Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Kreme in dermatomikoza

Kreme in dermatomikoza

Ali poznate kreme Pevaryil, Travocort in Exoderil ? Za kakšne kopžne probleme se uporabljajo ?

Okoli ust se mi že dalj časa delajo rdečkasti kožni madeži, sumim da gre za dermatomikozo, saj se v vlažnih pogojih poslabša (npr. v savni) ? Še najbolj mi pomaga Travocort, vendar mi zadeva v celoti ne izgine, sploh pa se ne upam uporabljati dlje kot 10 dni. Zanima me kako na to vpliva sončenje ?

Spoštovana Rika!

Dermatomikoza je samo ena izmed mnogih možnih diagnoz, ki pridejo v poštev, pravzaprav niti ne najbolj verjetna. Glivično okužbo bi bilo treba pred kakršnimkoli zdravljenjem najprej dokazati, šele nato pridejo v poštev antimikotiki. Travocort je tudi antimikotik.
Glede sončenja vam brez diagnoze težko svetujem karkoli določnega. Nekatere bolezni, ki prizadanejo kožo okrog ust, se na soncu resnično poslabšajo (npr. perioralni dermatitis).
Mislim, da bi bilo treba stopiti k dermatologu, da se najprej posveti diagnozi in vam nato predpiše ustrezno zdravljenje. Pred pregledom se z ničimer ne mažite, da ne zabrišete slike!

Moram reči da meni Travocort pomaga, vendar se ga ne upam predolgo uporabljati. Mi pa pomaga tudi ognjičeva krema švicarske firme Just (ki naj bi blažila rdečino po sončenju). Koliko časa se lahko uporablja Travocort – zdi se mi da so rekli v lekarni do 10 dni. ali se potem postopno ukinja mazanje z njim, ali se enostavno popolnoma preneha ? Je pa to zoprna stvar, ki se ponavlja oz. je nekaj časa OK potem se pa spet pojavi. Ne bi pa rada jemala kakšnih zdravil za notranjo uporabo, ker se proti temu.

Spoštovana Rika!

Mislim, da mojega odgovora niste razumeli. Če ne gre za glivično okužbo, mazanje s Travocortom najbrž sploh ni upravičeno, če pa bi bila ta dokazana, pa se vrsta kreme in trajanje mazanja določita glede na klinično sliko in izvid mikološke preiskave. V dermatologiji odsvetujemo eksperimentiranje s kremami ali mazili (t.j. uporabo brez postavitve diagnoze v smislu “poskusi in opazuj, kaj bo”).

New Report

Close