Kredit za mlade družine
Mi smo ga vzeli že pred nekaj leti. Šlo pa je približno takole:
V časopisu je bil razpis, na pošti smo kupili pole (pred cca 6 leti so stale 2.000,00 sit), priskrbeli 100 podatkov in papirjev, vse skupaj poslali na stanovansjki sklad RS in čakali. Ko smo dačakali smo pa vse skupaj reševali preko banke Koper. Kredit nam je po štirih letih narasel iz 18.000 sit na 33.000 sit. Stanovanje smo po 5 letih prodali in ugotovili, da smo še vedno dolžni toliko kot smo vzeli kredita, plačevali smo le obresti. Potem pa še naj kdo reče, da država pomaga mladim družinam!
Še to, da smo dobili le 40% vrednosti stanovanja, drugo si moral imeti sam ali vzeti drug kredit!
Pozdrav
Mi smo vzeli enako kot Ira, samo, da je možek izračunal, koliko moramo odplačevati, da bomo poleg obresti odplačevali še glavnico, pa smo zato namesto z 20.000, ves čas plačevali enako, cca 40.000. Pa še vseeno je bil kredit tako neugoden, da smo za predčasno poplačilo tega kredita po štirih letih vzeli en “komercialni” kredit pri NLB, ki je bil ugodnejši, res pa je, da smo vmes tudi prihranili še nekaj denarja in smo vzeli novi kredit precej manjši, kakor je bil preostanek za plačati.
Sicer pa je s krediti tako, da so lahko taki, da se odplačuje vedno večji obrok, lahko pa so taki, da je obrok ves čas enak, če se ne motim, je to stvar izbire.
Lp
P.
Osebno sicer nimam tega kredita se pa kolega močno po glavi tolče ker ta kedit sploh ni tako ugoden in je možno na bankah dobiti ugodnejše kredite (sploh zdaj ko obstaja euribor in druge valutne možnosti). Torej velja premisliti.
Mi imamo tudi kredit od Stanovanjskega sklada RS. Vzeli smo ga pri zadnjem razpisu za gradnjo individualne hiše. Pri tem razpisu je bila možnost vzeti kredit s valutno klavzulo tako da obrok ostane cel čas odplačevanja kredita enak gledano v eurih oz. se v tolarjih spreminja toliko, koliko narašča vrednost eura napram tolarju. V primerjavi s krediti, ki jih ponujajo banke je ta kredit po obrestni meri bolj ugoden (fiksna obrestna mera 3,95% brez euribora). Tudi višina vsote, ki smo jo mi dobili (8,000.000 sit) ne bi dobili pri nobeni banki s tem da smo kredit zavarovali pri zavarovalnici (takšno vsoto je možno dobiti samo z zastavo hipoteke). Edina pomanjklivost napram kreditom, ki jih nudijo banke pa je bila, da ni bilo možno dobiti niti tolarja v gotovini ampak je bilo potrebno vsa sredstva črpati s predračuni, kar pa je za samograditelje, kot smo bili mi neugodno. Stanovanjski sklad je do sedaj razpisoval eno leto kredit za nakup stanovanj, drugo leto pa za gradnjo individualnih hiš. Možnost za pridobitev kredita ima vsak, ki še ni zaprosil za kredit pri Stanovanjskem skladu. Sicer je bila maksimalna vsota pri zadnjem razpisu omejena glede na dolžino odplačevanja ter na število družinskih članov (4.500.000 sit za 4 člane in odplačilo 15 let) vendar je bilo očitno sredstev dovolj in je vsak dobil toliko za koliko je zaprosil. Pogoj je, da imaš veljavno gradbeno dovoljenje in zaposlitev za nedoločen čas. Kreditno si sposoben do 1/3 višine plače. Neugodno je bilo tudi to, da si moral takoj dostaviti vse predračune za črpanje kredita tako da se takšna vsota kredita kot smo jo vzeli mi splača samo takoj na začetku gradnje, ker drugače kreditiraš vse ostale, ki ti bodo delali na hiši. za nakup stanovanja pa ti odobrijo višino kredota do 90% vrednosti nepremičnine ki jo kupuješ pa še odplačilna doba je do 20 let. razpisa lani ni bilo ker je bilo očitno zanimanje na zadnjem razpisu premajhno ob enem pa še Stanovanjski sklad dosti sredstev vlaga v gradnjo novih stanovanj za varčevalce v stanovanjski shemi. Vrašanje je kdaj bodo ti krediti spet na voljo. Ni pa nujno, da bodo pogoji enaki kot smo jih imeli mi ker do sedaj so še bili pri vsakem razpisu drugačni pogoji navadno bolj ugodno od predhodnega.
lp Simon