Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Krema oz. zdravilo za ponavljajočo oteklino gležnja

Krema oz. zdravilo za ponavljajočo oteklino gležnja

Spoštovani

Pred več kot enim mesecem sem si močneje zvil gleženj. Bil sem tudi na RTG slikanju, kjer je bilo ugotovljeno, da gleženj ni zlomljen. Pojavila se mi je močan oteklina, ki pa je čez čas skoraj popolnoma izginila, ostala je le majhna bula, ki pa nikakor noče izginiti.

in prav v zvezi s tem se obračam na vas. To majhno bulo sem mazal že z hepan gelom, voltaren, vendar nikakor noče izginiti in se običajno ko imam gleženj povit z elastičnim povoje zmanjša, kadar pa gleženj malo obremenjujem ponovno nastane večja.

Katero kremo bi mi vi priporočili, da bi lahko to bulo na gležnju dokončno zmanjšal?

Hvala za odgovor vnaprej in lep pozdrav

Spoštovani!

Sicer nisem strokovnjak za to področje, vendar menim da gre zaenkrat za potek znotraj pričakovanega okrevanja po poškodbi. Še naprej vam svetujem lokalno uporabo krem z nesteroidnimi antirevmatika tipa Voltaren,…Sklep obremenjujte počasi in postopoma. Zelo pomembno je, da poskrbite tudi za izvajanje osnovnih vaj za razgibavanje in krepitev mišic. V kolikor bi se težave nadaljevale več kot osem tednov od poškodbe, morate obiskati zdravnika.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Zanima me, kakšen je odziv na delovanje Litozina in v kolikšni meri pomaga pri začetni artrozi kolka (slikano 8.3.13). Imam bolečine, ki še niso močne, so pa zoprne, bolečina pa se seli okoli kolka in malo pod njim v mišico. Bolečina je pekoča, zato nisem prepričan, da izhaja iz artroze, čeprav čutim tudi sklep. Hoja mi še ne dela težav, bolečina pa pojenja, še največ problema je s sedenjem. Litozin jemljem dva meseca in še ni odziva. Hvala za odgovor.
Milan Novak
[email protected]

Spoštovani!

Osteoartroza je degenerativna bolezen sklepov, za katero je značilno napredujoče propadanje sklepnega hrustanca, ki predstavlja gladko čvrsto elastično prevleko kosti v predelu sklepov. Zgradba hrustanca omogoča gladko drsenje sklepnih površin z minimalnim trenjem.

Pod vplivom različnih dejavnikov, med katerimi sta najpogostejša staranje in prevelika obremenitev sklepa (športniki in ljudje s čezmerno težo), se sklepni hrustanec postopoma spreminja. Gladka površina postaja neravna, lahko razpoka, v njem se nabira večja količina vode. Zato je hrustanec občutljivejši tudi za različne zunanje dražljaje, ki ga še dodatno spreminjajo, da postaja postopoma vse tanjši.

Hrustanec in kost se na poškodbo odzoveta s pretirano tvorbo nove kosti. Na robu sklepa se tvorijo kostni izrastki (osteofiti), ki zmanjšujejo gibljivost sklepov in povzročajo trdo sklepno oteklino. Zaradi teh sprememb pride skoraj vedno do draženja notranje sklepne ovojnice, zato nastane vnetje, ki pa je največkrat blago. Sklepna ovojnica se zadebeli, lahko proizvaja preveč sklepne tekočine, zaradi česar nastaneta sklepni izliv in oteklina.

Glavni simptom osteoartroze so bolečine v sklepih. Bolečine so hujše med gibanjem, zmanjšajo pa se pri počitku. Ko je bolezen že napredovala, lahko bolečine sprožijo že manjše obremenitve, prisotne pa so lahko tudi ponoči. Drugi simptomi so okorelost, škrtanje ali škripanje v sklepu (krepitacije), omejena gibljivost sklepa, zadebeljen in/ali razoblikovan sklep.

Poškodbe sklepnega hrustanca se glede na stopnjo prizadetosti hrustanca delijo na štiri stopnje. Za prvo oziroma začetno stopnjo je značilno zmehčanje hrustanca; bolečine se pojavijo ob obremenitvi in minejo s počitkom, pojavlja se okorelost ob daljšem mirovanju, zmanjšana je gibljivost, sliši se škrtanje in škripanje v sklepu.

V tej stopnji je po smernicah priporočljivo zdravljenje s paracetamolom in lokalnimi nesteroidnimi antirevmatiki v obliki krem (Naklofen, Voltaren, Ketonal, Olfen), poleg tega pa tudi znižanje telesne teže in telesna vadba.

V tej stopnji se lahko uporabljajo tudi drugi dodatki, kot je na primer glukozamin, omega-3 maščobne kisline, uprašeni plodovi šipka,….

Še vedno je največ dokazov za ugodno delovanje v primeru osteoartroze prav za glukozamin, ki je telesu lastna substanca. Glukozamin s protivnetnim delovanjem izboljša kakovost sklepne tekočine.
Načeloma imamo sicer tudi z uporabo Litozina dobre izkušnje, vendar očitno v vašem primeru ni učinka oziroma je le-ta prešibak.

Zato vam svetujem, da v kolikor še niste, poskusite z uporabo glukozamina.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana
Objava čaka odobritev

New Report

Close