Najdi forum

Lep pozdrav vsem!

Ne vem, če je bilo to vprašanje postavljeno, pa me vseeno zanima, če mi lahko kdo kaj pove o kreši. Nedolgo nazaj je bila uporabljena v eni od kuharskih oddaj na nacionalni televiziji in bi rad dobil kaj vec informacij.
lp vsem!

Kreša se lahko občasno kupi sveža na tržnici, / obstaja vrtna kreša, zelo nezahtevna za pridelavo in pa “divja” vodna kreša; v glavnem se uporablja v solatah. Ker nimam vrta, kalim krešina semena v kalilniku za kalčke in po cca. 3 dneh so visoki 4 cm. Potresem jih po kumarični, paradižnikovi, testeninski… solati. Ker je prijetnega blagega okusa ( mene spominja malce na redkvico, čeprav rahlo zagreni kot npr. rukola ), je krasna za v sendviče ali pa sesekljana za kakšne namaze na kruh; ali pa za dekoracijo h kakšnim narezkom. Ker je zelo bogata z vitamini in minerali ( vsak kalčki ) in zelo prijetnega okusa, jo imajo po mojih izkušnjah zelo radi tudi otroci.
Lp, EvaL.

EvaL. hvala za odgovor 🙂

Kateri letni čas pa je potem najboljsi za kaljeenje semen? Pri nas pa imamo vrt in bi jih potem lahko gojil tudi na vrtu. Semena sem iskal tudi pri nas v semenarni pa jih niso imeli. A je to potem tako eksotična zelenjava? 🙂
lp od Andrej-a

Seme za sejanje kreše kupiš v Semenarni v običajnih vrečkah kot npr. za solato ali korenček. Mislim, da poseješ spomladi oz. lahko kar v lonček na okenski polici.
Semena za kaljenje oz. pripravo kalčkov pa kupiš v kakšni trgovini z bio prehrano.To so semena, ki niso sterilizirana oz. kemično obdelana in so namenjena za direktno prehrano. /Jaz jih kupujem v trgovini Kalček na Trubarjevi v Ljubljani./. Kupi se kalilnik, to je posoda z majhnimi luknjicami v dveh ali treh nadstropjih, kamor nasuješ semenca, jih vsak dan navlažiš z vodo in v treh dneh zrastejo majhne rastlinice, ki so izredno hranljive. Lahko pa kališ na krožniku, nanjo položiš papirnato brisačo, nasuješ malo žličko semen, skrbiš, da je skozi vlažno in zraste. Enako kališ semena redkvice, soje, alfa-alfa kalčke, redkvico, … Poskusi,
Lp

Hvala za cel kup koristnih nasvetov 🙂
Kaj so pa alfa-alfa kalčki?

Alfa-alfa so kalčki lucerne /detelje/. Prodajajo jih že skaljene v polivinilastih vrečkah npr. v večjih Mercatorjevih trgovinah / v hladilniku, tam, kjer so jogurti/. Naprodaj so že skaljeni sojini, včasih pšenični… Alga-alfa ponavadi dobiš kot solato v kitajski restavraciji, prelijejo jih s sojino omako.
Še to, kalčke nekateri tudi pražijo ali uporabljajo v juhi. Meni jih je malo škoda za to, ker so res tako nežne rastlinice.

Če semena poseješ na vrt, jih ni treba prej kaliti!

New Report

Close