zato poskrbite le za to, da bo otrok primerno hidriran. Za izenačevanjem pritiskov lahko med vzletom in pristankom srka pijačo po požirkih. Na Kreti dobite marsikaj, torej najverjetneje tudi dietno hrano. Predvidevam, da greste v hotel, kjer boste lahko izbirali med več meniji in med več vrstami sadja in zelenjave. Glavni problem, ki ga lahko imate, je, da na dietni hrani, ki jo imajo v trgovinah, ne bo deklaracij v angleškem jeziku, grščina pa je zelo komplicirana (razen če ste strokovnjak). Možno je dvoje: če že veste, v kateri hotel greste, se lahko preko turistične agencije ali pa sami pozanimate, ali je možna priprava dietne hrane. Po drugi strabi pa je pri specifičnih alergijah zelo pametno imeti nekaj osnovnih živil s seboj. Pazite na pokvarljivost, saj je vsa živila nujno potrebno transportirati le v skladu z deklaracijami, sicer postanejo zdravju nevarna.
Pozdrav!
Nina

ga, Nina,
zahvaljujem se vam za odgovor. Imam pa se eno vprasanje. Ker ste omenili hotel, moram reci da si ne predstavljam, kako bi preziveli pocitnice v hotelu, namrec zaradi priprave dietne prehrane(nismo preverjali direktno v hotelih, ampak..), zato se odlocamo vedno dopustovati v apartmajih. Mamica seveda vedno kuha na kvadrat , vendar smo samo tako vsi zadovoljni. Zanima pa me sledece: ker bomo nabavljali meso sami me zanima, ali je katera vrsta mesa taka, ki ni ravno priporocljiva jo kupovati v Grciji oz na kaj moramo paziti.
V naprej hvala in lep pozdrav
Darja

Ni mi znano, da bi bilo kaj posebej ogroženo. Res pa je, da ima vsako področje “svoje mikroorganizme”. In ko se prvič srečamo z njimi, pogosto zbolimo z drisko. Seveda pa jih uničimo z dobro termično obdelavo in pravilnem higienskem rokovanju z njimi. Vsako surovo meso je potencialno okuženo živilo, zato je potrebno biti posebej pazljiv pri rokovanju z njim. Zlasti je potrebno paziti, da ne prihaja v stik z živili, ki jih ne bomo več termično obdelali in da ga tudi ne pripravljamo na površinah, kjer pripravljamo termično že obdelana živila. Ne režite piščanca na isti deski, kjer boste kasneje rezali npr. kruh in salamo.
Problematične znajo biti kakšne vrečke, papir, iz katerega se izceja sok, ipd.
Izogibajte se kupovanja mehkih sirov, zelo pazljivi pa morate biti tudi pri čiščenju in pranju listnate zelenjave. Prav gotovo so vam vse navedene stvari že znane, ponavljam jih le zato, ker imamo v apartamajih na počitnicah ponavadi manj opreme in pribora kot doma, srečamo pa se tudi z mikroorganizmi, ki jih doma ni.
Lep pozdrav!
Nina

New Report

Close