KREDITI
Mogoče ima katera izkušnje? Morali bi nujno urediti stanovanjski problem. Zanima me, če je mogoče najeti kredit za celotno vrednost nepremičnine recimo 12.000.000,00 Sit, kaj se bolj izplača z valutno klavzulo, (verjetno tolarsko ne), katera banka je o.k., mogoče Creditanstalt, ne vem, kaj naj naredimo. Bolje je staviti denar v stanovanje (kredit), ki bo mogoče po cca 20 letih tvoje, kot pa v najemnino, ki gre in gre in gre in stanovanje ni nikoli tvoje. Sedaj imamo namreč 44 m2, pa smo v 4, najemnina sicer ni pretirana ampak je pač vreča, ki se nikoline more napolniti. Vaše informacije bi mi prišle zelo zelo prav. Mogoče je med vami kakšen bančnik, ki se s tem dnevno ukvarja, zato bi mi bil v veliko pomoč.
V upanju na realne odgovore, vas lepo pozdravljam.
Mislim da bi bilo najbolje da data vloge v nekaj bank in da vama točno povedo pod kakšnimi pogoji in koliko bi plačevala ker le tako se bosta lažje odločila.
Ker v primeru, da imajo banke npr. isto obrestno mero še ne velja da dobita kredit pod istimi pogoji ker vsaka banka ima svoje marže in pa tudi obračun obresti je drugače izračunan!
Velja se bolj detajlno pozanimati.
LP M
Zelo zelo težko bosta dobila 100% kredit. Vsaj nekaj svojih sredstev moraš imeti ali pa biti zvit in vzeti najprej namenski kredit (ki je manj ugoden in na kratki rok, recimo 5 let) in nato ta sredstva prikazati kot lastna pri banki, ki bo dajala dolgoročen stanovanjski kredit. Morda bi pri kateri od tujih bank celo dobila kredit za celotno kupnino, ki bi ga nato zavarovala s hipoteko. Če kupujeta v Ljubljani, bodta zelo previdna, ker zemljiška knjiga ni urejena in lahko kupita tudi že obremenjeno stanovanje. To sploh ni redkost!
Drugače pa res, pot pod noge, od banke do banke, dobro vprašaj, dobro se pozanimaj, saj pri takem znesku mimogrede izgubiš ali pridobiš 500 jurjev. Če se pa znajdeš v tujini, je po Koroškem mnogo bank, ki posojajo denar v tujino in nudijo čiste hipotekarne kredite po dokaj ugodnih pogojih. Le to glej, da imajo licence njihove nacionalne banke (pomeni določeno jamstvo in spošptvanje standardov)
Kot najbolj ugeden se je vsaj zaenkrat izkazal kredit vezan na euribor obrestno mero. Za primerjavo naj povem, da bi mi na lastni banki za stanovanjski kredit imeli obrok 52.000 sit, ki bi normalo še naraščal. NNa konkurennčni tuji banki pa smo najeli kredit za isto vrednost in imamo obrok 33.000 sit. Če bi stanovanje kupili s pomočjo leasinga na Hypo banki bi bil obrok 48.000 sit. Pri leasingu je š eta problem, da stroški in vse ostalo gre od celotne vrednosti nepremičnine četudi je polog naprimer 60% (kot bi bil v mojem primeru). Potrebno se je pozanimati na čimveč bankah dejansko so ugodni tudi hipotekarni krediti iz tujine vedar običajno le do 40–50% vrednosti nepremičnine, ki jo pa pride oceniti cenilec od banke.
L.P.
S partnerjem sva kupila šla v nakup stanovanja brez tolarja v žepu. Za začetek sva prodala en avto, obiskala vse banke, povedala koliko rabiva, prinesla domov izračune, predebatirala, preračunala in se odločila: kredit sva vzela pri Bank Austria, jaz stanovanjskega, partner gotovinskega (stanovanjskega dobiš le v vrednosti 65% nepremičnine oz. odvisno od starosti in lokacije). Je pa vezan na EUR in je hipotekaren.
Upam, da sem kaj pomagala.
Pozdravljeni!Prečesal sem najmanj 7 bank v SLo in tujini!Na koncu sem ugotovil, da imajo trenutno najbolj ugoden kredit pri SKB vezan na euro z zavarovanjem nepremičnine.Naj povem,da je obrestna mera pri tem kreditu boljša kot pri SVS!!Je pa res ,da imajo določene pogoje,ki jih je malo težje izpolnit.Ampak ,ko to izvedeš si na konju in dobiš največ.Bil sem tudi pri KartenSparkasse in so tudi ugodni in še bolj fleksibilni za kupca!!
KAJ PA MISLITE;KO PRIDEMO V EU?ALI SE BODO OBRESTNE MERE ŠE SPUSTILE??????(ali je kkašen bančnik ki se s tem ukvarja)?
Če je kredit vezan na euribor potem dvomim, da bodo obrestne mere kaj nižje. KAr se pa tiče tolarskih kreditov pa v pogodbah piše, da banka SME obrestno mero DVIGNITI in da jo LAHKO , če se tako odloči ZNIŽA. Ni pa nujno da jo. To pomeni, da bo verjetno večina že sklenjenih tolarskih dolgoročnih kreditov postalo sila neugodnih, ker se pri njih še upošteva inflacijski faktor, ki pa ga kasneje morda ne bodo ukinili (in s tem obdržali višjo obrestno mero). Dobro saj bodo pač ljudje vzeli nove (ugodnejše) kredite za poplačilo starih banke pa bodo zaslužile z odpiranjem in zapiranjem kreditov.
L.P.