Krediti, financiranje novogradnje
Pozdravljeni!
Zaradi slabe cenitve naše parcele in novogradnje, hiša je pokrita z instalacijami, sva se nasmodila pri NLB.
Sedaj po drugi cenitvi so nam naračunali, da je ocenjena vrednost manjša, kot sva pri njih vzela kredit.
Lep prosim, kdo ve, kako je sedaj pri drugih bankah, ker bi morala iti dugam? Pri NLB ne bova nič dosegla.
Gra za to, da če bi nova banka poplačala vse kredite pri NLB, dobro ocenila nepremičnino in hišo, bi z razliko lahko dokončali hišo. Zaprli bi vse NLB kredite in dali en oz. dva kredita na 30 let. In tako bi bila kreditno sposobna.
Pogoj je dobra cenitev, in 2 nova kredita na 30 let.
Mi zna kdo pomagati, pri kateri banki bi lahko to dobila v SLO?
Hvala in lp,
Karmen
Ali ti je cenitev opravila banka?
Pri naju sva pač poklicala cenilca (svetovala nam ga je sicer banka, lahko bi pa vzela kateregakoli s cetifikatom), ta si je ogledal novogradnjo in v nekaj dneh dostavil cenitev, je kar obsežna. Postavil je tržno ceno novogradnje. – Hypo banka
Pri drugi banki cenitve sploh niso zahtevali, le fotografijo novogradnje. -UNICREDIT
Upam, da je ti je kaj v pomoč.
Srečno.
lp
Kaj je Hypo zahtevala kot zavarovanje?
Samo to, da ste njihovi komitenti, da sklenete neko varčevanje oz. zavarovanje pri njihovi zavarovalnici?
Ali novo drugo nepremičnino?
Verjetno odvisno od zneska kredita.
ALI JE SPLOH ŠE KJE KAKŠNA BANKA, KI DA HIP. KREDIT V ZNESKU 380.000, PA NE ZAHTEVA DODATNE NEPREMIČNINE?
Jaz sem že čisto obupala.Ta prekleta kriza bo pokopala nas, ki nimamo in ‘samo’ delamo in od tega živimo.
lp,
Karmen
380 000 kredita, brez da zastaviš nepremičnino, bo težka… Ker drugače banke skačejo okrog tebe, samo če omeniš, da boš šel drugam. To je pa po mojem, ko omenjaš znesek, kar malo nerealno, sploh ker si rekla, da spadaš bolj md tiste, ki nimajo – se pravi po moji oceni nekje med povprečne.
Kriza je tudi za to, ker so dajale banke kredite za nepremičnine ljudem, ki jih ne morejo krit. Nepremičnine so dejansko ful manj vredne kot se je smatralo pri nas. Ne vem kaj gradite, vilo, glede na ta znesek, ampak take velike hiše je težko prodat in se prodajajo v resnici še za manj kot manjše. Zato banke ne dajo kreditov. Razen če je tvoj poklic npr. zdravnik, ko bo sigurno služba.
Dejansko so nepremičnine precenjene – za najino s parcelo 1000 m2 in 240 m2 površine z najboljšimi materiali sva dala sedaj do strehe s papirji v red 70 000 EUR. Lokacija Savinjska. Prodajajo se pa take hiše za vsaj 200 000 do te faze, ali pa še manjše za več, zato sklepam, da so cene dejansko res prenabite in banke so si prišle gor.
Sicer se da vedno pogajat, pa poskuste še drugje, ampak moj nasvet je ta, da poskuste z denarjem, ki ga imate čim več naredit, ker se res da veliko. Lažje se je pogajat z izvajalci kot z banko, po mojem – v vašem primeru.
A res potrebujeta 1000 kv, metrov zemlje in hišo?
In da se zapufata za 30 let? Kaj bosta imela od tega? Ali boste prišli skozi s temi krediti in zraven kvalitetno živeli?
Ali za vaju obstajajo kakšne druge rešitve? Vsaj tri alternative poskusita najti in bosta odgovorila sebi, kako naprej …
Ali pa preprosto prodata in na novo zgradita s tem, kar imata, in bosta vzela manjši za kakšne druge užitke?
Razmislita …
Srečno
1. Ja rabiva
2. Ja, sva kreditno sposobno, če dobiva kredit, celoten znesek na 30 let. Ja bomo kvalitetno živeli. Ne bomo se s tem odrekli vsemu.Jasno, da počitnice na Havajih bomo črtali, 14 dni na Jadranskem morju pa ne.
3. Ne drugih rešitev ni.
4. Preproste prodaje v tem času ni 🙂 So samo komplicirane, ali pa še teh ni. Užitek je relativna stvar. Eni bi radi uživali v gradnji hiše in življenju v njej.
lp,
Karmen
Probelm je v tem, da ti lahko dobiš hipotekarnega kredita samo toliko kot je nepremičnina vredna oziroma še manj, toliko, za kolikor banka predvideva, da jo ti lahko prodaš. Ker pa so nepremičnine precenjene, je banka pač ocenila, da mogoče ni toliko vredna. Tudi nihče ne pravi, da boš ti čez 15 let še vedno sposoben odplačevat kredit, ker je to zelo dolga doba in se lahko vmes vse spremeni. Tudi če si zaposlen za nedoločen čas, ni nujno, da boš čez pet let tudi.
Vem pa, kako je s prodajo nepremičnin. Mi trenutno prodajamo eno dokaj poceni in dokaj dobri lokaciji, pa se ne proda, ampak ker imamo vsi nekako svoje, se nihče ne obremenjuje. Drugo je to, da si zakreditiran in nimaš kje bit in moraš nekaj dokončat – na vsak način. Druga kot to, da se pač rpobaj spogajat (kar se mi zdi, da s povprečnimi dohodki bo težka, da se mogoče, če imaš kake delnice, podjetje, zemljo…), ti ne vem rečt, edino še to, da pač najprej naredite s tem denarjem eno nadstropje, se vselite, pa potem delate ostalo še kolikor privarčujete. Pa pač ne daš notri nove opreme.
Ne vem, včasih je boljše mogoče, če si rečeš, da pač vsega ne moreš imet… Ali pa če že hočeš – osebno pač trdim, da je vse možno – da se lotiš nekega posla, ki ti bo prinesel ta dodaten denar.
Kako velika pa je hiša, pa kakšne so tvoje zahteve glede opreme itd.? In kako daleč ste z gradnjo. Tu ti jaz edino lahko svetujem, kaj naredit in kje poiskat najboljšo kvaliteto za primerno ceno in še verjetno marsikdo od nas, pač vsaj toliko, da se vseliš in koliko še realno rabiš do tja. Včasih mogoče niti ne potrebuješ toliko kot si misliš.
Karmen oprosti, ampak mislim, da jz neki ne razumem. Ti bi na banki rada 380.000€ hipotekarnega kredita.
Mislim pa, da ni banke, ki ti bo dala 100% vrednosti nepremičnine. V praksi mislim da je nekje med 60-80%.
V vsakem primeru pa boš po moje rabila zavarovanje z nepremičnino glede na višino kredita.
Res me zanima, kolikšna je velikost hiše, če je vrednost toliko… Npr., en znanec prodaja za 550 000 eur 200 m2 veliko hišo, s 1000 m2 parcele, notri sicer popolnoma nova in moderna oprema, ampak je nikoli ne bo prodal. Midva imava isto in vložka v tako hišo je pol manj, sploh ta lokacija. Tako, da edino, če imaš najmanj 400 m2 kvadrature, te hiše se pa praviloma ne prodajo, če se, se za manj od povprečno velikih. S povprečnimi dohodki pa tudi ne vem, kako ti bo banka dala toliko kredita za tako hišo.
Edino kar lahko narediš je to, da se zamisliš nad smislom življenja – očitno je pač nekje drugje kot v materialnih stvareh. Ne moreš silit z glavo skozi zid – sploh pa je cela štala v državi zaradi takih nerealistov.
Sem se zmotila, celotna cenitev parcele in objekta je 360.000.
No za 70-80% te vrednosti bi morala dobiti kredit.
Pa še to….
Veš ‘ma kuku lele’ zaradi takih ki s plačo in lastnim znojem in s krediti na glavi, ki jih odplačujemo, zidamo hišo, ni štale v državi. In je tudi ne bo.
Štala je zato, ker je NLB v težavah (pa ne zaradi nas, tako majhnih rib), ampak zaradi večjih tajkunov, ki so zastavljali veliko preveč nečesa, na osnovi zavarovanja, ki ga ni bilo oz., ki ga niso imeli niti niso pridobili. Zraven pa še solidna in dobra podjetja spravili v slabo finančno situacijo.
Sicer pa bomo sedaj mi vsi morali NLB vleči iz dreka in dokapitalizacijo bomo plačali vsi mi.
Še niso tako dolgo nazaj časi, ko je bila zgodba podobna, pa moratorija na izplačevanje deviznih vlog tudi nismo še pozabili, pa še kaj….
lp,Karmen
Zdravo, Karmen!
Glede na višino kredita in ocenjeno vrednostjo nepremišnine, bi rekla, da imata dobre bonitete (dohodke) in službo za nedoločen čas v dobri firmi ali javnem sektorju. Ni dolgo, kar sva z možem iskala kredit in lahko ti iz lastnih izkušenj povem, da so bili daleč najmanj fleksibilni na NLB, na koncu sva se odločila za Hypo. Nujna je bila hipoteka (najine nepremičnine, kateri je bila potrebna cenitev), vinkulirano življenjsko zavarovanje (z zdravstvenim pregledom) in zavarovanje neprermičnine. To sva uredila in dobila kredit. Sva pa prenesla vse račune in postala komitenta Hypo. Moje mnenje: Zelo korektno poslovanje, sva zelo zadovoljna tudi z drugimi storitvami banke. Priporočam.