kredit – libor – CH
Pozdravljeni,
kmalu nameravamo kupiti hišo. Kredit bi morali vzeti za obdobje 12-15 let. Pri pregledovanju informativnih računov na spletnih straneh bank je najugodnejši kredit vezan na švicarski frank in na libor. Razlika je pa res občutna. Bojim se, da to razliko plačaš kje drugje.
Prosim za pomoč ali kakršnokoli informacijo, ki bi olajšala težavno odločitev
Hvala
Lučkica
Nekako tako je kot trdi brezveze. Če ga vzameš na daljše obdobje ne veš kako se bo gibal tečaj franka v primerjavi z eurom, daljša kot je doba najetja kredita, večje je tveganje. V vsakem primeru tudi svetovalec tega ne more predvideti-saj je obdobje dolgo, 15 let. Svetovalec ti lahko sugerira srednjeročno, npr. max. tam do 5 let, pa še to ni ziher.
Dejansko tvegaš, kot še toliko drugega v življenju. Lahko pa ga boš kasneje poplačala z drugim kreditom, ki bo morda ugodnejši-odvisno pa pod kakimi pogoji ti bodo to omogočili.
Lp, Srči
Trenutno je LIBOR za CHF res bistveno nižji kot npr. EURIBOR za EUR, vendar pa lahko razliko komot plačaš preko spremembe(rasti) CHF napram EUR. SLO je SIT že bolj ali manj vezala na EUR, zato jo tukaj primerjam samo na EUR in ne na SIT.
Da ne zakompliciram – v idelanem ekonomskem okolju sta obrestna mera in tečaj medsebojno povezani kategoriji zato običajno kar izgubiš npr. pri tečaju, pridobiš pri obrestni meri.
Pa še za srčiko, mislim da ni svetovalca, ki bi ti lahko kaj konkretno pomagal na tako dolg rok kot je 5 let, danes se namreč vse prehitro spreminja.
V SLO je Hypo bolj ali manj edina banka, ki podjetjem in fizičnim osebam ponuja kredite v CHF (mimogrede – vsaj za podjetja je marža Hypo banke nad LIBORJEM višja kot je marža nad EURIBORJEM).
Da ne težim več, po mojem mnenju (delam veliko na področju valut in obrestnih mer), bi se sama osebno odločila za bolj konzervativno varianto – EUR, še posebej če gre za dolgoročno posojilo.
LP Hanči
poleg tega kar je Hanči napisala, premisli še tole:
Pred mesecem dni so na Hypo ponujali kredit vezan na CHF z možnostjo, da enkrat v dobi odplačila lahko zamenjaš valuto! torej greš lahko na Eur. Preveri če obstaja ta možnost. Meni osebno je več pomenil način zavarovanja kredita, dodatni stroški,…
Nekako na hitro in počez pa se reče, da ko gre svetovnemu gospodarstvu slabo, takrat CHF blazno poraste.
Enkrat v odplačilni dobi lahko zamenjaš valuto, višja marža (pribitek nad Liborjem) pa ostaja. Višjo maržo opravičujejo s tem, da je kao libor za CHF nižji od Euriborja za EUR.
Tudi nam v podjetju so ponujali tak dolgoročni kredit, pa sem jim z izračuni dokazala, da ni računice- niso imeli nobenih pripomb na moj izračun.
Noben ti pa tudi ne more garantirat, da bo libor CHF v tako dolgi dobi kot je tvoja (10 let al neki takega) nižji od Euriborja.
Razmisli!! Tveganje spremembe je po meojem preveliko.
LP Hanči