kreme
lp
opazila sem da ste omenili da barvanje las in kodranje ne vpliva na mleko oz da skodljive snovi ne gredo na mleko meni pa je frizerka odsvetovala te storitve v času dojenja
kaj pa kreme proti celulitu in šamponi proti prhljaju oranozol je ze tak kjer pise da ga ne priporočajo v času nosečnosti in dojenja
kako je vase mnenje
hvala
Draga Cveti,
ker nisem zdravnica ali farmacevtka, sem se morala posvetovati s prijateljico Mojco, ki dela v tej stroki. Njen odgovor je naslednji:
Kreme proti celulitu vsebujejo raznorazne snovi, ki pa imajo samo lokalen učinek (na primer bršljan, cekropija, itd.). Pri prehajanju v mleku pa bi moralo prihajati do sistemske absorpcije, ki pa bi verjetno imela kakšne posledice in bi (predvidevam) kreme bile zagotovo na recept. Vendar je učinkovitost teh krem močno vprašljiva, še sploh če gre le za mazanje, ki ne vsebuje masaže celulitičnih predelov, saj se že samo z masažo poveča prekrvavljenost kože in tako pride do hitrejšega odvajanja strupov iz podkožja. Zato bi že sama masaža lahko bila zadosti učinkovita. Kar pa spet ne moremo dokazati. Tukaj pride v poštev tudi uživanje večjih količin vode, ki odvajajo strupene snovi in telesa.
Oronazol vsebuje ketokonazol, ki ima prav tako lokalni učinek (šampon in krema), zato verjamem, da njegova uporaba še zdalec ni tako škodljiva, kot bi bilo škodljivo nedojenje. Večji problem bi predstavljale tablete, ki bi lahko prehajale v mamino mleko. Če bi lahko z antimikotiki (ki je tudi ketokonazol) otroku škodili, potem jih ne bi smeli mazati tudi z Nistatinim in Canestenom, ki pa ju mame veselo uporabljajo za vnete in pordele ritke in plenične predele.
Vendar pa je uporaba Oronazola časovno omejena (6 mesecev, potem je potrebna prekinitev).
Pred uporabo takšnih šamponov naj se mati posvetuje s svojim zdravnikom ali farmacevtom.