Spostovani!
Najbrz bo marsikdo rekel, da to ni pravo mesto za moje vprasanje, vendar upam, da boste vseeno lahko odgovorili.
Zanima me, katera krema je res dobra za prvo oz. domaco uporabo, ko gre za manjse opekline? Sem se vceri z likalnikom ‘opecatila’, zdaj pa bi rada da bodo posledice cimanj vidne. Hvala za odgovor,
Manja
Živijo
Prva pomoč pri opeklinah je hlajenje, nato obveza s fiziološko raztopino ali čist obkladek. Če gre za globjo opeklino tako z mehurji ali s slabšo občutljivostjo priporočam pregled pri zdravniku.
Krem, prve tri dni načeloma ne uporabljamo ker lahko zabrišejo globino opekline. Nato se zdravik glede na globino opekline odloči za priemren način zdravljenja. Če gre za provrhnje opekline kjer je prisotna samo rdečica posebno zdravljenje ni potrebno. Lahko jih zaščitite s čisto obvezo ali obližem. Če gre za mehurje je potrebno opeklino očistiti in jih sterilno poviti. Po nekja dneh pride v poštev zdravljenje z dermazin kremo ali bepanten + mazilom. Če gre za večje in globje opekline je potreben pregled pri plastičnem kirurgu.
Lep pozdrav
Aleš