Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Kredit in gradbeno dovoljenje

Kredit in gradbeno dovoljenje

Pozdravljeni!

Z možem začenjava malo brskati po raznih nasvetih za gradnjo hiše, kajti tudi sama nameravava začeti graditi. Problem nastane, ker sploh ne vem kje točno začeti. Jasno mi je, da moram najprej urediti papirje, toda katere najprej? Zanima me pa tudi kako je s stanovanjskim kreditim? Na internetnih straneh bank sem opazila, da moraš kot dokazilo za pridobitev stanovanjskega kredita imeti veljavno gradbeno dovoljenje. Torej ga prej pač ne morem dobiti (npr. za plačilo arhitekta, različnih dovoljenj)? Z možem imava zelo malo prihrankov, vedno sva pač imela v mislim stanovanjski kredit. Sedaj pa kolikor razumem rabim vse papirje plačati, šele nato dobimo kredit? Torej, rabim nekje dobiti par tisoč eurov :S

Če je kdo jemal stanovanjski kredit za gradnjo hiše, bi bila zelo vesela, če bi mi razložil kako je potekala ta ceramonija s papirji in kreditom. Prav tako pa kje naj sploh začnem.

V glavnem vsak nasvet bo dobordošel! Najlepša hvala vsem 🙂 Lep dan vam želim!

Nisi napisala ali že imaš kupljeno oz. ogledano parcelo; v kolikor jo imaš preveri ali je zazidljiva (LI, ni pa obvezna je priporočljiva); ako smeš graditi pojdi do projektanta in se dogovori za izddelavo PGD dokumentacije; dobro je imeti s sabo vsaj že IDZ objekta;
Nisi napisala kakšen način gradnje imaš v mislih : boš gradila od začetka ali boš kupila že zgrajeno hišo (IV. gr. faza)???;
Ko bo izdelana PGD dokumentacija , moraš plačati še komunalni prispevek, nato boš dobila (v kolikor bo kvalitetno narejen) GD; pravnomočno je po 8 dneh.
Sledi PZI dokumentacija ter “Veselo na delo”.
Vnes imaš čas za pridobitev kredita.:-))

LP

Domnevam da imate v lasti že zemljišče. Brez tega ni kredita…
S projektantom pa se bo morda dalo zmeniti da se ga popolnoma izplača v nekem roku po pridobitvi gr.dov.. Pa prej vzame npr.le 20% honorarja. Tako ti ostane le kom.prispevek.

Če imaš že težave s denarjem za projekt ti toplo odsvetujem gradnjo….

Najlepša hvala za odgovore. Mislim, da se bomo res probali kar zmeniti, da se plača samo 20% za začetek.

Tak ti je to – s prihranki sva kupila parcelo in pač zrihtala papirje kar se zazidljivosti tiče. Za samo gradnjo pa sva pač nameravala vzeti stanovanjski kredit. Samo zdaj pa ugotavljam, da bi rabila gotovino še za vse načrte in prispevke. Midva sva pa več ali manj že vso zapravila za parcelo 🙁 No, se bo pretrebno še malo potruditi in najti najugodnejšo varianto!

Hvala vsem 🙂 In lep dan še naprej

Če je par tisočakov problem, potem boš videla hitro, kako bo kredit skopnel, hiša pa napol zgrajena. Glede na zapisano še vedno predlagam da gradnjo odložiš za nekaj let ter v tem času kaj prihranita. Razmerje med prihranki in kreditom naj bo pri taki investiciji 30:70.

New Report

Close