krema elocom
Pozdravljeni
imam 2 meseca starega sinka, ki je na nekaj alergičen. Pediater mu je predpisal kremo Elocom in kapljice Fenistil. Zanima me kaj vsebije ta krema in če ima kakšne stranske učinke? Kadar sinčka namažem, se začne močno jokati, kot bi ga peklo. Je možno? Kakšen učinek ima krema na kožo?
najlepša hvala za odgovor in lepo pozdravljeni
sandra
Spoštovana gospa Sandra!
Zdravilo Elocom krema vsebuje mometazonfuroat, ki je kortikosteroid.
Zdravilo je namenjeno zdravljenju luskavice, atopičnega dermatitisa ter iritacijskega in/ali alergijskega dermatitisa.
Možni neželeni škodljivi učinki, ki se lahko pojavijo so: mravljinčenje, srbenje, stanjšanje kože, bolj vidne drobne žilice v koži, proge na koži, pordelost,… (poglejte v navodilo za uporabo zdravila).
V tem poglavju je tudi napisano, da se pri nanosu Elocom kreme lahko pojavita pekoč občutek in draženje.
Zaradi te neprijetnosti Vaš otrok tudi joka. Dobro ga opazujte, če ne gre morda za alergijsko reakcijo na zdravilo. Možno bi bilo tudi to. V tem primeru se vrnite k njegovemu pediatru na posvet.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Zanima me, ce se stranski učinek elecoma mravljicenje po obrazu ter po rokah, pojavlja vec časa po uporabi tega mazila?
Elekom sem uporabljala v nujni sili, amapak ne več kot dva dni.
Zdaj ko je poletje nimam več alergije, ampak se mi tanjša koža na določenih delih in sem malo lisasta. Če mogoče poznate kakšno stvar, ki bi pomagala koži da se ne lupi več, mi prosim sporočite.
Zahvaljujem se vem v naprej za odgovor
Lep pozdrav
Sanja
Spoštovana Sanci!
Mravljinčenje je poleg srbenja, stanjšanja kože, vidnih žilic in prog na koži, aken, purpure in kontaktnega dermatitisa, opisano kot možen neželen učinek uporabe Elocom kreme.
V navodilu za uporabo tega zdravila proizvajalec svetuje, da pri kakršnem koli drugem neželenem učinku, ki v navodilu ni opisan, obvestite svojega zdravnika.
Težava v zvezi z lupljenjem kože, ki ste jo navedli, je resna in zahteva posvet z zdravnikom. Ne bi Vam svetovala, da preskušate zdravila sami. Lahko naredite več škode, ali pa zavlečete zdravljenje po nepotrebnem. Torej, le k zdravniku.
Lepo Vas pozdravljam!
pozdravljeni
prosim če mi lahko pomagate!
noseča sem 4 tedne. pred 1 tednom sem opazila na levi nogi rdeč srbeč izpuščaj ki me občasno srbi.
bila sem pri zdravnici ki mi je dala elecom kremo. in kremo lamisil- ali ta krema škoduje plodu?
in ali obstaja možnost da je kaj hujšega..ker nisem imela do sedaj takšnih izpuščajev.
vprašala me je če sem bila v stiku z mačko ali psom. pa sem povedala da ne..kaj to pomeni? ali sem se kako okužila..glivice? ali se lahko otrok rodi z napako?
prosim za čimkrajši odgovor
lp,meri
Pozdravljena!
Nosečnice morajo biti glede uporabe zdravil zelo previdne. Zato je vaše vprašanje zelo na mestu. Najbolje je, če se uporabi lahko izognete. V kolikor pa to ni možno, je vsekakor posvet z zdravnikom nujen. Klinične študije so na nosečnicah zelo omejene, zato ni vedno na voljo dovolj jasnih podatkov na katere bi se lahko mirno zanesli.
Pri obeh zdravilih, ki vam jih je predpisala vaša zdravnica pa je v navodilu za uporabo zdravila posebej poudarjena nevarnost dolgotrajne uporabe še posebej v večjih odmerkih. Glede mazila Elocom se morate izogniti mazanju po večji površini kože in je ne smete uporabljati dalj časa. Že sama uporaba med nosečnostjo zahteva posvet z zdravnikom in njegov nadzor.
Pri mazilu Lamisil pa sicer študije, ki so bile izvedene, niso odkrile toksičnega vpliva na plod in ne teratogenih učinkov na plod. Ne bi vam pa svetovala njegove uporabe, če res ni nujno.
Vprašanje zdravnice, če ste bili v stiku z mačko ali psom je bilo vprašanje v pravo smer. Lahko bi se okužili s katerim od mikroorganizmov, ali pa bi reagirali alergično na dlako.
Skušajte sami ugotoviti vzrok, zaradi katerega je prišlo do izpuščaja. Morda ste reagirali na kakšen negovalni losion, ki ga prej še niste uporabljali, ali pa ste morda obuli nove nogavice. Ne morem sicer ugibati na daljavo, vendar izkoristite vse možnosti, da ugotovite vzrok. Pri zdravilih pa previdno!
Lep pozdrav!
Zdravo.
Ker vidim, da je govora o mazilu Elocom imam tudi jaz eno vprašanje.
Pred časom oziroma pred kakšnim letom se mi je iz popka začelo gnojiti. Najprej je nastala rdečica, nato pa se je začelo gnojiti. Nekaj časa nisem šla k zdavniku, ker sem mislila, da bo minilo. Ker to ni izginilo sem šla v zdravniku. Predpisal mi je mazilo Elocom. Ko sem mazilo uporabila, mi je počasi ta rdečica in gnoj izginal. V roku pol leta pa se mi to dogaja vedno pogosteje. Sedaj me zanima, zakaj se mi to dogaja? Kaj bi lahko bil vzrok za to in kakšen vpliv ima lahko mazilo Elocom na plod, glede na to, da to mazilo nanašam v popek.
Hvala za vaš odgovor
Pozdravljena,
kot sem že zgoraj napisala, varnostne študije sicer niso pokazale, da bi zdravilo Elocom škodljivo delovalo na plod. Ker pa se študije glede varnosti zdravil na nosečnicah običajno ne izvajajo, se rezultati interpretirajo na primerih, ko so bile študije izvedene na poskusnih živalih. Zato je bolje, če se v primeru nosečnosti izogibate uporabi zdravila, če to res ni nujno.
Glede ponavljajočega vnetja pa težko sklepam, zakaj se vam ponavlja. Morda gre za anatomsko specifičnost, ali pa za trdovratnejše kožno obolenje. Na tem predelu, ki je težko dostopen, vlažen in topel, so ugodni pogoji za razvoj različnih mikroorganizmov. Zato je morda vzrok čisto drugje.
Svetujem vam, da prosite vašega zdravnika, da vas natančno pregleda in da vam morda po njegovi oceni zamenja terapijo. Dolgotrajna uporaba mazila Eloocom ni priporočljiva.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Kremo Elocom uporabljam že nekaj let, saj je žal edina, ki mi pomaga pri oboleli koži na vratu. Imam namreč alergijo (diagnoza po vsej verjetnosti) na stres. Me pa zanima, kakšne so lahko posledice tanjšanja kože na delih vratu glede na večletno, čeprav občasno mazanje s kremo Elocom. Zanima pa me še, naslednje: na spodnji strani obeh ušes se mi ušesa vlažijo. Nastaja nekakšna lepljiva tekočina, ko se posuši je otip kože zelo suh, lahko krastav, neprijeten. Tudi tu se namažem S kremo Elocom, pa se težava vedno znova pojavlja. Tako se mi ušeca vlažijo že vsaj pet let. Diagnoze ni! Prosim za strokovno mnenje.
Hvala!
Pozdravljena!
Pri uporabi kreme Elocom se poleg tanjšanja kože lahko pojavijo še drugi neželeni učinki kot so srbenje, pordelost, proge na koži, kontaktni dermatitis,…..Med možnimi neželenimi učinki, ki so opisani v navodilu za uporabo zdravila je kar nekaj takih, ki jih navajate vi.
Zato bi bile vaše težave lahko posledica uporabe te kreme, vendar je to le domneva. Zagotovo bo moral poiskati razlog za vaš problem vaš zdravnik. Tudi strokovno mnenje lahko v takem primeru poda le vaš lečeči zdravnik, na daljavo pa vam tudi zdravnik ne bi mogel ustrezno odgovoriti.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Pozdravljeni.
Kremo Elocom sem dobila zaradi alergije na rokah – dlaneh. Zanima me, koliko časa po nanosu kreme na dlani sem lahko brez skrbi, da ne tikam stvari, da ne vnesem kaj po obrazu.. ?
Hvala za odgovor.
Lp, Ana
Forum je zaprt za komentiranje.